ארה"ב: חברות גדולות מנתקות קשר עם ארגון הנשק הלאומי
אחרי הטבח בפלורידה - בנקים, חברות ביטוח, חברות טכנולוגיה וחברות להשכרת רכב מחרימים את הארגון שמתנגד נחרצות להטלת פיקוח מחמיר על נשיאת נשק. מניות בענף איבדו בשבוע האחרון כ-8%
מניות חברות הנשק הגדולות בארה"ב צנחו בחדות במהלך השבוע החולף, זאת בעקבות הטבח שביצע תלמיד לשעבר בבית הספר התיכון בפרקלאנד, פלורידה, שבו מצאו את מותם 17 בני אדם. מניית אמריקן אאוטדור ברנדס, לשעבר סמית אנד ווסון, צנחה ב-8% מאז היום שלאחר הטבח. ויסטה אאוטדור, המייצרת רובים ותחמושת, צללה ב-7%. אמש (שישי), רוב חברות הנשק רשמו בעיקר ירידות שנעו סביב 1.5%.
קראו עוד בכלכליסט
בעקבות הטבח האחרון, ועל רקע קריאתו של הנשיא טראמפ לחמש מורים, חברות ברחבי ארה"ב מתחילות לבחון מחדש את השקעותיהן בתחום. עצומות המתפרסמות ברשתות החברתיות, והיוצאות נגד חברות שמציעות הנחות והטבות לאיגוד הנשק הלאומי, NRA, מתחילות לראות תוצאות בשטח.
דרך אתר הארגון זוכים חבריו להנחות ממגוון חברות, החל בביטוחי חיים וכלה במועדוני יין. עם זאת, בימים האחרונים ניכרת בריחה של חברות כאלה מהאתר של הארגון, זאת בשל עמדתו הנחרצת נגד הטלת פיקוח מחמיר יותר על נשיאת נשק.
כך למשל, חברת הביטוח מטלייף ביטלה ביום שישי את תוכנית ההטבות שלה עם ארגון הנשק. כך גם חברת התוכנה סימנטק המייצרת את טכנולוגיית האנטי וירוס נורטון. חברת הביטוח צ'אב מסרה ביום שישי כי גם היא חותכת את קשריה עם הארגון.
המהלכים החד-צדדיים הללו הגיעו יום לאחר שחברת השכרת המכוניות אנטרפרייז הולדינגז, שבבעלותה סוכנויות ההשכרה אלאמו ונשיונל, דיווחה כי היא מבטלת את תוכנית ההטבות שלה לחברי ארגון הנשק. פירסט נשיונל בנק באומהה, מהבנקים הפרטיים הגדולים בארה"ב, הודיע כי לא יחדש את כרטיס הוויזה שהנפיק בשיתוף עם הארגון.
המהלכים הללו מגיעים בעקבות התבטאותו של סגן נשיא הארגון וויין לה'פייר בשבוע שעבר, כי מי שפועלים להחלת פיקוח הדוק יותר על נשק, רק מנצלים לטובתם את הטבח שארע בבית הספר. "הרוע מהלך ביננו ואלוהים יעזור לנו אם לא נגן על ילדינו", אמר ביום חמישי שעבר. "הטענה כי חימוש הופך אותנו לבטוחים פחות היא מגוחכת לחלוטין", ציין. לצדו של לה'פייר התגייס הנשיא טראמפ, שאמר בסוף השבוע כי על מורים להתחמש כדי שיוכלו לירות במי שתוקפים את התלמידים.
בלאקרוק: לבחון את עתיד התעשייה
בתוך כך, בסוף השבוע האחרון הודיעה קרן ההשקעות בלאקרוק, המנהלת נכסים בשווי 6 טריליון דולר, כי יש לדון עם יצרניות נשק בעתיד התעשייה. בלאקרוק היא מבעלות המניות הגדולות ביצרניות נשק כמו סטורם רוג'ר, אמריקן אאוטדור ברנדס ו-ויסטה אאוטדור, באמצעות השקעות עקיפות. הכסף מוחזק בקרנות מדד, כך שבלאקרוק אינה יכולה למכור מניות של חברות פרטניות המופיעות בו. הלקוחות שלה משקיעות במדדים העשויים לכלול חברות כאלה.
ביום שישי, דובר מטעם בלאקרוק, אד סוויני, אמר כי הקרן "תקיים שיחות עם יצרניות ומפיצות נשק על מנת להבין כיצד בכוונתן להגיב לאירועים האחרונים". בלאקרוק, דרך השקעות עקיפות, מחזיקה בנתח של 16.19% מסטרום רוג'ר ובנתח של 11.91% בוויסטה ו-10.5% באמריקן אאוטדור. כך לפי נתוני חברת פאקטסט.
במקביל למהלכי ההתנתקות הללו, פעילים נגד נשיאת נשק מגבירים את הלחץ על אמזון ופלטפורמות סטרימינג אחרות, להפסיק את קשריהן עם ערוץ הווידיאו של ארגון הנשק. ארגון של אימהות, שהוקם בעקבות רצח 20 תלמידי בית ספר יסודי בקונטיקט ב-2012, שלח מכתבים לאפל, אמזון, אלפבית, גוג, רוקו ו-AT&T בבקשה כי יסירו את הערוץ. עם זאת, לעת עתה הגיבה לבקשה רק ענקית התקשורת AT&T.
גם חברות השכרת הרכב אוויס והרץ הסירו את תמיכתן במועדון הלקוחות של ארגון הנשק.
בפלורידה, נשיא איגוד החינוך של פלורידה, המייצג את איגודי המורים, קרא לרשוית לבחון מחדש את אחזקות קרנות הפנסיה בחברות הנשק.
עם זאת, עדיין ישנן חברות שלא נענו לקריאות הפעילים נגד נשיאת נשק ומוסיפות להעניק הטבות לכ-5 מיליון חברי הארגון. אלה כוללות חברות תעופה אמריקאיות וכן את רשת בתי הכלבו נורדסטרום ואת חברת ההלבשה וציוד הספורט אנדר ארמור.
באתר שלו מפרסם הארגון כי חברות התעופה דלתה ויונייטד מציעות הנחות מיוחדות לחברי מועדון שבכוונתם לטוס לדלאס לכינוס השנתי בחודש מאי.
ארגון הנשק סירב למסור תגובתו לחרם.
8 תגובות לכתיבת תגובה