אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אדוני ראש הממשלה, האם לקחת שוחד? צילום: אי פי איי

אדוני ראש הממשלה, האם לקחת שוחד?

מחר יגיעו חוקרי המשטרה לרחוב בלפור בירושלים ויחקרו את ראש הממשלה בנימין נתניהו. "כלכליסט" ממפה את השאלות שצריכות להישאל

01.03.2018, 06:48 |  אביב גוטר ומשה גורלי

מדוע פיטרת את אבי ברגר, מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, ב־2015?

לאחר שניצח בבחירות של 2015, ראש הממשלה בנימין נתניהו נטל על עצמו את תיק התקשורת. כמה שבועות לאחר מכן פיטר בשיחת טלפון את מנכ"ל המשרד אבי ברגר, שהוביל קו תקיף נגד בזק. במקומו, מינה אדם ללא כישורים או ידע בשוק התקשורת: שלמה פילבר, איש סודו ומי שהיה ראש מטה הבחירות של הליכוד. מיד לאחר מינויו פילבר הוביל קו מתון ומקל מול בזק ופעל למסמס רפורמות שברגר קידם.

 

אבי ברגר. פוטר בשיחת טלפון, צילום: נמרוד גליקמן אבי ברגר. פוטר בשיחת טלפון | צילום: נמרוד גליקמן אבי ברגר. פוטר בשיחת טלפון, צילום: נמרוד גליקמן

 

מה טיב יחסיך עם בעל השליטה בבזק שאול אלוביץ' ובני משפחתו?

ב־2015 הצהיר נתניהו כי לו ולאלוביץ' קשרי חברות "מזה 20 שנה". בקשה שהגיש עו"ד שחר בן מאיר במסגרת חוק חופש המידע חשפה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ובעל השליטה בבזק שאול אלוביץ' נפגשו שבע פעמים בין השנים 2013‑2015 במעון ראש הממשלה.

 

לפי חומרי החקירה בתיק 4000, רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו היתה בקשר ישיר עם רעייתו של אלוביץ' איריס לגבי הסיקור של בני המשפחה באתר וואלה.

שאול אלוביץ שאול אלוביץ' | צילום: אוראל כהן שאול אלוביץ

 

מדוע לא דיווחת על יחסיך עם שאול אלוביץ'?

עם כניסתו לתפקיד שר התקשורת בנובמבר 2014 ועד לאוקטובר 2015, בנימין נתניהו לא הגיש הסדר ניגוד עניינים הנוגעים לתפקודו במשרד התקשורת. באוקטובר 2015 הושלם ההסדר ונקבע בו כי הנושאים היחידים שבהם נתניהו מנוע מלעסוק נוגעים ללקוחותיו של משרד עורכי הדין שמרון מלכו, שאיתם יש לו קשר מיוחד.

 

יומיים לאחר החתימה על ההסדר, פורסמה בעיתון "הארץ" כתבה על קשרי נתניהו ואלוביץ'. בעקבות זאת, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הכין לנתניהו הסדר ניגוד עניינים חדש והורה עליו להימנע מעיסוק בענייניו של אלוביץ' בתחום התקשורת.

 

האם נמנעת מעיסוק בענייני בזק, בהתאם להחלטת היועמ"ש?

לפי דו"ח של מבקר המדינה יוסף שפירא, כבר במרץ 2016 הודיע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לראש הממשלה בנימין נתניהו כי אסור לו לעסוק בענייני בזק. הסדר ניגוד עניינים שהפך את האיסור לרשמי נחתם רק ביוני 2016.

אלא שלפי חומרי החקירה של המשטרה, נתניהו המשיך להתערב בענייני בזק גם לאחר מכן. לפי חומרים אלה, מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר שלח בדצמבר 2016 מכתב לבזק לגבי קידום ההפרדה המבנית בחברה, לפי הוראה מנתניהו. לפי אותן עדויות, נתניהו גם הורה לקדם במסגרת חוק ההסדרים סעיפים נוספים המיטיבים עם בזק.

מדוע שלמה פילבר פעל לביטול ההפרדה המבנית בקבוצת בזק?

מנכ"ל משרד התקשורת המושעה שלמה פילבר פעל במסגרת תפקידו לביטול ההפרדה המבנית בקבוצת בזק. לטענתו, המדיניות של השרים הקודמים בתפקיד משה כחלון וגלעד ארדן נכשלה ואף הובילה להיעדר השקעה בתשתיות הקוויות בישראל.

פילבר טען כי תשתיות התקשורת של מדינת ישראל מיושנות וכי אם לא יבוצעו השקעות משמעותיות בטווח הקצר, התשתיות לא יעמדו בביקושים. לדבריו, הדרך לקדם השקעה כזו היא באמצעות אימוץ אסטרטגיה של מקלות וגזרים. פילבר הציע שמשרד התקשורת יבטל את ההפרדה המבנית בבזק, וכי החברה תשתמש בכסף שתקבל בזכות מהלך זה כדי להשקיע בתשתיות.

האם דרשת סיקור חיובי לך ולרעייתך באתר וואלה והתערבת בעריכתו?

