אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"החשד הלך והתחזק": מעצרם של שאול אלוביץ' וניר חפץ הוארך עד יום ראשון צילום: יריב כץ

דיווח שוטף

"החשד הלך והתחזק": מעצרם של שאול אלוביץ' וניר חפץ הוארך עד יום ראשון

מעצרו של אלי קמיר הוארך עד מחרתיים; לפי השופט, "שחרור החשודים בשלב זה עלול להוביל לפגיעה חמורה בהמשך החקירה"; עורכי דינם של חפץ ואלוביץ' ערערו; סטלה הנדלר, עמיקם שורר ואור ואיריס אלוביץ' שוחררו מוקדם יותר למעצר בית

26.02.2018, 17:59 | זוהר שחר לוי ואביב גוטר
תיק 4000 מסתבך השופטת תיאמה בווטסאפ את הארכות המעצר בפרשת בזק עם רשות ני"ע הערב נחשפה בערוץ 10 התכתבות בין השופטת רונית פוזננסקי-כץ לבין היועץ המשפטי של רשות ני"ע ערן שחם שביט. בין היתר, כתב שביט לפוזננסקי כץ: "נבקש מחר ימים ספורים - את יכולה לתת יומיים" והיא משיבה: "איאלץ להיראות ממש ממש מופתעת" זוהר שחר לוי, 30 תגובותלכתבה המלאה

תיק 4000 - דיווחים שוטפים מבתי המשפט, תגובות מהמערכת הפוליטית וכל הסתעפויות הפרשה.

 

20:55 - עוה"ד של חפץ ואלוביץ', ז'ק חן וירון קוסטליץ, טוענים בערעור שהגישו לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד הארכת מעצרם כי אירועי פרשת המסרונים מחייבים "את שחרורם לאלתר בשל דוקטרינת הגנה מן הצדק". הדיון יתקיים מחר ב-09:00.
 

"לא היה כדבר הזה במדינת ישראל", כותבים השניים לבית המשפט ומבקשים לקבוע דיון דחוף בבקשתם עוד הלילה. "אין חולק, כי אתמול נחשף כי הליכי המעצר בעניינם של השניים תואמו – כך ממש – בין נציג היחידה החוקרת, עו"ד שביט-שחם לבין השופטת פוזננסקי- כץ. המדובר בפגם חמור היורד לשורש חוקיות מעצרם של העוררים, ומחייב את שחרורם לאלתר. אם דוקטרינת ההגנה מן הצדק לא תופעל במקרה חריג זה, לא נדע מתי תופעל".

 

השניים מוסיפים כי בית המשפט בדיון שהתקיים היום דחה את טענותיהם בדבר ההגנה מן הצדק ו"לא נתן לכך משקל כלשהו". לפי הערעור, במקרה הזה מדובר בהתנהגות "שערורייתית" שלא ניתן לתאר שערורייתית ממנה הן של התנהגות רשות ני"ע והן של הרשות השופטת.

 

"אין חולק", נכתב עוד, "כי מעצרם של השניים עד עתה, התגלה כמעצר בלתי חוקי שהמשכו פוגע פגיעה אנושה בתחושת הצדק. לא ייתכן כי שופטת בישראל תסכם על 'מתווה' עם תובע, תסכים מראש ולפני דיון להארכות מעצר, אך בסופו של יום, המדינה תבקש את המשך הארכת מעצרם של העוררים. נוכח האמור, מתחייב שחרורם של אלוביץ וחפץ ממעצר – לאלתר. שחרורם מחויב לאור זיהומם הקשה של הליכי המעצר בעניינם, באופן שאינו ניתן עוד לריפוי אלא על ידי שחרור ממעצר".

 

17:55 - הוארך מעצרו של שאול אלוביץ' וניר חפץ עד יום ראשון ושל אלי קמיר עד יום רביעי. לאחר הפסקה כבת שעה פתח השופט עלאא מסראווה את הדיון בנוגע להארכת מעצרם של שלושה מהחשודים בפרשת בזק: שאול אלוביץ', ניר חפץ ואלי קמיר.

השופט: "לאחר עיון בחומרי החקירה, רמת החשד הסביר של החשודים בפרשה קיימת אולם הלכה והתחזקה עם הזמן. החשודים שנותרו במעצר הם החשודים העיקריים והמרכזיים שנמצאים בלב הפרשה. שחרור החשודים בשלב זה עלול להוביל לפגיעה חמורה בהמשך החקירה. תפקידו של בית המשפט הוא בין השאר הוא עריכת איזונים בין אינטרסים שונים, בין האינטרס הציבורי לבין האינטרס האישי של החשודים והפגיעה בזכויות. אני קובע כי ידו של האינטרס על הציבורי על העליונה".

השופט ציין עוד כי " גם כאשר נפלו פגמים בהליך, עדיין התיק אינו סובל שחרור בשלב זה".

בהחלטתו קבע מסראווה כי מעצרם של אלוביץ' וחפץ יוארכו עד ה-4.3, יום ראשון, ואילו מעצרו של קמיר יוארך עד ה-28.2, יום רביעי.

עורכי הדין המייצגים את אלוביץ' וחפץ הודיעו עוד בטרם הסתיים הדיון כי בכוונתם לערער לבית המשפט המחוזי על הארכת המעצר.

צפו מה שר הפנים אריה דרעי אומר לשר התחבורה ישראל כץ על הפרשה

 

 

16:05 -  בשעה זו מתחיל הדיון בהארכת המעצר של אלי קמיר, זאת לאחר בקשת עורכי דינו שרון קלינמן ומיכאל נאור לקיים דיון מחודש בעקבות חשיפת המסרונים בין השופטת רונית פוזננסקי כץ ועו"ד ערן שחם-שביט. עורכי דינו מבקשים לקצר את ימי המעצר שהוטלו עליו אתמול בעקבות חשיפת המסרונים.

 

קלינמן: "בעקבות האירוע אמש, שנקרא לו תקלה חמורה, מצאתם לנכון לצמצם את בקשתכם לגבי נחקרים אחרים וכלל לא לבקש מעצר לגבי שתי נחקרות. האם בעניינו של קמיר לא מצאתם לנכן לצמצם את ימי המעצר שהוטלו עליו אתמול?"

