אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברצלונה לא נותנת למוח שלה לנוח צילום: גטי אימג'ס

ברצלונה לא נותנת למוח שלה לנוח

ליאו מסי הוא היוצר הראשי, ולעיתים היחיד, של ברצלונה העונה. מצד אחד, אי אפשר לא להיות תלויים בשחקן הטוב בעולם. מצד שני, זו בעיה נגד קבוצות איכותיות

22.02.2018, 08:13 | אוריאל דסקל

סקוט אנדרסון, המנהל הספורטיבי של אוניברסיטת סטנפורד, משתמש בהרבה דאטה מהצבא ומענפי ספורט רבים, כדי לקבוע את איכות השחקנים שנבחרים למערכת של האוניברסיטה.

קראו עוד בכלכליסט

ליאו מסי ואנדרס אינייסה. מסי מעבד תמונות מנטליות פי 10 יותר טוב מאשר הכדורגלן הממוצע, צילום: גטי אימג ליאו מסי ואנדרס אינייסה. מסי מעבד תמונות מנטליות פי 10 יותר טוב מאשר הכדורגלן הממוצע | צילום: גטי אימג'ס ליאו מסי ואנדרס אינייסה. מסי מעבד תמונות מנטליות פי 10 יותר טוב מאשר הכדורגלן הממוצע, צילום: גטי אימג

הנתונים שלו מראים שרוב איכות הספורטאי (והחייל) נקבעת על ידי תנועות העיניים שלו ועיבוד המידע שהן מעבירות.

בוועידת Leaders In Sport שנערכת מדי שנה בלונדון, הוא הסביר: "המוח שלנו מתכנן 2.5 שניות לעתיד - כך הוא כל הזמן בודק ובוחן את הסביבה שלנו ויש לו יכולת ציפייה למה שהולך לקרות. הפעילות הזו של המוח - עיבוד והתאמת אינפורמציה וגירויים מבחוץ - היא קריטית לפעולות של אדם. זה חשוב לפעולות פשוטות כמו נהיגה או רכיבה על אופניים אבל גם לפעולות מסובכות סנסורי-מוטוריות (פעולות שקשורות להתנסות המיידית בעולם באמצעות הקליטה בחושים והפעולות המוטוריות) שאנחנו רואים בעולם הספורט. לדוגמה, אם אזרוק את הכדור לכיוונך, המוח שלך יחזה את המהירות והנתיב של הכדור כדי לצפות מתי הוא יגיע אלייך ולהתאים את המערכת המוטורית לקבלתו של הכדור. הרצף הזה - היכולת לקלוט דברים שקורים ונקרו ולפעול - הוא קריטים להצטיינות ב'פעולות שמתבססות על יכולות קוגנטיביות'. אנשים בעלי קוארדינציה גבוהה, שזזים בצורה יעילה, וכאלו בעלי כישורים שהשיגו דרך אימון וחזרה - הם אלו שיבצעו את הפעולות הללו בצורה הטובה ביותר והעיניים שלהם אחראיות באופן ישיר להפעלה של החלק המוטורי במוח".

אנדרסון ממשיך: "המוח משתמש בעיניים כדי לדעת איפה הוא מבחינת זמן וחלל, ולכן, אנחנו יכולים לבחון איכות פעילות מוחית על ידי בדיקת יכולות העיניים. אם לשים את זה בקונטקסט של כדורגל, אז מהבדיקה שלנו עולה שכדורגלן ממוצע רואה ומעבד במאית השנייה בין 5 ל-10 תמונות מנטליות לפני שהוא מקבל את הכדור ומחליט מה לעשות איתו. כלומר, הוא חושב ומעבד 5 עד 10 תסריטים אפשריים של מה לעשות עם הכדור. מהות הגאונות של ליאונל מסי היא שאנחנו מאמינים שהוא רואה כ-100 אופציות במוחו במאית שנייה".

כלומר, לפי אנדרסון - מסי קולט ומעבד דברים על המגרש פי 10 יותר טוב מאשר הכדורגלן הממוצע. זה מה שעשוי להסביר מדוע, בגיל 30, מסי מוביל את לה ליגה בשערים (20) ובישולים (11) ולאורך הקריירה שבר כמעט כל שיא אפשרי.

"התוכנה" במוח של מסי - עם תוספת זיכרון וניסיון - היא כנראה במצב הטוב ביותר (כך נראה) בקריירה שלו. השאלה הגדולה היא, עד כמה "החומרה" עומדת בקצב.

ארנסטו ואלוורדה. "מסי עושה יותר מדי", צילום: רויטרס ארנסטו ואלוורדה. "מסי עושה יותר מדי" | צילום: רויטרס ארנסטו ואלוורדה. "מסי עושה יותר מדי", צילום: רויטרס

כמה פרצי אנרגיה נותרו בו?

מסי, וזה כבר די ידוע, לא רץ הרבה במגרש. הוא מתהלך ומנתח את הסיטואציות ומחליט לפעול בהחלטיות בפרצי אנרגיה קצרים ויצירתיים. סגנון המשחק הזה מאפשר לו לשמר אנרגיות ופעולות מוחיות לרגעים החשובים באמת. העניין הוא שהעונה נראה, יותר מתמיד, שהוא האחראי העיקרי לפעולות המוחיות, פרצי האנרגיה והיצירתיות של ברצלונה כולה. וזה עשוי להיות בעיה.

