אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלי ברקת מגייס את עמיתי הגמל של מיטב-דש לסטארט אפ בו הוא מושקע צילום: עמית שעל

אלי ברקת מגייס את עמיתי הגמל של מיטב-דש לסטארט אפ בו הוא מושקע

אתמול הודיעה חברת אורקם על סבב גיוס של 30 מיליון דולר לפי שווי של מיליארד דולר שאותו הובילו כלל ביטוח ומיטב-דש; חברת ההשקעות BRM בה שותף אלי ברקת, מבעלי בית ההשקעות, מחזיקה כ-5% מאורקם אך לא השתתפה בסבב הגיוס הנוכחי. מיטב-דש: "נלחמנו להיכנס להשקעה"

20.02.2018, 12:50 | רחלי בינדמן

האם לא ראוי היה לציין שבית ההשקעות מיטב-דש משקיע כ-18 מיליון שקל (5 מיליון דולר) בסטארט אפ בו שותף בעל השליטה בבית ההשקעות, אלי ברקת?

קראו עוד בכלכליסט

אתמול בלילה דיווחה חברת אורקם הישראלית, העוסקת בתחום הראייה המלאכותית, כי השלימה סבב גיוס נוסף של 30.4 מיליון דולר וזאת לפי שווי של מיליארד דולר שהפך אותה ליוניקורן.

בהודעה היה מפתיע לגלות שמי שהוביל את הגיוס היו דווקא משקיעים מוסדיים שבדרך כלל מתרחקים מהשקעות בסטארט אפים – כלל ביטוח ומיטב-דש.

אלי ברקת, צילום: עמית שעל אלי ברקת | צילום: עמית שעל אלי ברקת, צילום: עמית שעל

מעבר להחלטה המסקרנת של גופי החיסכון הפנסיוני להיכנס להשקעה בסטארט אפים, במיוחד על רקע רתיעתם מהשקעה בקרנות ההיי טק החדשות שיזם משרד האוצר, היה מפתיע לגלות דווקא את בית ההשקעות מיטב-דש חתום על ההשקעה.

ל"כלכליסט" נודע כי במיטב-דש השקיעו 5 מיליון דולר מתוך הגיוס, כלומר, מקור כ-17% מהגיוס הוא בכספי החוסכים של קופות הגמל והפנסיה של מיטב-דש.

לכאורה מדובר בכסף קטן, אבל מה שבאורקם שכחו לציין הוא שבין המשקיעים הבולטים בחברה נמנית חברת BRM שבה שותף אלי ברקת - שהוא במקרה גם מבעלי בית ההשקעות מיטב-דש.

בהודעה צויין כי "רוב המשקיעים באורקם בחרו להצטרף לגיוס הנוכחי כמו שעשו בגיוסים הקודמים", אך באורקם סירבו למסור אם BRM השתתפה בסבב הגיוס הנוכחי.

ל"כלכליסט" נודע כי BRM לא השתתפה בסבב הגיוס הנוכחי וגם לא בסבב הגיוס הקודם, כאשר בסביבת BRM נטען כי הם לא נוהגים להשתתף בסבבים בשלבים כאלה אלא בשלבים מוקדמים יותר (שלבי סיד).

החלטת ההשקעה עברה בוועדת ההשקעות ובוועדת ביקורת, אף על פי שלפי מיטב-דש לא היה בכך צורך כיוון ש-BRM מחזיקה, לטענתם, אחוזים בודדים באורקם. כן אמרו במיטב-דש כי אף התייעצו טרם ההשקעה עם משרד עורכי דין חיצוני.

ל"כלכליסט" נודע כי BRM השקיעה ב-2010 באורקם בהיקף של 4 מיליון דולר, וערב ההשקעה הנוכחית הם מחזיקים ב-5.4% מאורקם.

תמחור הוגן, אבל היה ראוי לתת גילוי נאות

 

אורקם הוקמה בשנת 2010 על ידי פרופ' אמנון שעשוע וזיו אבירם שייסדו גם את חברת מובילאיי, המייצרת מערכות למניעת תאונות ונמכרה לאחרונה בסכום של 15.3 מיליון דולר לחברת אינטל.

חשוב לציין כי גם כלל ביטוח, שלא קשורה לסטארט אפ בשום דרך, בחרה להשקיע בו. בשיחות של "כלכליסט" עם מנהלי השקעות בגופי פנסיה מתחרים ציינו רבים מהם כי היו שמחים לו היו מקבלים הצעת השקעה כזו. "אם מיטב-דש נכנסו באותם תנאים כמו ברקת אני לא רואה עם זה בעיה", אמר אחד מהם. "בחברות כאלו בדרך כלל צריך להפעיל לחץ כדי להיכנס להשקעה וחבל שלא פנו גם אלי".

גורם אחר טען שאם מיטב-דש היו נכנסים כגוף המוסדי היחיד, ייתכן שזה היה נראה רע. אבל העובדה שכלל ביטוח נכנסו באותו שווי, כגוף בלתי קשור לחלוטין, נתנה לעסקה תמחור הוגן "אובייקטיבי". אף על פי כן, במיוחד מכיוון שמדובר בכספי עמיתים ולא בכספי הנוסטרו של בית ההשקעות נדמה שהיה ראוי לתת לכך גילוי נאות.

ברק בנסקי, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש גמל ופנסיה, אמר כי "כחלק מהרצון להשקיע בחברות טכנולוגיה מובילות בשוק המקומי, פנינו ביוזמתנו לאורקם בבקשה להשתתף בסבב הגיוס הנוכחי, נלחמנו על מנת לקבל הקצאה עבור עמיתי הגמל והפנסיה. אנו מאמינים כי זו השקעה מצוינת לעמיתים שלנו, הן בשל הטכנולוגיה והן בשל האמון ביזמים".

במיטב-דש לא היו שותפים לאקזיטים הגדולים של השנים האחרונות, ובכלל זה של מובילאיי וקייט פארמה, מהם נהנו למשל בית ההשקעות פסגות וחברת הביטוח מנורה. כעת מנסים בבית ההשקעות את מזלם, בתקווה שאולי אורקם על זהות מייסדיה תהיה "מובילאיי הבאה".

ממיטב-דש נמסר בתגובה: "מדובר בהשקעה טובה עבור עמיתי חברת הגמל והפנסיה. בהשקעה באורקם השתתף גוף מוסדי נוסף, כלל ביטוח, באותם התנאים של מיטב דש ושאר המשקיעים. ההשקעה אושרה כדין לרבות ע"י ועדת ההשקעות של חברת הגמל וועדת הביקורת של מיטב דש השקעות. קבוצת BRM השקיעה באורקם בסבבי השקעה קודמים ולא השתתפה בסבב ההשקעה הנוכחי וגם לא בקודם. ל-BRM אין נציג בדירקטוריון אורקם והיא לא מעורבת בניהול השוטף".

תגיות