 

רובין: "מאחר שהשיקול היה מערכתי, ומלכתחילה הייתה כוונה להאריך מעצר לתקופה ארוכה יותר מזו שניתנה, הוחלט להסתפק במה שניתן ולא לצמצם את הבקשה, משום שישנו חשד חדש בעניינו".

קלינמן: "אתמול ביקשנו בקשה דחופה לדיון חוזר, בעקבות אותה תקלה, ואנחנו רואים בדבר שלעצמו שיקול מכריע לבטל את המעצר. הפגם שהתגלה, של התיאום המוקדם, מצדיק לבטל את המעצר מאחר שההחלטה כפי שהתקבלה פגעה בזכויות הנחקר באופן דרמטי שלא ניתן לריפוי. לגבי נחקר אחר, הפגם הזה הוביל לקיצור משך ימי החקירה, ששמם לא הוזכר במסרונים".

 

16:00 - בית משפט השלום בת"א, שדן בבקשה להארכת מעצרם של החשודים בתיק 4000, חידש את דיוניו לאחר הפסקה של כמה שעות עליה הכריז השופט עלאא מסארווה, שהחליף את השופטת רונית פוזננסקי-כץ. השופט ביקש ללמוד את החומר שהציגו בפניו הסנגורים ונציגת רשות ני"ע. 

 

בינתיים עמיקם שורר, סמנכ"ל הפיתוח העסקי בבזק, שוחרר ממעצרו. גם אור ואיריס אלוביץ' וכן סטלה הנדלר שוחררו בתנאים מגבילים.

 

שאול אלוביץ' פנה לשופט ואמר: "לא אודה במה שלא עשיתי גם אם אקבל התקף לב. הם מנסים לחסל אותי והם יחסלו אותי בריאותית ונפשית".

ניר חפץ פנה אף הוא לשופט ואמר: "הלהט בו מערכת האכיפה מפעילה עליי את המכבש היא עצומה".

השופט מסארווה אמר בפתח הדיון המחודש: "לאחר שעניינתי בחומרים שהוגשו לביהמ"ש בהארכות המעצר הקודמות מצאתי לנכון כי הדיון בתיק יתקיים במשולב בהארכות המעצר ובקשות השחרור.

 

עו"ד מיכל רוזן-עוזר, שמייצגת את איריס אלוביץ': "מבקשים אי יצירת קשר עם המעורבים במשך 90 ימים. לזה אנחנו מתנגדים. זה בלתי סביר שהיא לא תיצור קשר עם בעלה, שאול אלוביץ למשך 90 יום".

נציגת המשטרה: "היא יכולה לדבר עם בעלה, לא נאסור זאת".

עו"ד רוזן-עוזר: "נבקש לציין זאת. יש גם איסור להתראיין בתקשורת, אני לא מכירה תנאי כזה. לא שהיא מתכוונת להתראיין, אבל זה ניסיון השתקה ואני לא מכירה דבר כזה".

 

השופט מסארווה: "עיינתי בחומרי החקירה הרלוונטיים לגבי החשודה שבפני (איריס) ומצאתי כי קיים חשד סביר הקושר את החשודה למיוחס לה ברמה הנדרשת בשלב זה של ההליך. בפתח הדיון עלו בפני טענות אשר ועניינו פרסומים בתקשורת כפי שהם מופיעים במפורט בטיעוני הסנגורים. שחרורה של החשודה בתנאים המינמליים האפשריים בפגיעה המינמילית בזכויותיה תהיה מצומצמת ככל האפשר. בעניינה של החשודה, מוטלת הספק לאור התוצאה אליה הגעתי. אשר על כן אני מורה על שחרורה בתנאים הבאים: התייצבות במשטרה לפי דרישה, עיכוב יציאה מהארץ ל-180 יום. מעצר בית למשך 10 ימים עד 7.3. הרחקה ממשרדי קבוצת בזק למשך 45 ימים מהיום, אי יצירת קשר עם כלל המעורבים בקשר לפרשה זו, יובהר כי איסור יצירת קשר מתייחס לנושאים הקשורים לפרשה הזו. ערבות 100 אלף שקל, הפקדה במזומן של 50 אלף שקל".

 

15:30 - עורך דינו של אור אלוביץ' דרור מתתיהו, מסר בתגובה: "מרשנו שוחרר הבוקר לביתו, ממעצר שמלכתחילה לא הייתה כל הצדקה בדין שיימצא בו. לאורך כל תקופת מעצרו של מרשנו, דחינו את טענות רשויות החקירה בעניינו וטענו נחרצות, כי אין כל עילת מעצר וכי הראיות אינן מבססות חשד סביר נגדו בפרשה. לצערנו, דברינו נפלו על אוזניים ערלות עד כה, וכעת ברורה לכל הסיבה לכך".

   

עו"ד נתי שמחוני, שמייצג את סטלה הנדלר: "עניינה של הנדלר שונה מזה של אלוביץ', לא ניתן לנתק את הבקשה בעניינה מהדברים ששיתפנו הבוקר. ב-18 בפברואר הייתה חלוקה בין רשות ני"ע לבין להב 433 והיא נחקרה ברשות. היא נקשרה במקשה אחת עם יתר המעורבים, והובאה רק לאחר שעות של חקירה לביהמ"ש לאחר שהמעורבים הנוספים הובאו. הנדלר נחקרה כבר בפתח החקירה של רשות ני"ע, תחילה שוחררה בערובה בלי צורך להגיע לביהמ"ש וניתן בה אמון. בהמשך הוחלט על שחרורה בערובה בביהמ"ש. השופטת פוזננסקי-כץ הורתה על מעצר בית למשך מספר ימים ולאחריהם חזרה לשמש כמנכ"לית בזק תחת מגבלות כאלה ואחרות. טענתי וביקשתי שכפי שניתן בה אז אמון והיא לא מעלה בו, יש מקום כבר אז - ב-18 בפברואר - להורות על שחרורה לאלתר ולאפשר לה לחזור כמנכ"לית בזק גם במגבלות כאלה ואחרות. זו עתירתי היום. אני לא יכול להסכים לשום פגיעה בה היום - גם לא בחופש העיסוק. כי זו המשמעות של להיעתר לבקשת המדינה. נשללה חירותה למשך מספר ימים, לא ניתן להסכים שתשלל חירותה במעצר בית לעוד 10 ימים ולהורות על הרחקתה מבזק. זו פגיעה קשה בה ובבזק. לא ניתן לנתק את הבקשה מהדברים שאמרנו הבוקר. ימים קשים ולא פשוטים עברו עליה בימים האחרונות. זה הסד שניתן להעניק לה ולציבור כעת".  