כחלוץ שני במערך 4-4-2 צפוף בו כל שחקני הקישור הם לא שחקני אגף ואת הריצות על האגפים (בעיקר ללא כדור) עושים בעיקר המגנים, מסי הוא הכוח היצירתי העיקרי והאחראי העיקרי לקידום הכדור לכיוון השער - במסירות או כדרור קדימה ובעיטות לשער (לפי Twelve Football הסטטיסטיקות יצירה והוצאה לפועל שלו שוות ערך ליוצר המצטיין באירופה - מסוט אוזיל פלוס המוציא לפועל המצטיין, כריסטיאנו רונלדו). העומס הזה על מסי העונה קורה הרבה בגלל עזיבתו של המכדרר הטוב באירופה - ניימאר.

בראיון ל"וורלד סוקר" שפורסם בחודש שעבר, מסי דיבר על כך שברצלונה דווקא נהנית מעזיבתו של ניימאר. לפי מסי הקבוצה "יותר מאוזנת בלי ניימאר - העזיבה שלו שינתה את הדרך בה אנחנו משחקים, איבדנו הרבה מהפוטנציאל ההתקפי אבל השתפרנו הגנתית. ואנחנו מאוזנים יותר מה שמאפשר לנו להיות מאוזנים יותר". אבל האיזון הזה תלוי הרבה יותר מדי ביכולות של מסי לקדם את הכדור קדימה - מה שנגד קבוצות טובות וקשרים הגנתיים חזקים במיוחד - נגיד כמו צ'לסי (אנגולו קאנטה) - עשוי להתגלות כבעייתי עבור בארסה ומסי. השבוע ניסה מסי כמה פעמיים לכדרר לתוך הלב של צ'לסי אבל לא ממש הצליח לשבור את קאנטה או חבריו לקבוצה. מסי כן הצליח לכבוש למרות הכל. כי בכל זאת - הוא מסי.

זה קורה הרבה העונה - כלומר, ברצלונה נעצרת אבל מסי מציל אותה עם בישול או שער בעצמו. וזאת מאחר שאין למסי שחקנים התקפיים שרצים באגפים או מכדררים לצידו - במיוחד במשחקי חוץ - ואז נוצר "פקק" סביבו במרכז המגרש.

האם סגנון המשחק הזה מסוכן עבור ברצלונה העונה? האם הם תולים יותר מדי אחריות התקפית על מסי? האם החומרה של מסי יכולה לעמוד בדרישות הללו במרץ, אפריל ומאי?

כדרור - פעולה לצעירים. ולמסי

בליגה מסי השלים העונה כמעט פי 2 יותר כדרורים מהשחקן הכי קרוב אליו (129 ביחס ל-65 של ג'ונתן ווירה מלאס פאלמאס, שעבר לסין וגונשאלו גדש של ולנסיה - 45). זה שינוי מהותי במגמה מבחינת מסי. לפי בדיקה של סקיי ספורטס, מסי כדרר כ-6 כדורים מוצלחים במשחק בעונת 2010/11 ומאז דעך מדי שנה עד שירד ל-4 כדרורים בעונה שעברה. העונה חזר לכמעט 6 כדרורים במשחק (כמו בגיל 24). זאת בעוד שלפי סקיי, כדרור זו פעולה של צעירים (בעיקר בגלל הקושי הפיזיולוגי והקוגנטיבי שלה). בגיל 24 השחקן הממוצע מכדרר כ-1.5 פעמים במשחק, בעוד שבגיל 30 השחקן הממוצע מכדרר קצת יותר מחצי כדרור במשחק. בגיל 32 השחקן הממוצע מכדרר רק 0.5 פעמים במשחק ואחרי גיל 34 השחקן הממוצע מכדרר כ-0.2 פעמים במשחק. בהערת צד, כריסטיאנו רונלדו היה שחקן שמכדרר 3 פעמים במשחק בגיל 25 וכיום, בגיל 33, הוא מכדרר פעם 1 במשחק.

בנוסף לכדרורים, מסי הוא גם מוסר מסירות המפתח הטוב ביותר בלה ליגה (2.7 למשחק, לטוני קרוס במקום השני יש 2.4). מוסר מסירות המפתח המצטיין השני בברצלונה? ג'ורדי אלבה - 1.4 מסירות מפתח למשחק - במקום ה-34 בלה ליגה. לואיס סוארס במקום ה-42 עם 1.2 מסירות מפתח. הקשר הבא של ברצלונה ברשימה? איוון ראקיטיץ', מסירת מפתח במשחק, מקום 60 בלה ליגה. פחות מקאסמירו - הקשר האחורי של ריאל מדריד. כלומר, כולם סומכים על היצירתיות ופרצי האנרגיה של מסי.

"כולם כאן מצפים להרבה דברים ממנו" אמר ארנסטו ואלוורדה על מסי. "לפעמיים זה יותר מדי. אנחנו צריכים לתת למסי לנשום מעט."

בנובמבר, לאחר משחק נגד יובנטוס, מסי אמר בעצמו שהולך להיות לו קשה יותר לתפקד ברמה הכי גבוהה ללא עזרה. "העונות הופכות ליותר ויותר קשות כשאתה מזדקן" אמר.

שורה תחתונה? ברצלונה חייבת שפיליפ קוטיניו (160 מיליון יורו) ועוסמאן דמבלה (120 מיליון יורו) יתחילו להיכנס לעניינים. ומהר. האם הם יכולים לעשות את זה במערך ה-4-4-2 שוואלוורדה כל כך אוהב? יהיה להם קשה מאוד. לפחות העונה. ואולם, ייתכן מאוד שהעונה של ברצלונה ומסי - באירופה ובספרד - תלויה בעיקר ביכולת שלהם לסייע למסי ליצור. כי בכל זאת, כמה כבר אפשר לבקש.

תגיות