אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השופט במשפט קירשנבאום: "איזו קהילה יהודית יש בהרי הרוקי? יש שם אולי דובים" צילום: אוראל כהן

השופט במשפט קירשנבאום: "איזו קהילה יהודית יש בהרי הרוקי? יש שם אולי דובים"

מנכ"ל עמותת "עזרא העולמית", שמימן לפי כתב האישום נסיעות, אייפונים ומצלמות יקרות לסגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום, אמר בעדותו בביהמ"ש: "האמנתי לה, לא שאלתי שאלות"

19.02.2018, 12:55 | זוהר שחר לוי

"עזרא העולמית מימנה נסיעה למשפחה המורחבת של פאינה קירשנבאום להרי הרוקי בקנדה כדי שתקדם פעילות של העמותה? יש שם קהילה יהודית? יש שם אולי דובים. גם סגנית שר הפנים לא יכולה להפוך את הרי הרוקי לקהילה יהודית", כך העיר הבוקר (ב') שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, ירון לוי, לעד התביעה, דניאל אלינסון, לשעבר מנכ"ל עמותת "עזרא העולמית", שמימן לפי כתב האישום נסיעות, מכשירי אייפון ומצלמות יקרות לסגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום ולבני משפחתה. 

קראו עוד בכלכליסט

אלינסון, משמש כעד תביעה במסגרת כתב האישום שהוגש נגד קירשנבאום, ובמקביל הוא נאשם בעצמו בכתב האישום המופרד שהוגש נגד נותני השוחד לכאורה בפרשה 242 (פרשת הכספים הקואליציוניים של מפלגת ישראל ביתנו). הוא נאשם במתן שוחד לקירשנבאום.

עזרא העולמית היא עמותה הפועלת לקיום פעילות בקרב יהודים דוברי רוסית המתוגררים בארה"ב ובתוך כך קירובם לערכי היהדות ועידודם לעלות לישראל. אלינסון, שימש כמנכ"ל העמותה בין השנים 2014-2010.

נסיעות לחו"ל ביותר מ-40 אלף דולר

על פי כתב האישום שהוגש נגד קירשנבאום, היא סיכמה עם אלינסון כי תעביר תקציבים לעמותה ובתמורה תקבל כספים לצרכיה השונים.

לפי האישום, קירשנבאום ואלינסון כינו את השיטה של העברת כספי השוחד בשם "פרויקטים משתפים" כשכינוי זה נועד לשוות לטובות ההנאה שיינתנו למפלגת ישראל ביתנו חזות לגיטימית. 

דניאל אלינסון היום בבית המשפט, צילום: עמית שעל דניאל אלינסון היום בבית המשפט | צילום: עמית שעל דניאל אלינסון היום בבית המשפט, צילום: עמית שעל

במסגרת ההסכם, כך נטען, הועברו כ-4 מיליון שקל לתקציב העמותה ואילו קירשנבאום נהנתה במימון נסיעות לחו"ל שלה ושל בני משפחתה בהיקף של מעל 40 אלף דולר, רכישת מוצרי מחשב, אלקטרוניקה וצילום עבור קירשנבאום ומשפחתה בכ-9,000 דולר, תשלומים לבנה של קירשנבאום, טמיר ומימון סקר למפלגת ישראל ביתנו.

"האמנתי לקרישנבאום, לא שאלתי שאלות"

בעדותו בבית המשפט התקשה אלינסון להסביר את מסע הרכישות והמימונים ושב וחזר כי קירשנבאום הייתה סגנית שר ואשת ציבור ולכן האמין לה וכי ראה כי היא פועלת לטובת האינטרסים של עזרא העולמית ולכן גם לא שאל שאלות.

כך, בין השאר, כשנשאל מדוע רכש לקירשנבאום מחשב טאבלט ומצלמה, השיב: "אמרו שצריכים מחשב לקראת הבחירות, זה נשמע לי מאוד הגיוני. בסופו של דבר עומת מולי נציגה עם פרטים הגיוניים. לא מדובר במכונת כביסה. נכון הבחירות היו בינואר 2015 והמחשב נרכש ב-2013 אבל היתה תוכנית 4 שנתית והדברים שנעשו נשמעו לי מאוד הגיוניים. בסופו של דבר עומדת מולי אישה גדולה. פאינה היא אישה גדולה, היא לא מהרחוב, ומבקשת דברים שנשמעים הגיוניים. אני סומך עליה. היא לא מבקשת מכונת כביסה אלא משהו שנשמע לצורך פעילות. אני מאמין לה".

פאינה קירשנבאום באחד הדיונים בביהמ"ש, צילום: אוראל כהן פאינה קירשנבאום באחד הדיונים בביהמ"ש | צילום: אוראל כהן פאינה קירשנבאום באחד הדיונים בביהמ"ש, צילום: אוראל כהן

התובע, ד"ר מאור אבן חן: "אתה יודע איפה מצאו את המצלמה שרכשת לטובת פעילות הבחירות?"