 

סטלה הנדלר בביהמ"ש בשבוע שעבר, צילום: אוראל כהן סטלה הנדלר בביהמ"ש בשבוע שעבר | צילום: אוראל כהן סטלה הנדלר בביהמ"ש בשבוע שעבר, צילום: אוראל כהן

 

נציגת להב 433, אור רובין: "לב הפרשה זו קבוצת בזק וצריך לזכור זאת. הפרשה שהתנהלה ברשות ני"ע התנהלה שם וזו שמתנהלת בלהב וברשות היא תולדה ממנה אבל היא פרשה עצמאית והתנאים הם עצמאיים וכנ"כל גם לגבי הרחקתה מהפרשה. בזק נמצאת בלב הפרשה וכדי למנוע את שיבוש החקירה יש הכרח להרחיק דווקא את הנדלר מהמקום. במקרה שלה צריך לאסור כל קשר שלה עם המעורבים בפרשה. אין סיבה שתהיה בקשר איתם".

 

השופט מסארווה: "בפני בקשה לשחרור החשודה ממעצרה בתנאים מגבילים שונים. אין הסכמה בין הצדדים לחלק מתנאי השחרור. עיינתי בחומרי החקירה בתיק ביחס לחשודה זו ודעתי היא שקיים חשד סביר בעוצמה הנדרשת בשלב זה של ההליך הקושר בין החשודה למיוחס לה. אני נכון להתחשב בטענתו של הסנגור ביחס לחלקה של החשודה בנוגע לתיק זה. יינתן משקל מסוים לימי המעצר בהם שהתה אך אני מתקשה לקבל את העמדה להתיר לה לחזור לעבודתה. מדובר בפרשה שכל כולה קשורה לבזק. על רקע החשדות קיימת עילת מעצר של חשש מובנה בפועל לשיבוש מהלכי חקירה בבזק.

 

"אני מורה על שחרורה של החשודה: התייצבות במשטרה לפי דרישה, צו עיכוב יציאה מהארץ, מעצר בית זאת למשך 7 ימים. הרחקה מבזק ל-30 ימים, אי יצירת קשר עם המעורבים. ערבות עצמית והפקדה במזומן - היא הפקידה כבר 700 אלף שקל ברשות ני"ע והפקדה זו תשמש גם כאן".

 

 מימין שאול אלוביץ מימין שאול אלוביץ' אור אלוביץ' ו אורנה אלוביץ' | צילומים: אוראל כהן , ענת מוסברג  מימין שאול אלוביץ

 

15:00 - עו"ד ז'ק חן, מייצג את אלוביץ: "לא רשום בבקשת המעצר שהוא חשוד בשיבוש חקירה".

נציגת המשטרה, פקד רובין: "נפלה טעות בבקשת המעצר, בבקשה הקודמת הופיע הסעיף, הוא חשוד גם בשיבוש".  

 

עו"ד חן: "יש יותר מדי טעויות בתיק הזה".

שאול אלוביץ שאול אלוביץ' בביהמ"ש בהארכת המעצר הקודמת | צילום: איי אף פי שאול אלוביץ

פקד רובין: "לגבי חלק מהחשודים ששוחררו היום מיוחסת עבירת שיבוש, למשל איריס אלוביץ'. גם לגבי הנדלר. זה מחזק את דברי שמדובר בטעות טכנית. זה שכתב את בקשת המעצר שכח להכניס את הסעיף. אני לא מצליחה להבין על מה אנחנו דנים. הוא נחשד בעבירות שיבוש ובפני ביהמ"ש מסמכים המראים את החשד הזה".

עו"ד חן: "לגבי השאר ששוחררו ונכתב לגביהם שחשודים בשיבוש - זה לא טעות, נכון?".

פקד רובין: "נכון".

עו"ד חן: "ביקשתם להאריך מעצר ב-7 ימים?"

פקד רובין: "נכון".

עו"ד חן: "רציתם יותר, ולאור מה שקרה צמצמתם?"

פקד רובין: "נכון. רצינו 8 וצמצמנו. נערכו דיונים עמוקים בעניין זה, כמו שהפרקליטה המלווה אמרה הבוקר נשקלו שיקולים ובסופם הגענו לכך".

עו"ד חן: "ההחלטה על צמצמם היא בעקבות האירועים?"

פקד רובין: "נכון. אני מבקשת שלא לשתף את ביהמ"ש בדיונים שקיימנו".

עו"ד חן: "בחומר שהובא לביהמ"ש אין את מלוא החקירות של אלוביץ' המוקלטות, אלא תמצית כתובה שלהן".

פקד רובין: "כן".

עו"ד חן: "אז ביהמ"ש ראה תקצירים. זה לא ממצה את מה שהתרחש בחדר החקירות שהוא מוקלט. יש הרבה מאוד דברים שנאמרים בחקירות ושלא מוצגים בפני ביהמש במסמכים שמוגשים לו. במסגרת חקירת פרשיות רה"מ, חקירה 4000, נחקרו כמה מעורבים בחשד לשוחד. בתיק 1000 לא נחקרו לשוחד?"

פקד רובין: "לא יודעת, לא נחקרו אצלנו ביחידה".

עו"ד חן: "שם נחקר חשד לשוחד ולא ביקשו מעצר".

פקד רובין: "ברור שאין לי תשובה. אני לא מעורה בתיק 1000. בתיק הזה זה הכרחי. אם תשאל לגבי תיק 3000 אדע להשיב מצוין".

