דעה
כלכלה טובה יכולה להפיל שווקים
בתקופות של אבטלה נמוכה וצמיחה כלכלית גבוהה - שוק המניות עובר לירידות; הסנונית הראשונה של התהליך המתואר נצפתה בארה"ב לפני שלושה שבועות. זה לא אומר שמכאן הדרך היא רק למטה, אך זה בהחלט הסימן שהסיכונים עלו
תקופה של צמיחה כלכלית חזקה, גידול בהשקעות הסקטור העסקי, סנטימנט צרכני ועסקי גבוה או עלייה ברווחיות החברות, יכולה להיות דווקא עיתוי מסוכן לשוק המניות, אם לשפוט על פי הניסיון ההיסטורי בארה"ב.
קראו עוד בכלכליסט
בשלושים השנה האחרונות, בכל פעם ששיעור האבטלה הגיע לרמות נמוכות תוך צמיחה כלכלית גבוהה יחסית - שוק המניות התהפך מעליות לירידות. דווקא כשהשמיים נראו הכי כחולים, המשקיעים הופתעו משינוי, לעתים חד, בכיוון השווקים.
דפוס זה אינו מקרי אלא תוצאה של הקשר בין הכלכלה לשווקים.
בדרך כלל התהליך קורה באופן הבא: הכלכלה מתקרבת למיצוי פוטנציאל הצמיחה שלה; החברות מתקשות לגייס עובדים - אלא אם יסכימו לשלם שכר גבוה; מכונות הייצור עובדות בתפוקה מלאה; בעלי אמצעי הייצור במחסור - מכונות או אנשים - מעלים את המחירים של תוצרתם וגורמים לעלייה באינפלציה; הבנק המרכזי לא נותר אדיש ומתחיל לעלות ריבית מהר יותר; תשואות אגרות החוב עולות; עלויות המימון והוצאות השכר של החברות גדלות וחומרי הגלם מתייקרים.
כתוצאה מעליית הריבית, שווי מניות החברות והנכסים האחרים כגון הנדל"ן, שאמור לשקף את הערך הנוכחי של הרווחים העתידיים,יורד.
זה ההיגיון הכלכלי שעומד מאחורי הירידות בשוקי המניות גם כאשר הצמיחה הכלכלית עדיין נראית גבוהה ורווחיות החברות עדיין משתפרת.
בעידן של ריביות נמוכות ומגזר פיננסי מנופח, כפי שקיים בעשורים האחרונים, כשכיוון השווקים מתהפך מתגלים "כיסי אוויר" בועתיים. פעם אחד מדובר בבנקים שסרחו (סוף שנות השמונים), פעם אחרת בבועה בשוק המניות (דוט.קום) או הנדל"ן (סאבפריים בארה"ב, שוקי הנדל"ן באירופה). בנוסף, רמת החוב בסקטורים השונים בתקופות של שיא הפריחה הכלכלית מטפסת לרמות גבוהות מדי בגלל אופטימיות יתר של הלווים והמלווים.
הסנונית הראשונה של התהליך המתואר נצפתה בארה"ב לפני שלושה שבועות, כאשר השווקים צנחו בחדות. זה לא אומר שמכאן הדרך היא רק למטה, אך זה בהחלט הסימן שהסיכונים עלו.
בנסיבות הנוכחיות יש מספר גורמים שעלולים לקרב נפילות בשוק המניות וכניסה להאטה או מיתון כלכלי, ויש כמה כוחות שדווקא יכולים להרחיק את השינוי ולהמשיך ולתמוך בשוק עולה.
הגדלת הוצאות הממשל האמריקאי בעקבות אישור הרפורמה במס והגדלת הגירעון בתקציב במטרה להימנע מהיתקלות בתקרת החוב, שנעשו לאחרונה, יתנו דחיפה לצמיחה חזקה יותר, אך במקביל עלולים לקרב במהירות גבוהה יותר את המשק לאותו "קו אדום" של התחממות יתר.
קשה לדעת מה תהיה ההשפעה לאורך זמן, מכיוון שהמהלך היה די חסר תקדים - לא רק בהיקפו אלא בעיקר בעיתוי. בדרך כלל, צעדים מסוג זה עושים כאשר המשק במשבר ולא בצמיחה מואצת.
לעומת זאת, יש כעת גורמים ייחודיים שעשויים לתמוך בשווקים ולהאריך את המחזור הכלכלי הנוכחי לעוד כמה שנים. אחד מהם הוא האינפלציה הנמוכה. כתוצאה מהטמעת הפיתוחים הטכנולוגיים והגלובליזציה בחלק גדול מהמוצרים והשירותים, מגבלת כושר הייצור כמעט נעלמה. כיום אפשר להגדיל ייצור של מגוון מוצרים ושירותים כמעט ללא הגבלה וללא עליית המחירים.
אינפלציה נמוכה, משמעה ריבית נמוכה. אם הריבית תישאר נמוכה זמן רב יותר, הפגיעה בשווי החברות תהיה קטנה יחסית.
בנוסף, השווקים יקבלו תמיכה מכמות גדולה של כספים שפיזרו הבנקים המרכזיים בשנים האחרונות. לא קל לשוק המניות לרדת כאשר חברות, אנשים פרטיים והמגזר הפיננסי יושבים על ערימות מזומנים שרק מחפשים אפיקי השקעה.
בנסיבות אלו, העבודה של הבנקים המרכזיים הופכת לקשה במיוחד. יעלו ריבית מהר מדי – יגרמו למיתון כלכלי שהיה יכול להימנע, יתמהמהו מדי, והסיכון להתחממות יתר משמעותית של הכלכלה והשווקים, ולמשבר קשה - יגדלו.
בנסיבות אלו, ההחלפה האחרונה של יו"ר ה-FED ומרבית החברים בוועדה המוניטארית באנשים מנוסים פחות, עלולה להיות בעייתית.
במצב זה, המשקיעים לא צריכים לברוח בבהלה כי השוק עוד יכול להשיג רווחים יפים בשלבים המאוחרים של המחזור הכלכלי. יחד עם זאת, לא מומלץ להיות שאננים ולהגדיל תיאבון לסיכון כשהשווקים עוברים תקופות של עליות שערים רצופות. שווקים עולים הם לאו דווקא שווקים טובים להשקעה.
צריך להודות שלקבוע במדויק מתי השוק מתהפך זו לא משימה בת ביצוע, אלא אם ניחנתם בכישרון נבואה. לכן, כשהסיכונים עולים כדאי להתאים השקעות למצב החדש.
אלכס זבז'ינסקי הוא הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב דש
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה