אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחאה הצבועה של פפ גווארדיולה צילום: רויטרס

המחאה הצבועה של פפ גווארדיולה

מאמן מנצ'סטר סיטי מוכן להיענש על המחאה שלו למען פוליטיקאים קטלונים שנמצאים בכלא, אבל עובד בצחצוח התדמית של דיקטטורים אכזריים מהמזרח התיכון

27.02.2018, 20:51 | אוריאל דסקל

יומיים לפני גמר גביע הליגה ביום ראשון האחרון, ההתאחדות האנגלית הודיעה כי מנג'ר מנצ'סטר סיטי, פפ גווארדיולה, יועמד לדין משמעתי בגין העברת מסר פוליטי במגרש.

קראו עוד בכלכליסט

גווארדיולה עולה למגרשים עם סרט צהוב על חולצתו, שמביע תמיכה פוליטית בקטלוניה ומאבקה בעצמאות וכן במנהיגים הקטלונים שנעצרו על ידי הרשויות הספרדיות בגין משאל העם שערכו מוקדם יותר העונה. ההתאחדות האנגלית איימה שאם גווארדיולה ימשיך לענוד את הסרט, הוא עשוי להיענש בהרחקה מהמגרשים.

בסיום גמר הגביע, שגם בו ענד את הסרט הצהוב, נשאל גווארדיולה מדוע עשה זאת - כשייתכן שהוא ייענש בהרחקה מהמגרש.

"יש לי אמפתיה לאנשים בלי חופש, החבר'ה האלה שנמצאים בכלא בספרד" ענה גווארדיולה. "הם לא הורשעו וכל אחד יכול להיות בסיטואציה הזו. ולפני שאני מאמן כדורגל, אני בן אנוש ואני עונד את הסרט הזה עבור האנושות".

זה היה יפה והכל, אם משפט לפני גווארדיולה לא היה אומר: "מזל טוב לכולם בסיטי - מהשייח' מאנסור (הבעלים), חאלדון אל מובאק (היו"ר) וכל האחרים. אני לא אשכח בחיים עד כמה הם דאגו לי בשנה שעברה שלא היתה טובה. תמיד אזכור איך כולם במועדון תמכו בי".

שייח' מאנסור בין זאייד אל נאהיין, הבעלים של סיטי, הוא אחד האנשים החזקים באיחוד האמירויות, שהכסף שלה מממן את מנ'צסטר סיטי ואת המשכורת הגדולה (והמוצדקת) של גווארדיולה.

ארגוני זכויות אדם מפרסמים בשנים האחרונות כי אבו דאבי, שיורש העצר שלה הוא הבעלים של מנצ'סטר סיטי, הופכת את הקבוצה ל"כלי מיתוג" עבור משטר בינלאומי המואשם בהפרה שיטתית של זכויות אדם. מערכת המשפט באבו דאבי היא "מדכאת, מעודדת עינויים ולא הוגנת בבסיסה". 

פפ גווארדיולה עם הסרט הצהוב, צילום: רויטרס פפ גווארדיולה עם הסרט הצהוב | צילום: רויטרס פפ גווארדיולה עם הסרט הצהוב, צילום: רויטרס

אמנסטי אינטרנשיונל וארגון זכויות האדם Human Rights Watch הביעו מחאות קולניות נגד המעצר ההמוני של מאות אנשים בשנים האחרונות שלפי ההאשמות עונו במהלך מעצרם בבית הכלא של אבו דאבי, ועברו משפט "לא הוגן מיסודו"; רבים מהם נידונו לעונשי מאסר ארוכים ללא אפשרות לערער. באמנסטי טענו כי היחס שקיבלו העצורים באיחוד האמירויות "מצביע על הנחישות של הרשויות לחסל כל צורה של התנגדות".

האנשים הואשמו בקשירת קשר להדיח את הממשלה באמירויות. הנאשמים, בהם עורכי דין, מורים ואקדמאים, שטוענים כי זה מאפיין את המשטר האוטוריטרי במדינה, שלעתים אף מעלימה אנשים שמביעים ביקורת לגיטימית נגד המשטר וקראו לכינון דמוקרטיה ולהחלת חופש הדיבור.

כיום, רק למיעוט באוכלוסייה באבו דאבי יש זכות הצבעה. העברת ביקורת על השליטים נחשבת לפשע, כך גם חברות באיגודי מסחר או בכל ארגון אחר שאינו מורשה על ידי המשטר. מנצ'סטר סיטי היא "כלי" לביסוס שינוי יח"צני של מדינת מפרץ מתקדמת ודינמית, ו"בכך מסיטה את תשומת הלב ממה שבאמת קורה במדינה". ופפ גווארדיולה, שכל כך חשובה לו האנושות, עושה את העבודה הזו בצורה מצוינות עבור מיעוט שולט ואכזרי.

עובד של קטאר גם כן

זאת ועוד. ב-2013, הכדורגלן הצרפתי זהיר בלוניס פנה לשגרירים של קטאר 2022, גווארדיולה וזינאדין זידאן, במכתב נואש. השלטונות בקטאר לא איפשרו לו ולמשפחתו לעזוב את המדינה כמעט שנתיים. "אני חי בחלום בלהות, המצב הורג אותי" כתב. גווארדיולה לא ענה.

אחרי גמר הגביע נשאל גווארדיולה לגבי העניין הזה, וענה כי "כל אחד עושה את ההחלטות שלו". זה יפה והכל - אבל לא עונה על השאלה.

בלוניס, אגב, נכנס לכלא - ושוחרר רק אחרי שוויתר על רוב הכספים שהיו חייבים לו.

בלוניס הוא רק אחד מ-2 מיליון הזרים המתגוררים בקטאר (80% מהאוכלוסייה); עובדים זרים שתחת חוק החסות בקטאר אינם יכולים לעזוב את המדינה בלי אישור המעסיק/מעביד. עם אנשים כלואים כאלו, קטאר בונה את המדינה.

עובדים זרים בקטאר, צילום: איי אף פי עובדים זרים בקטאר | צילום: איי אף פי עובדים זרים בקטאר, צילום: איי אף פי
ולקראת מונדיאל 2022, הקטארים מעבידים מאות אלפי נפאלים והודים בפרויקטים נרחבים במדינה. כתבים מרחבי העולם הגיעו למדינה כדי לצלם את תנאי העבודה המחפירים שלהם. חלק מצוותי הצילום והתיעוד נעצרו על ידי הרשויות הקטאריות שהחרימו להם את החומרים. עם זאת כתבות רבות וחומרים מצולמים לא מעטים הגיעו לחדשות בגרמניה, נורבגיה ואנגליה. גם בהודו, ששולחת את מרבית העובדים לקטאר, פורסמו מספר כתבות על התנאים הנוראיים - עבודה ב-50 מעלות, בלי מים, בלי אוכל, בלי מנוחה, במשך יותר מ-12 שעות רצופות. בנוסף, המגורים מתחת לכל ביקורת עם כיור אחד למאות אנשים ומקלחות שלא עובדות. חלק מהעובדים גם דיווחו על עינויים ועונשים פיזיים קשים. התוצאה היתה שקטאר נעה השבוע בין משבר יחסי ציבור אחד למשבר יחסי ציבור שני. נותנות חסות של פיפ"א כבר מבקשות לקבל הבהרות בקשר למצב העובדים.

קטאר, שהוציאה יותר מ-26 מיליארד דולר כדי לזכות במונדיאל ותשקיע עוד כ-200 מיליארד יורו בהכנת המדינה למונדיאל, צריכה שכל ההשקעות הללו יניבו תשואה תדמיתית גבוהה. ולכן היא מביאה את כוכבי הכדורגל לעבוד עבורה במכבסת תדמית.

השגרירים הללו, פפ, זידאן וגם צ'אבי, מוכרים את החיוך והפרצוף שלהם לקטארים עבור סכומי עתק. הם מגיעים לאירועים ומקדמים את תדמית המדינה, שמאחוריי הקלעים אחראית לניצול ולהרג של אלפי אנשים - והכל כדי לארח טורניר בן חודש. יותר מ-2,000 פועלים נהרגו בקטאר מאז שקיבלה את הזכות לארח את המונדיאל ב-2010.

לצד המכבשים שמשטחים את המדבר כדי להקים אצטדיונים ואפילו ערים חדשות לקראת המונדיאל, עובד מכבש יחסי ציבור הגדול בהיסטוריה. מכבש שמסתיר את הדם של עבדי המונדיאל.

וכאמור, גווארדיולה הוא אחד מאותם אנשים שמסייעים במאמץ המכבש התדמיתי הזה. אז יפה שהוא בעל עקרונות ועונד סרט צהוב עבור פוליטיקאים קטלונים. המחאה הזו מאוד נוחה עבורו ועבור כיסו. 

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
אתה כל כך סחי שרצוי שתתמקד בלכתוב על כסף וכדורגל
פפ קטלוני ולכן קטלוניה מעניינת אותו והאמירויות לא. בדיוק כמו שאותך כישראלי צבוע לא מעניין המעצר של עהד תמימי, הרצח של סראדיח ביריחו, או הכיבוש באופן כללי. וזה עוד קורה מתחת לאף שלך, לא מרחק של כמה אלפי קילומטרים. טול קורה, אוריאל.
פפושדו  |  28.02.18
1.
למיטב ידעתי קטאר זו לא אבו דבעי
צודק בגדול, אבל למה בארה"ב "החופשית" יש דמוקרטיה? או שיש חברות ענק שקונות את השלטון? למה בישראל יש דמוקרטיה? או שיחידי סגולה מקבלים הטבות בלתי נתפסות על חשבון משלם המיסים? אם כל הכבוד המלה דמוקרטיה שהושתתה ביוון העתיקה ומה שקורה היום בשטח זה שקר למלה! היום דמוקרטיה זה נעבוד במסגרת תנאי המשחק, נשנה את תנאי המשחק לטובתינו וכולי. הכסף שולט בעולם וממש לא הדמוקרטיה, עובדה ארגון הרובאים בארה"ב חזק יותר מכל גופה של ילד בן 15! אם היתה דמוקרטיה כנראה שזה היה ההפך, אבל עובדה שהכסף בכל משחק מנצח, הוא השולט.
אוסי  |  28.02.18