 

עו"ד חן: "אני לא אחזור על כל הטענות שאמרתי בבוקר. אנחנו מדברים על מעצר שנמשך 9 ימים של אדם בן 70 שלצידו אשתו ובנו היו עצורים ושבמקביל למעצרו עוקלו כל רכושו עלי אדמות. חוקרים פשטו על ביתו והורידו תמונות מהקירות, פסלים מהגינה ולא הותירו דבר. אין צורך לציין שגם את חשבונות הבנק, הנכסים וכו' הם עיקלו.

 

"במהלך 9 הימים האלה, בתקופה הארוכה, הפרשה לוותה בפרסומים איומים ונוראיים. בתחילת השבוע שמענו את פירוט גרסתו של פילבר עד המדינה. שמענו את גרסתו המפורטת של אילן ישועה. בית המשפט צריך לשמש לנו עיניים. כמובן שיש דברים שלא פורסמו אבל נשבר כל כלל. הוא עבר מסע שיימינג שאין כמותו ולא זכור כזה. מכים בו מכל עבר. כל מי שמחזיק במקלדת היה לו מה לומר - בתקשורת הכתובה, המשודרת, אף אחד לא חס עליו. חרב עליו עולמו. הוא הובא להארכות מעצר וערכו לו כאן מצעד משפיל - התנפלות של צלמים, של אנשים מהקהל, וכל זה היה רק עטיפה לחקירות מהבוקר עד הלילה יום אחר יום כאשר ביתרת הזמן הוא מובא באישון לילה לבית המעצר, מעירים אותו לפנות בוקר להמשך חקירה.

 

התנאים של המעצר והחקירה הם בלתי נסבלים, מחפירים, לא מייצגים מדינה דמקורטית, אין ביניהם לבין חקירה למציאת האמת דבר. כל מה שהם עושים זה שימוש בתנאים האלה כדי לשבור את רוחו. פעם אחר פעם החוקרים מטיחים בו - תשנה פאזה, אתה תסיים את חייך בבית הסוהר, ואם תשתחרר תהיה שומר בסופמרקט. החוקר התגאה בפני שהוא אמר את זה. אמר 'אז מה, זה לגיטימי'. זה מקצת הדברים שהטיחו בו".

 

"לבקש 7 ימים זה לא הפנמה של מה שקרה כאן. אי אפשר לכפר על זה ואי אפשר לתקן את זה - מעצר לא חוקי של 9 ימים. אפשר להשיג מטרת מעצר בדרך אחרת הרחקה, מעצר בית, יש דרך. אם חשבנו שמה שקרה יש הפנמה - אני מצטט את בא כוחו של שחם שביט בהודעתו: כל התנהלותי הייתה עניינית... מול שופטת מעצרים.

 

"אחרי ששמענו וכל המדינה רוגשת וגועשת - זו ההפנמה? זו ההבנה של מה שקרה? אין מחיר למה שקרה? האירוע שמתואר כאן כתקלה מקומית בין פרקליט לבין שופטת מלבד שחם-שביט שלא רואה בכך שום תקלה. יש לזכור שמדובר בפרקליט ובשופטת שמנהלים את החקירה בבזק מתחילת הדרך. הוא האיש, היועמ"ש של מחלקת חקירות ברשות שאחראי על הנחיית החוקרים בכל הקשור בדרכי החקירה וזכויות הנחקרים. לפיכך מתחייבת בדיקת המשך עמוקה ויסודית בעניין כל המהלכים שהשניים היו קשורים אליהם בנוגע לתיק 4000 ולפרשת בזק.

"בין מה שמציגים לבית המשפט, החומרים שהוגשו, לבין מה שאירע כאן הכף נוטה בבירור לטובת זכויותיו של החשוד. קשה להלום מקרה שבו ניתן לפרוע את השטר של זכויות חשודים, פה אנחנו רואים שחור על גבי לבן טקסט ולכן אני מבקש - בנתונים האלה לדחות את הבקשה להארכת מעצר ולשחררו לחלופה שתבטיח שלא יפריע לחקירה".

עו"ד יהודית תירוש, ממחלקת ני"ע בפרקליטות ת"א: "אלוביץ' הוכיח במעשיו, וראיתי במו עיני את הראיות שלא ניתן לסמוך עליו - לא לפני ולא אחרי. החשדות נגדו הם חמורים. מתן שוחד וקבלת טובות הנאה של עד מיליארד שקל".

מטעמו של ראש הממשלה נמסר בתגובה כי "אין שחר לטענות נגד נתניהו. כל החלטותיו התקבלו בצורה עניינית והן מבוססות על גורמי המקצוע, ועדות מקצועיות והייעוץ המשפטי. האמת לא מפריעה למסע ההכפשה נגד ראש הממשלה. מיום ליום מנפחים את המספרים: בהתחלה עשרות מיליונים, אחר כך מאות מיליונים, היום מיליארד ומחר טריליון. אבל סופה של האמת לנצח והאוויר החם יצא גם מהבלון הזה - כי לא היה כלום".

 

שאול אלוביץ' לשופט: "עד אתמול היו ניסיונות חוזרים ונשנים לפגוע בי ובבריאותי. כל ערב חזרתי בלילה למעצר, ישבתי אצל החובש חצי שעה, שעה. את החקירה הזו מנצלים כדי לשבור אותי ולהכריח אותי להודות במה שלא עשיתי. לא אודה במה שלא עשיתי גם אם אקבל התקף לב. אמרו לי תעבור הלאה, תודה. הם מנסים לחסל אותי והם יחסלו אותי בריאותית ונפשית".

ניר חפץ בביהמ"ש בשבוע שעבר, צילום: ירון ברנר ניר חפץ בביהמ"ש בשבוע שעבר | צילום: ירון ברנר ניר חפץ בביהמ"ש בשבוע שעבר, צילום: ירון ברנר

   

"חפץ לא נשאל מי זאת גרסטל ומי זה נתניהו כל התקופה הזו. רצון המשטרה לחקור אדם אחר שאינו במעצר יהיה רם מעלה אשר יהיה, אינו עילה להשארתו במעצר".

 

חפץ פנה לשופט: "אני עד היום פגשתי 30 חוקרים ומאות אנשים עובדים סביב זה. הלהט בו מערכת האכיפה מפעילה עליי את המכבש היא עצומה. אני מבקש מבית המשפט שישקול ויראה שמדובר באדם חף מפשע, עומדת לי חזקת החפות ואני מבקש שישאר משהו מהזכויות שלי".

