אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מיקו צרפתי: התנאי לרפורמה בחברת החשמל - שיתאפשר לעובדים לשבות

יו"ר ועד עובדי חברת החשמל בוועידת האנרגיה: "משנת 2003 אנחנו הולכים עם המדינה. והנה הגענו לרפורמה שסוכמה מול שלושה רגולטורים ושני שרים, אבל מבחינת ההסתדרות זה מחייב ויתור על הדיון בבג"ץ על זכות השביתה שלנו"

27.02.2018, 14:51 | ליאור גוטמן

"אני, מיקו צרפתי, יו"ר ועד העובדים של החברה החזקה במדינה, רוצה רפורמה בחברה, אבל כל פעם מי שעוצר אותה זה המדינה ולא העובדים - פה התחלף שר, שם נפלה ממשלה והרפורמה לא מגיעה לכלל ביצוע. והנה אני אומר פה יחד עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן שאני מתואם איתו - חייבים להגיע לרפורמה. אני מזכיר לכם שכשהמדינה רצתה רפורמה בחברת החשמל כבר לפני 21 שנה הייתה תמימות דעים להשאיר חלקים מהייצור בידי חברת החשמל, זה לא יצא לפועל ומאז המדינה המשיכה", כך אמר היום (ג') יו"ר ועד עובדי חברת החשמל מיקו צרפתי. הדברים נאמרו במסגרת הוועידה הלאומית לאנרגיה של המכון לאנרגיה וסביבה שנערכת בתל אביב.

צרפתי המשיך, "משנת 2003 אנחנו הולכים עם המדינה. והנה הגענו לרפורמה שסוכמה מול שלושה רגולטורים ושני שרים, והעובדים לקחו על עצמם מחויבות אדירה, אבל מבחינת ההסתדרות זה מחייב ויתור על הדיון בבג"ץ על זכות השביתה שלנו. מנכ"ל האוצר שי באב"ד ומנכ"ל האנרגיה אודי אדירי היו שושבינים של הרפורמה אבל היתה הסכמה מראש שהמדינה נסוגה מבג"ץ שידון בזכות השביתה של העובדים. זה תנאי יהרג ובל יעבור של ניסנקורן".

פאנל רפורמה. מימין מימין מיקו צרפתי, עמוס לסקר, אסף אילת ועמית קריספין , צילום: עמית שעל פאנל רפורמה. מימין מימין מיקו צרפתי, עמוס לסקר, אסף אילת ועמית קריספין | צילום: עמית שעל פאנל רפורמה. מימין מימין מיקו צרפתי, עמוס לסקר, אסף אילת ועמית קריספין , צילום: עמית שעל

צרפתי ניסה לשרטט את מבנה משק האנרגיה בשנים הקרובות, זאת כחלק מדיון שנערך בפאנל שכותרתו "מה שהיה הוא שיהיה, או הזדמנות לשינוי אמיתי", אותו הנחתה קרן מרציאנו. שלא במפתיע, מרבית המשתתפים לא חולקים את אותה דעה. מי שענה לצרפתי היה יו"ר פורום יצרני החשמל הפרטיים ומנכ"ל חברת החשמל לשעבר עמוס לסקר, שאמר שגם השוק הפרטי בעד רפורמה. "אני אישית מתעסק בזה עשר שנים. כל מה שנאמר על השינוי הארגוני בתוך חברת החשמל מצוין ואם יש יחסי עבודה שמאפשרים ניהול ואחריות זה טוב. השאלה לאיזו רפורמה הולכים - כשניהלו את הרפורמה עד שנת 2012 הייתה רק חברת החשמל וכל המהלך דרש זהירות שההיצע לא יפגע. מה שקרה מאז שהשוק הפרטי מספק כבר 33% מהביקוש לחשמל, כלומר הוכחה יכולתו. ולכן צריך לנתק את חברת החשמל מהייצור ובצורה הדרגתית. מה שקורה בפועל חברת החשמל תקבל אפשרות ובניגוד לחוק להקים עוד תחנות כוח חדשות. ולכן במקום לעלות על קו של הקטנה והפרדה עושים בדיוק הפוך. רוצים למכור תחנות אבל אלו שיחליפו אותם יקומו רק בעתיד, זה לא מסתדר"

יו"ר רשות החשמל אסף אילת אמר שיש מיס-קונספציה והיא שחברת החשמל התפתחה בעולם של חוסר תחרות. "במשק אמיתי כולם מתחרים בכולם וזה לא קיים היום. כדי שזה יקרה יש ליצור יחידת ניהול מערכת עצמאית שתתכנן את הרשת ותקבע מי יעבוד בה ומי לא. הדבר הנוסף שחייבים לעשות הוא לקבוע בצורה ברורה שחברת החשמל לא תקים תחנות כוח חדשות. היום יש מועדון קטן של יזמים וכדי להקים תחנה יש סדר פעולות ארוך ומורכב. אני מאמין שתהיה רפורמה ותהיה אחת שמאוד דומה למה שפורסם. המשק חייב רפורמה וזה מצב בלתי נסבל ויש קונצנזוס רחב ליישומה. אז נכון שתמיד יש סיבות למה כן ולמה לא, אבל אם לא נעשה כלום המשק ישאר במצב של חוסר ודאות"

עו"ד עמית קריספין, שותף במשרד עו"ד KRB, אמר שהוא מתחבר לחזון של חברת החשמל. "נכון להיום חברת החשמל לא יכולה להקים תחנות כוח. החוקר מונע ממנה, אני מציע לתת לה להתחבר לרשת גם בתחום ההקמה של תחנות כוח סולאריות", הציע. כזכור, החלטת הממשלה מ-2009 קבעה שעד סוף שנת 2014 לפחות 5% מייצור החשמל יהיה ירוק, ועד שנת 2020 ההיקף הזה יוכפל. בפועל, היקף ייצור החשמל הירוק מגרד היום את רף ה-3%, כלומר המדינה כבכר פספסה את היעד שהציבה לעצמה לסוף שנת 2014 וייתכן שתפספס את היעד של 2020. "אם חברת החשמל תיכנס לתחום תירשם מסה של ייצור של חשמל ירוק", סיכם קריספין.

תגיות