אלינסון: "קראתי שאצלה בבית".

אבן חן: "מצאו את זה בכספת של בעלה בבית".

אלינסון גם נשאל לגבי שני מכשירי אייפון שרכש לבקשת קירשנבאום, והשיב כי עשה זאת לבקשתה "לצורך הפעילות המשותפת" ואף לא בדק ולא שאל שאלות. "מעולם לא חשבתי שיעבדו עלי", השיב. "שישתמשו בדברים שרכשתי לדברים פרטיים. היום אנחנו מדברים על הכל בדיעבר אבל עמדה מולי נבחרת ציבור שמייצגת את ישראל ביתנו ואומרת שצריכה כרגע את זה לצורך הפעילות המשותפת, לכן לא בדקתי".

אלינסון גם מימן טיסה של קירשנבאום ללונדון, לדבריו לצורך פגישה עם גורמים בעזרא העולמית שפועלים שם וזאת כדי לפתור בעיות שצצו בינו לבינם. אולם בסופו של דבר אף שהנסיעה מומנה, קירשנבאום ונציגיה לא פגשו איש מאותם הגורמים וכל הלו"ז שתוכנן על ידי אלינסון לכאורה כדי לקדם את מטרות העמותה שבראשה עמד – לא התקיים. "זה משהו שאני יזמתי כי זה היה האינטרס שלי", אמר בבית המשפט, "היא אמרה שהיא יכולה לנסוע כדי לפתור את הבעיות בשטח".

השופט: "ידעת שהפגישות פיקטיביות, שהלו"ז הוא פיקטיבי?".

אלינסון: "ידעתי כמה ימים לפני הנסיעה שהפגישות לא יקרו. זה לא היה פיקטיבי".

השופט ירון לוי. שאלות נוקבות, צילום: אוראל כהן השופט ירון לוי. שאלות נוקבות | צילום: אוראל כהן השופט ירון לוי. שאלות נוקבות, צילום: אוראל כהן

חופשה בהרי הרוקי

אולם, בין כל שלל הנסיעות שממנו אלינסון ועמותת עזרא עבור קירשנבאום ובני משפחתה, שכללו נסיעות במחלקת עסקים ושהייה במלונות יוקרה, השופט לא הצליח בשום אופן לקבל את נסיעתה של משפחת קירשנבאום המורחבת להרי הרוקי הקנדיים בספטמבר 2013. במקרה זה עזרא מימנה את הטיסות של בעלה של קירשנבאום, מיכאל, של הבת מיטל, של הבן טמיר, ולינה במלון בקנדה של אחיה ואשתו אריה וסנדרה גלייזר. הוצאות הנסיעה נאמדו בכ-18 אלף דולר.

השופט: "שילמת גם על אשתו של האח, איך זה קשור לפעילות של עזרא?"

אלינסון: "פאינה אמרה לי שהיא הולכת לעשות שם כמה דברים, אמרה שהיא הולכת לפעול לטובת עזרא. היא אמרה שהיא הולכת לעבוד בשבילנו כמה ימים בקנדה ובארה"ב ואני רואה שכבר כמה שנים היא פועלת לטובתנו. היא אומרת לי שהיא רוצה שאחיה יצטרף למלון כי אין לה דרך אחרת לפגוש אותו ואני מסכים לבקשה הזו".

השופט: "והאח לא יכול בלי אשתו?"

אלינסון: "היא רצתה שהוא ואשתו... אני יודע..?"

השופט: "הם (משפחת קירשנבאום המורחבת, זש"ל) נסעו לפארק הלאומי ג'ספר בהרי הרוקי,

יש שם קהילת יהודים? יש שם אולי דובים. איזה פעילות קידמה הנסיעה להרי הרוקי ביחד עם כל המשפחה המורחבת?"

אלינסון: "אני לא מכיר את קנדה".

השופט: "אמרת לי שנסעו רק לקהילות יהודיות שיש שם פעילות של עזרא. אז למה אתה מקדם את זה?".

אלינסון: "מדובר באישה רצינית. אם הייתי יודע שזה מקום של דובים או של הרי הרוקי אז הייתי מתחיל לשאול שאלות".

השופט: "האח, גלייזר, העיד במשטרה וסיפר שזה היה טיול בהרי הרוקי. מה ידעת על התוכנית?"

אלינסון: "מה שידעתי, כמו שאמרתי".

אבן חן: "כשחזרה שאלת מה עשתה?"

אלינסון: "לא".

השופט: "אתה משלם על בתי מלון ביערות עד בהרי הרוקי ואתה לא אמור לשאול מה יש שם? איזו קהילה יהודית יש שם?"

אלינסון: "אני כאן מול סגנית שר...".

השופט: "גם סגן שר לא יכול להפוך את הרי הרוקי לקהילה יהודית".

אלינסון: "היא אומרת שהיא תבצע פעילות ואני מאמין לה, למה שהיא אומרת".

תגיות