ניר חפץ , צילום: אביב גוטר ניר חפץ | צילום: אביב גוטר ניר חפץ , צילום: אביב גוטר

13:00 - נחקרי פרשת 4,000 שאול ואיריס אלוביץ', ניר חפץ, סטלה הנדלר ואלי קמיר הובאו הבוקר (ב') לבית משפט השלום בתל אביב לדיון בעניינם. עפ"י הוראת נשיא בית משפט השלום אביחי דורון, הדיונים בכל התיקים הקשורים לפרשה נשמעים בפני השופט עלאא מסארווה.

 

המשטרה ביקשה בבוקר להאריך את מעצרם של שאול אלוביץ' ושל ניר חפץ ב-7 ימים נוספים. את הנדלר מבקשת המשטרה לשחרר בתנאים.

  

השופט מסאוורה בדיון: "התיק עבר אלי אתמול ואני צריך לעבור על כל החומרים. לשם כך אני צריך הפסקה בדיון. אני אשמע את הטיעונים ואצא ללמוד את החומרים ובהמשך תינתן החלטה. עו"ד דרור מתתיהו, סנגורו של אור אלוביץ': הודיע לי הבוקר שאור ישוחרר מהיחידה החוקרת ולא יובא לביהמ"ש וישוחרר בתנאים שיסוכמו עמי ולכן הוא חוזר מהבקשה לשחרורו".

 

עו"ד ז'ק חן, מייצג את שאול אלוביץ': "אנחנו מבקשים לשחרר את אלוביץ' לאלתר בשל מעצר לא חוקי. זה לא תלוי בחשד סביר, הבקשה עומדת על רגליה שלה בעקבות דברים שנחשפו בערוץ 10 בפני כל עם ישראל. זהו דיון טעון וקשה. כבר נאמר ארור הזורק אבן אחר נופל. הדבר הזה נכון כלפי אלוביץ' ומשפחתו שנזרקו לעברו אבנים גדולות מרגע שנעצר מול עדת צלמים שהסירו ממנו צלם אנוש, נכון גם לגבי הפרקליט ולגבי השופטת. הדיון הוא לא בהם. אנחנו לא זורקים אבן אחרי נופלים. אנחנו רוצים לבדוק מה המשמעות של אותו כישלון שכשלו שניהם, אלה שקיימו את הבקשות וההחלטות בדיוני המעצר של שאול אלוביץ' על ידי כך שהיום הוא כבר עצור 9 ימים. הדיון הוא לא דיון בעניינו של הפרקליט הנכבד או בכבוד השופטת אלא בקשר הנסתר ביניהם ועל ההחלטות שניתנו עד כה ואיך אלה החתימו את המעצר. איך ממראית פני הצדק צריך לשחרר אותם לאלתר ובעיקר את אלוביץ'. את המקולקל לא ניתן לתקן. השורה התחתונה שנמצא במעצר לא חוקי.  למרות שהנושא הוא חריג שלא מייצג את מערכת המשפט אבל ההליך כאן זוהם ללא תקנה. עד כדי כך זוהם שלא ניתן לסמוך על החלטות המעצר של אלוביץ'. המסקנה הבלתי נמנעת שהוא עצור שלא כדין".

 

אולם ביהמ"ש הבוקר, צילום: זוהר שחר לוי אולם ביהמ"ש הבוקר | צילום: זוהר שחר לוי אולם ביהמ"ש הבוקר, צילום: זוהר שחר לוי

 

השופט מסארווה שאל מה לגבי זה שהיו הסכמות לגבי חלק מהארכות המעצר בעניינן של שאול אלוביץ'. לדברי חן, מדובר בהסכמות שניתנו לאחר שהשופטת פוזננסקי-כץ, המליצה על כך וביקשה שיסמכו על ביהמ"ש. "זו החלטה שגויה כי היא מתבססת על מצגי שווא, מצגים לא נכונים שהוצגו בפני הסנגורים על ידי השופטת".

 

השופט עלאא מסארווה, צילום: אתר בתי המשפט השופט עלאא מסארווה | צילום: אתר בתי המשפט השופט עלאא מסארווה, צילום: אתר בתי המשפט

עו"ד מיכל רוזן-עוזר, מייצגת את איריס אלוביץ': " אין אדם שזקוק להיעדר משוא פנים של מערכת ביהמש כמו מי שנלקח מביתו למעצר. זה הליך שקשה לדמיין, הליך ששולל את הזכות הכי בסיסית של אדם לחירות. הוא נלקח למעצר ואנחנו יודעים באיזה תנאים. מעצר שאין לו כמעט יכולת הגנה זה המצב הכי מוחלש של אדם. אנחנו לא יודעים דבר על השיח שמתנהל בין ביהמ"ש לבין התביעה.

"אנחנו רואים אתמול מסרונים לגבי הלקוחה שלי. מבקשים 3 תסכימי ל-2. מה אם אל תסכימי לכלום? איפה המקום שלנו? איפה המקום של האישה שלקחו אותה לתנאי מעצר בלתי נסבלים. ואמרו לנו בביהמ"ש שזה חזק ויש חשד... לא הצלחתי לישון בלילה.נחרדתי לגלות כמה אני דומה לעוה"ד אצל קפקא. גם היום אני טוענת בשם מדינת ישראל - אנחנו מייצגים את האינטרס הציבורי כאן והוא חשוב והוא חייב להשמע. זה מעצר בלתי חוקי כי הוא לא עומד בתנאי בסיסי אחד של חוק המעצרים".

עו"ד נתי שמחוני, מייצג את סטלה הנדלר: "הבנתי אתמול שיבקשו 3 ימים ואני למד שהיו מבקשים 3 ימים ומקבלים 2. הייתי עומד וטוען, מדבר על זכויות יסוד של האדם. וגב' הנדלר הייתה שואלת למה אני במעצר. והייתי אומר לה שזו החלטת ביהמ"ש, ושלפיה יש עילת מעצר ולכן צריך להמשיך. אחר כך הייתי יוצא למשפחתה וגם היא הייתה שואלת כך. והייתי משיב שיש לנו מערכת משפטית וכך היא פועלת. מצופה שביהמ"ש הוא העיניים שלנו בזמן המעצר, שבו אין לנו ידע על המתרחש. ואוי לנו שאלה העיניים שלנו".

