אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חדש: מכשיר שמייצר חשמל כל עוד כדור הארץ ממשיך להסתובב צילום: ניצן סדן

פורצי הדרך

חדש: מכשיר שמייצר חשמל כל עוד כדור הארץ ממשיך להסתובב

חוקרים מ-MIT פיתחה התקן שנשען על תהודה שיוצרים שינויי טמפרטורה שנוצרים במעבר בין יום ללילה; בשלב זה הוא מייצר חשמל בהספק מזערי, אך החוקרים מתכננים לשפר אותו עד לרמה שתאפשר אספקת חשמל לתשתיות

19.02.2018, 21:03 | רפאל קאהאן
חוקרים מ-MIT בנו מתקן שמייצר אנרגיה תוך ניצול שינויי טמפרטורה סביבתיים. מדובר במהוד תרמי (thermal resonator), מכשיר שמנצל את התהודה שנוצרת משינויי טמפרטורה לייצור חשמל ללא תלות בדבר זולת סיבוב כדור הארץ. הרעיון אינו חדש, אך המתקן הנוכחי הוא הראשון שמצליח לנצל את התופעה הפיזיקלית הזו כדי לייצר חשמל.

קראו עוד בכלכליסט

בשלב זה, מסוגל המתקן לספק חשמל בהספק מזערי של 1.3 מילי-ואט, אבל די בכך כדי להפעיל חיישנים קטנים. החוקרים שואפים לשפר את הפיתוח, עד שיוכל לייצר חשמל בהספקים גדולים יותר, כך שיתפקד כמקור כוח חלופי לתשתיות ומכשירים. ב-MIT אף הרחיקו עד לתיאור מכונית שתיסע ללא הגבלה, מה שבמובן מסוים, יתקרב למימוש תיאוריית הפרפטום-מובילה.  

המתקן שפיתחו אנשי MIT המתקן שפיתחו אנשי MIT המתקן שפיתחו אנשי MIT

איך זה עובד? המתקן נשען על לוחות שספוגים בחומר שרגיש לשינויי פאזות, ומחובר לפלטפורמה שמסוגלת גם להוליך אנרגיה וגם לאגור אותה. אין לו צורך באור שמש ישיר, והוא יכול להשתמש בשינויי טמפרטורות מכל סביבה. למשל, מנועים כמו מדחסים של מקררים, מיכון תעשייתי ואפילו מערכי אנרגיה מתחדשת אחרים כמו פאנלים סולאריים. כל מה שנותר הוא לקצור את האנרגיה שנוצרת בתהליך.

חלק מהמחקר מומן על ידי ערב הסעודית, שמעוניינת למצוא שיטות להפעיל חיישנים שמנטרים את תשתית הנפט הענפה שלה. מתי יהפוך הפיתוח הזה מפרויקט מעבדה למוצר מדף? יש להניח שיחלפו שנים בטרם יבשיל המיזם - ואז יהיה על המפתחים להתגבר על חברות הנפט והגז, שלבטח ישאפו לשמר את שליטתן בתחום ייצור האנרגיה העולמי.

תגיות