אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פגיעה במרכז הרווח צילום: יוני רייף

פרשנות

פגיעה במרכז הרווח

חקירת המשטרה על פעילות שיכון ובינוי באפריקה מהווה עול של ממש על חברה, שסובלת בעת האחרונה מאתגרים פיננסיים ועסקיים שמקשים עליה להציג תוצאות חיוביות בשנה האחרונה

21.02.2018, 07:45 | יניב רחימי

1. תזמון גרוע במיוחד

בשלב זה קשה לדעת לאן תוביל החקירה המשטרתית של היחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433, שנהפכה אתמול לגלויה – אך אין ספק שהיא מהווה עול של ממש על הנהלת שיכון ובינוי, שתידרש כעת להתמודד לצד האתגרים העסקיים גם עם סוגיות משפטיות. לחקירות משטרה אין אף פעם עיתוי טוב. כל תזמון שבו עובדים נחקרים בחשד לשוחד הוא גרוע. אך במקרה של שיכון ובינוי, חקירת משטרת ישראל בחשד לשחיתות ביבשת אפריקה מגיעה בתזמון גרוע במיוחד, כאשר בשנה האחרונה שיכון ובינוי מתמודדת עם שורה של בעיות.

בצד הפיננסי, שיכון ובינוי, אחת מהחברות הגדולות והמובילות בישראל בתחום הנדל"ן למגורים, סובלת רבות מההאטה בענף – ובשנת 2017 רשמה צניחה חדה של 43% במספר הדירות שנמכרו ביחס לשנה הקודמת. צבר ההזמנות של שיכון ובינוי, שמספק אינדיקציה ליכולת הצמיחה העתידית שלה, נמצא במגמת ירידה אחרי שנים של צמיחה. בנוסף, בשלושת הרבעונים הראשונים של 2017 שיכון ובינוי רשמה תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת של 811.5 מיליון שקל. במקביל, החברה מתמודדת עם ניסיון השתלטות עויינת של קרן אפולו ומשפחת דיין בחברה־הבת איי.די.או פרופרטיז, שפועלת בתחום הנדל"ן למגורים בברלין.

2. מן הפח אל הפחת

חקירת המשטרה, ששמה את הפעילות של שיכון ובינוי באפריקה תחת זכוכית מגדלת, צפויה להצר את צעדי המנהלים של הפעילות בחו"ל, להאט תהליכים ולעכב החלטות – ועשויה להביא לפגיעה נוספת במגזר שממילא סובל מירידה ברווח וברווחיות.

הפעילות של שיכון ובינוי באפריקה, לשם על פי חשדות המשטרה יועדו תשלומי שוחד לקידום ביצועם של מיזמי בנייה, מתנהלים באמצעות חברת סולל בונה ארצות חוץ (SBI). בשנים האחרונות ניכרת הרעה משמעותית במגזר קבלנות תשתית ובנייה בחו"ל של שיכון ובינוי, שחברה זו שייכת לה. בתשעת החודשים הראשונים של 2017 נרשמה ירידה של 37.5% ברווח הגולמי של המגזר וצניחה חדה עוד יותר, בשיעור של 67.8%, ברווח התפעולי. זה הסתכם ב־65 מיליון שקל, בהשוואה לרווח של 200 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2016.

הירידה החדה ברווח של מגזר קבלנות תשתית ובנייה בחו"ל נובעת משילוב של כמה סיבות: ירידה של 5.4% בשער הדולר הממוצע ביחס לשקל, שינוי חד בשער החליפין של המטבע הניגרי ניירה והאטה בפעילות בפרויקטים של שיכון ובינוי באוגנדה ובקניה.

3. אפריקה - היהלום שבכתר

שיכון ובינוי פועלת בכ־20 מדינות ברחבי העולם, אך מדינות אפריקה בכלל וניגריה בפרט הן המהותיות ביותר מביניהן. צבר ההזמנות של שיכון ובינוי הסתכם בסוף הרבעון השלישי של שנת 2017 ב־13.3 מיליארד שקל. חלק הארי של צבר ההזמנות, 10.6 מיליארד שקל, מיוחס למגזר הקבלנות. יבשת אפריקה, עם צבר של 3.6 מיליארד שקל, אחראית ל־34% מצבר ההזמנות של המגזר – ול־27% מכלל צבר ההזמנות של שיכון ובינוי.

מהדו"חות הכספיים של שיכון ובינוי עולה שהמהותיות והבולטות של יבשת אפריקה לא באה לידי ביטוי רק בצבר ההזמנות, אלא גם ברווח. למרות משבר כלכלי בניגריה ולמרות הצניחה בערך המטבע המקומי, הרווחיות (שיעור ה־EBITDA מסך ההכנסות) של שיכון ובינוי בניגריה היתה חריגה והגיע ל־17%. זאת בעוד ששיעור הרווחיות בישראל עמד על 4.4% ובזמן שהממוצע של מגזר הקבלנות הסתכם באותה תקופה ב־7%. בשל הרווחיות הגבוהה, ירידה בהיקף הפעילות של שיכון ובינוי באפריקה בכלל ובניגריה בפרט משמעותה ירידה בשיעור גבוה יותר ברווח.

4. "גו ווסט"

בשיכון ובינוי ערים לדומיננטיות של הפעילות באפריקה בתוצאות של הקבוצה – וניכר שההנהלה פועלת עכדי להקטין את החשיפה שלה לאפריקה. כיום מגזר קבלנות תשתית ובנייה בחו"ל כולל מלבד אפריקה גם את יבשת אמריקה, כחלק מהאסטרטגיה של הקבוצה, שקיבלה את השם "גו ווסט". שיכון ובינוי מעורבת בשני מגה־פרויקטים ביבשת אמריקה. האחד הוא ביצוע פרויקט לסלילת נתיבי אגרה מהירים ותשתיות נוספות ביוסטון, טקסס, שעלותו 815 מיליון דולר. השני הוא פרויקט הקמה, שיקום ותפעול של כביש אגרה בקולומביה, שעלותו 550 מיליון דולר. בעוד שהפרויקט בטקסס מתקדם בלי בעיות יוצאות דופן, זה שבקולומביה סובל מקשיים. לנוכח ההערכה שיחול עיכוב במסירת מקטעים של הכביש שהחברה בונה, שיכון ובינוי עדיין לא הכירה ברווח מהפרויקט.

יובל דגים מנכ"ל שיכון ובינוי, צילום: יח"צ יובל דגים מנכ"ל שיכון ובינוי | צילום: יח"צ יובל דגים מנכ"ל שיכון ובינוי, צילום: יח"צ

תגיות