"יש כאן פגיעה בקודש הקודשים. פגיעה קשה באמון הציבור במערכת המשפט. אנחנו מקבלים המון פניות גם מלקוחותינו בעבר שאומרים אם זו המערכת ואלו ההחלטות? האם ישבנו בצדק במעצר? ההליך זוהם כאן, ההליך היה בלתי חוקי בעליל. צריך להחזיר במעט את אמון הציבור במערכת המשפט ולו במעט, זו נקודת ההתחלה. ביהמ"ש מצווה לשחרר את כולם כאן ולאלתר", אמר עו"ד שמחוני.

עו"ד איתן מעוז, בא כוחו של עמיקם שורר: "ההחלטות על המעצר ניתנו בחוסר סמכות, יש לשחרר את כל העצורים המעורבים כאן".  

משמאל: סנגורו של ניר חפץ עו"ד ירון קוסטליץ משמאל: סנגורו של ניר חפץ עו"ד ירון קוסטליץ' ולצידו עו"ד נתי שמחוני סנגורה של סטלה הנדלר | צילום: תומר קמחי משמאל: סנגורו של ניר חפץ עו"ד ירון קוסטליץ

עו"ד שרון קליינמן, באת כוחו של אלי קמיר: "אני מצטרפת לטיעונים שנשמעו כאן. אנחנו נמצאים בתחושה קשה כשניצבנו אתמול במה שגילנו שהוא 'משחק מכור'. אם ההתכתבות הזו הייתה בין סנגור לבין שופטת אז בטח היינו היום בדיון הארכת מעצר. אנחנו מבקשים לקיים דיון חדש בהחלטה שניתנה אתמול. לטעמנו ביהמ"ש פעל בחוסר סמכות ולדעתנו ההחלטה הזו בטלה".

יהודית תירוש, מנהלת מחלקת ני"ע בפרקליטות ת"א: "אנחנו רואים את האירוע הזה שנחשפנו אליו אתמול כמו כל עם ישראל בחומרה רבה. כבר הבוקר שני הגורמים נמצאים בחקירה משמעתית. השופטת פוזננסקי-כץ ועו"ד שחם שביט. אנחנו רואים את האירוע הזה כאירוע חמור. לא היינו ערים לו ולא היינו מודעים לו ואין לי אלה להצטער בשביל המדינה שאירוע כזה התרחש.

עו"ד ז עו"ד ז'ק חן, סנגורו של שאול אלוביץ' עו"ד ז

"יש כאן חקירה עם ראיות למכביר. יש כאן בקשות להאריך מעצר לאנשים ספציפיים. לגביהם אנחנו מבקשים הארכות מעצר. לגבי איריס אלוביץ' החלטנו אתמול לשחרר בתנאים. מכיוון שמעשי השיבוש הם מהחמורים שראיתי בתיקי חקירה, ושהיו מעורבים בו גם בני הזוג בצוותא, יש חשיבות מיוחדת וצרכים מיוחדים לתיק הזה.ה

"תיק הזה ימשיך להיחקר וכדי שייחקר יש צרכים מיוחדים. נעשה אתמול דיון כדי לחשוב איך ממשיכים הלאה ומה מבקשים. לכן בעניין אלוביץ', הנדלר ושורר החלטנו על שחרור - זה מכביד על החקירה. כפי שנאמר כאן - לא עשינו את זה כי כך זה מופיע במסרונים אלא כי כך חשבנו. אנחנו עומדים על מעצרו של קמיר כפי שהוארך אתמול אבל כמובן מוכנים לדון שוב בביהמ"ש. נפלו פגמים, אנחנו רוצים לרפא אותם ולהמשיך בחקירה. זו חקירה חשובה ויש מקום להמשיך ולחקור. לא היינו מתייצבים כאן אם לא היינו חושבים שיש צורך בהארכת מעצרם של חלק מהמעורבים", אמרה תירוש.

עו"ד חן: "זה לא תורה מסיני, שכל חקירה, ודאי חקירה בעניינים של טוהר המידות, ככלל, בתנאי מעצר, המקרה הזה לא שונה. חברתי מדברת על עניין השיבוש. אין כאן עבירה של שיבוש חקירה. לא בבקשת המעצר הראשונה ולא בשנייה צויינה עבירה של שיבוש חקירה. להבדיל מבקשות אחרות של מעורבים אחרים שהיום התבקש שחרורם.

"אומרת חברתי שלא ראתה בשנות עבודתה מעשי שיבוש כאלה. אנחנו כמובן כופרים בכך, אנחנו גם נטען על כך בבוא היום. עוד חזון למועד. אבל, המדינה לא יכולה, היא מושתקת, וביהמ"ש לא יכול לקבל טענה של המדינה על מעשי שיבוש חמורים כאשר הבקשה שלנו שטוענת למעצר לא חוקי מתבססת על שיבוש שכל מעשה אחר מחוויר לעומתו"

עו"ד קוסטליץ: "יש לראות שמי שנעצר שלא כחוק כמי ששוחרר ואז יותר קשה להחזיר אותו למעצר. עם כל הפגמים האלו בחקירה הובילו את רשויות לבקש בעניינו של חפץ 7 ימים במקום 8 ימים, 'המשכיל בעת ההיא ידום'".

 

השופט מסארווה: "כדי לדון בבקשה, עלי ללמוד את החומרים. בא כוח המדינה יגיש לי את כל החומרים שהוגשו עד כה לבית המשפט במהלך הדיונים בתיק. את כל ההחלטות וחומרי חקירה שהתקבלו".

 

עו"ד תירוש: "זה כמובן מעשה חמור ואנחנו אומרים זאת אבל עדיין לא החלטנו שמדובר במעצר בלתי חוקי".

 

מיכל רוזן עוזר מבקשת שבינתיים איריס אלוביץ' תשוחרר למעצר בית ובהמשך ידונו בתנאים - כלומר שקודם ישחררו למעצר בית ואחר כך בדיון יקבעו תנאים.

"מדינת ישראל לא הפנימה כלום מהדבר הזה". הפרקליטות מתנגדת.

השופט יצא להפסקה וידון בחומרים שיועברו אליו.

   

12:00 - בתוך כך, נשיאת ביהמ"ש העליון אסתר חיות שלחה הבוקר מכתב לכל השופטים בארץ ובו כתבה: "שופטות, שופטים, רשמות ורשמים, מערכת בתי המשפט נתונה שלא בטובתה בעין הסערה בשל אירוע שדווח אתמול בתקשורת והנוגע להתנהלותה של שופטת שלום מתל אביב אשר דנה בהליכי המעצר בפרשה המכונה "תיק 4000."

"הנושא הועבר בפנייה משותפת שלי ושל שרת המשפטים לבירור בפני נציב תלונות הציבור על שופטים מיד לאחר הדיווח החדשותי. הנציב התבקש לטפל בפנייה ללא דיחוי ואין לי ספק שכך ייעשה. זהו מסלול הטיפול שעומד לרשותי ולרשות שרת המשפטים על פי החוק לטיפול בנושא בשלב הנוכחי.

"לאחר שימוצה הבירור ותתקבל החלטת הנציב ניתן יהיה לבחון מהם הצעדים שבהם יש לנקוט.

"בבוקר זה שאינו פשוט לכולנו, אני מבקשת לחזק את ידיכם ולהביע בפניכם את הערכתי הרבה לעבודתכם המאומצת והמסורה.

הנשיאה אסתר חיות, צילום: אוהד צויגנברג הנשיאה אסתר חיות | צילום: אוהד צויגנברג הנשיאה אסתר חיות, צילום: אוהד צויגנברג

אנו השופטים, השופטות, הרשמים והרשמות ערבים זה לזה בכל מעשינו ועל כן, אנא היו זהירים בדבריכם ובהתנהלותכם ומעל לכל, אל תיפול רוחכם. נמשיך כולנו לעשות את מלאכתנו במקצועיות ובאמונה ונמשיך לעשות כל שניתן על מנת לשמר את אמון הציבור במערכת בתי המשפט שלנו, המונה למעלה מ-700 שופטים ורשמים בכירים יישרי-דרך המשקיעים בכל ימות השנה את מלוא מרצם ומשאביהם בביצוע תפקידם".

השופטת רונית פוזננסקי-כץ , צילום: אתר בתי המשפט השופטת רונית פוזננסקי-כץ | צילום: אתר בתי המשפט השופטת רונית פוזננסקי-כץ , צילום: אתר בתי המשפט

   

החלפת השופט

 

אמש נחשפו התכתובות בין השופטת פוזננסקי-כץ לנציג רשות ני"ע בווטסאפ על הארכות המעצר בתיק. עקב כך הושעתה השופט מן התפקיד. על פי הודעת דוברות מערכת המשפט, השופטת פוזננסקי-כץ הודיעה לנשיא בית משפט השלום בת"א אביחי דורון, כי היא מבקשת להשתחרר מניהול התיקים הנוגעים לתיק 4000 (פרשת בזק).

 

הבקשה הדרמטית לשחרורם של החשודים הוגשה בשעת לילה מאוחרת על ידי עורכי דינם של החשודים בפרשה - ז'ק חן, מיכל רוזן עוזר, נתי שמחוני ואיתן מעוז. 

 

בבקשה שהוגשה אמש על ידי באת כוחו של אלי קמיר, עו"ד שרון קליינמן, נכתב כי יש להורות על שחרורו המיידי ממעצר ולבטל את החלטת השופטת רונית פוזננסקי-כץ. "מפרסום בתקשורת זמן קצר מאוד לאחר סיום הדיון בעניינו של קמיר", כתבה הסנגורית לבית המשפט, "עולה לכאורה כי נפל פגם חמור ביותר בהליך, נוכח תיאום מוקדם בין השופטת לבין נציג המשיבה בתיק 4000. פגם חמור זה מהווה טעם לעיון מחדש בהחלטת בית המשפט".

 

במקביל, הגישו אמש גם סנגוריהם של יתר המעורבים, שאול אלוביץ', אשתו איריס, בנו אור, סמנכ"ל הפיתוח העסקי בבזק עמיקם שורר, מנכ"לית בזק סטלה הנדלר ויועץ התקשורת ניר חפץ בקשת שחרור דחופה גם כן לבית המשפט. "היום", כך נכתב (אמש), "חשף ערוץ 10 התכתבות בין השופטת פוזננסקי-כץ, שדנה בעניינם של המבקשים והורתה פעמיים על הארכות מעצרם לתקופות ממושכות, לבין היועמ"ש של מחלקת החקירות של הרשות לניירות ערך, עו"ד ערן שחם שביט. מהתכתבות זו עולה, בין היתר, כי מהלך הדיון במעצרם של המבקשים ותוצאותיו הם פרי תיאום מוקדם בין בית המשפט לבין היועמ"ש של מחלקת החקירות של רשות ניירות ערך".

"נדמה", הוסיפו הסנגורים, "כי עיון בהתכתבות מדבר בעד עצמו. אין הוא דורש כל פירוש. מדובר בהתנהלות חסרת תקדים בחומרתה שמשמעותה הברורה היא שכל העצורים בפרשה עצורים במעצר בלתי חוקי בעליל". עוד נכתב כי לפיכך, בית המשפט מתבקש להורות "לאלתר" על שחרורם של המבקשים. "כל שנייה שהם מוחזקים במעצר היא שלא כדין על כל המשתמע מכך".

ממשרד המשפטים נמסר אתמול בעקבות האירוע כי "היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה רואים בחומרה רבה את האירוע שפורסם אודות התכתבות בין עובד הרשות לני"ע לבין השופטת שדנה בהליכי המעצר בפרשה 4000. האירוע המתואר מנוגד לעקרונות היסוד שלפיהם נדרשים לפעול גורמי התביעה הכללית. מדובר באירוע חריג ומצער.

"היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה הורו הערב (לשון ההודעה שנמסרה אתמול - זש"ל וא"ג), לאחר התייעצות, ובתיאום עם ראש הרשות לני"ע, על פתיחת חקירה משמעתית בעניין התנהגותו של עובד הרשות לני"ע. החקירה תנוהל ע"י אגף החקירות של נציבות שירות המדינה. היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה סיכמו עם יו"ר הרשות לני"ע כי עובד זה לא יטפל עוד בפרשה 4000. העובד הודיע הערב (אתמול בערב) ליו"ר הרשות לני"ע כי הוא יוצא לחופשה באופן מיידי עד לסיום הבירור בעניינו. מהרשות נמסר כי את החקירה יוביל עו״ד אחר ממחלקת חקירות. דיוני המעצר של החשודים בפרשה 4000 יועברו לדיון בפני שופט אחר, אשר יבחן את מכלול הראיות שנאספו בחקירה". 

 

 

 

לאחר חשיפת ערוץ 10 אודות ההתכתבות, שבה תיאמה לכאורה השופטת כיצד תיראה הארכת המעצר, הגישו נשיאת העליון ושרת המשפטים בקשת בירור דחופה לנציב התלונות על שופטים, שלאחריה הגישה השופטת בקשה להשתחרר מניהול תיק 4000. מהודעת מערכת המשפט הערב עולה כי "עד לסיום הליך הבירור בפני נציב התלונות על שופטים לא יתקיימו ולא ישמעו דיונים בפני השופטת המצויה בשלב זה בחופשת שבתון", צוין בהודעה.

 

בתוך כך גם יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, הגיבה על הדברים: "על פניו נראה כי מדובר באירוע חריג ולא תקין, והרשות תערוך בירור דחוף בנושא. חוקרי רשות ניירות ערך פועלים יומם וליל בהגנה על ציבור המשקיעים ובשמירה על טוהר המידות, במקרה זה ובאין ספור מקרים אחרים, והם זוכים לגיבוי מלא. כאמור, המקרה ייבדק ביסודיות והרשות תעדכן בשקיפות״.

 

עורכי הדין של החשודים בפרשת 4000 צפויים לערער נגד החלטות השופטת פוזננסקי כץ בעקבות החשיפה. אחד מהעורכי הדין אמר בשיחה עם כלכליסט: "זה זמן לעשות חשבון נפש עם הסנגורים. קוראים לנו שכירי חרב, אבל כשאנחנו צועקים בבית המשפט שלא צריך לעצור בכל מצב, כנראה שיש דברי טעם בפינו".

 

עו"ד ז'ק חן, סנגורו של אלוביץ' מסר: "אני לא מוצא מילים. אני מצפה שמר אלוביץ' ישוחרר לאלתר עוד הערב. נבחן את צעדינו להמשך".

 

כל הסנגורים מתכוונים להגיש בקשה על פגם בהליכי המעצר ושחרור העצורים לאלתר.

 

מלשכת עורכי הדין נמסר, "בעקבות הפרסום וחליפת המסרונים שהוצגה, התמונה המצטיירת בהחלט מטרידה ומחייבת בדיקה יסודית. לאור הודעת השרה והנשיאה על העברת העניין לבדיקת נציב תלונות הציבור על השופטים נכון יהיה להמתין לתוצאות בדיקתו. השופטת פוזננסקי מוכרת כשופטת אהודה ומוערכת אך דומה כי בנסיבות שנוצרו נכון יהיה שלא תדון עוד בפרשה הנדונה עד אשר יסתיים הבירור".

 

המערכת הפוליטית סוערת: "סיפור בלתי נתפס"

 

שר התיירות יריב לוין אמר הבוקר (ב') בראיון ל"כאן": "השופטת פוזננסקי כץ צריכה לשבת זמן ארוך במקום שאליו שלחה אנשים בלב ערל. הפרשה צריכה לעבור לחקירה פלילית". ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) אמר כי "השופטת היא תפוח רקוב, אך יש לי אמון במערכת".

 

חשיפת הפרשה מעוררת סערה במערכת הפוליטית. יו"ר הקואליציה, דודי אמסלם, אמר אתמול כי הוא "מניח שאם היו מוצאים את ההתכתבות הזו בטלפונים של אלוביץ' וחפץ, הם היו עצורים עד תום ההליכים. אם בארזים נפלה שלהבת מה יגידו אזובי הקיר".

 

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי צייצה אתמול בטוויטר: "‏הסיפור שנחשף הערב בחדשות עשר על ההתכתבות והתיאום בין השופטת פוזננסקי כץ לחוקר הרשות לניירות ערך, הוא בלתי נתפס. רגע של שפל מקצועי שחייב לקבל טיפול הולם. פעם בגין אמר יש שופטים בירושלים, אבל נראה לי שהוא לא היה מעלה בדעתו שכך ינהגו שופטים בישראל."

 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) מסר אתמול כי "הצעדים המיידים שעל המערכת לנקוט הם בראש ובראשונה להשעות באופן מיידי גם את השופטת וגם את החוקר. לשחרר באופן מיידי את כל המעורבים, אי אפשר לקחת סיכון ולו קל שבקלים שחירותם של אנשים נשללה מהם שלא בהליך תקין. לאחר מכן יהיה צריך לברר את העניין הזה עד תום וכנראה להדיח את המעורבים."

תגיות

65 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

63.
לידיעת כל ישראלי :-
ככה מדברים עליך הרופא והאחות ככה מדברים עליך המורה והנהלת ככה מדברים עליך בחברה שלך במשאבי אנוש ככה מדברים עליך בדואר ככה מדברים עליך במשרד הפנים ככה מדברים עליך במחלקת הנדסה בעיריה ככה מדברים עליך אם אתה זקוק למחלקת הרווחה ככה מדברים עליך מאחורי גבך כלל משרתי הציבור ( אשר אתה מממן את משכורתם , ובזכותך האזרח להם יש עבודה . מדברים עליך בשחצנות , בהתנשאות , בלגלוג . הייתי במערכת הציבורית 36 שנה , אני יודעת על מה אני מדברת . במדינה נאורה לא היו מתירים זלזול כזה באף אזרח אבל אתם יודעים שאנחנו מזמן לא מדינה נאורה , אנחנו בושה
הזחיחות והשחצנות  |  27.02.18
לכל התגובות