לפי חומרי החקירה, נתניהו ניסה למצוא רוכש עבור אתר וואלה, חברה־בת של בזק. בעל השליטה שאול אלוביץ' העמיד את וואלה למכירה, אולם עד כה לא הצליח למצוא לו קונה. לפי עדויות שנמצאות בידי המשטרה, נתניהו ואלוביץ' רקמו הסכם שבו ראש הממשלה יסייע לבעל השליטה למצוא רוכש בתמורה לסיקור חיובי.

כמו כן, מחומרי החקירה עולה כי למשטרה יש הקלטות שבהן נשמעת רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו מעבירה לאשתו של שאול איריס אלוביץ' וליועץ התקשורת ניר חפץ בקשות לערוך ידיעות שאינן מחמיאות למשפחת נתניהו.

 

מדוע משרד התקשורת התעלם מתלונות נגד בזק?

החל באפריל 2015 החלו להיערם במשרד התקשורת תלונות של החברות סלקום ופרטנר, שטענו כי בזק מפלה אותן. לטענת החברות, שפעילות גם כספקיות אינטרנט, בזק הדירה אותן משיווק חבילות אינטרנט - בניגוד לחובה החלה עליה לשווק את ספקי האינטרט השונים באופן שוויוני ובלתי מפלה.

 

אף שהתלונות החלו להישלח כבר באפריל 2015, רק באוגוסט 2016 הודיע פילבר לבזק על צעדים שעליה לנקוט לתיקון המצב. בכך, פילבר פעל להחלשת רפורמת השוק הסיטונאי בפס הרחב ועודד צרכנים להתקשר מול בזק, במקום מול חברות נוספות שהתחרו בה.

שלמה פילבר , צילום: יואב דודקביץ שלמה פילבר | צילום: יואב דודקביץ שלמה פילבר , צילום: יואב דודקביץ

האם פעלת לטרפוד הרפורמה בטלפוניה הקווית במשרד התקשורת?

שאול אלוביץ' רכש את בזק ב־2010, בימים שלפני רפורמת הסלולר. למעט yes, כל החברות־הבנות של קבוצת בזק באותה תקופה הניבו לבזק הכנסות נאות. אלא שב־2012 קידם שר התקשורת דאז משה כחלון רפורמה בסלולר שהקטינה את הרווחים של החברה־הבת פלאפון - ומשם של הקבוצה כולה.

רפורמת השוק הסיטונאי קבעה כי חברות תקשורת נטולות תשתית יכולות לרכוש מבזק ומ־HOT שימוש בתשתית במחיר סיטונאי. הרפורמה, שיצאה לדרך ב־2015, היתה אמורה לפגוע בכוחה המונופוליסטי של בזק בתשתיות הקוויות - בעיקר בטלפוניה הקווית, אך גם באינטרנט.

הרפורמה בשוק האינטרנט יצאה לדרך בעצלתיים. בתחום הטלפוניה, בזק פעלה לסכל את הרפורמה בכל מחיר. במשרד התקשורת טענו כי אין מי שיישם את הרפורמה לאחר פיטוריו של המנכ"ל לשעבר ברגר, שהיה ממקדמיה הבולטים. ברגר אגב, טען בעבר כי בכל יום שבו אין לבזק תחרות בטלפוניה הקווית היא מרוויחה 3 מיליון שקל.

 

מדוע מיהרת לאשר את המיזוג בין בזק ל־yes כשהיית שר התקשורת?

ביוני 2015 אישר שר התקשורת דאז בנימין נתניהו את העסקה שבה חברת יורוקום הפרטית של שאול אלוביץ' מכרה 50% ממניות yes לבזק תמורת 680 מיליון שקל.

עסקת בזק־yes אושרה על ידי אסיפת בעלי המניות של בזק במרץ 2015. באסיפה נקבע כי אם העסקה לא תקבל את כל האישורים הרגולטוריים הנדרשים בתוך 90 ימים - היא תבוטל.

אחד התנאים לאישור עסקה זו היה קבלת אישור שר התקשורת.

כדי שהעסקה תאושר ואלוביץ' יראה את הכסף מבזק, החל מרוץ נגד השעון. מי שניהלו אותו היו מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר - שאותו מינה נתניהו - ומועצת הכבלים והלוויין, שצריכה לתת גם היא את אישורה לעסקה.

בין השאר, משרד התקשורת שכר את חברת הייעוץ הכלכלי עדליא, שהכינה בתוך שלושה ימים מסמך שבו ניתחה את שוק השידורים והכשירה את העסקה.

בנוסף, המועצה הקדימה את ישיבתה מ־25 ביוני ל־23 ביוני. בפגישה זו המליצה לאשר את עסקת המיזוג. עוד באותו יום חתם נתניהו על האישור והעסקה יצאה לדרך.

מדוע משרד התקשורת מסמס את עיקרון ההדדיות?

הדרג המקצועי במשרד התקשורת העביר למנכ"ל המשרד שלמה פילבר בקיץ 2015 מסמך שבו התבקש לחתום על החלת עיקרון ההדדיות בשוק הטלפוניה הקווית. פילבר בחר לא לחתום על המסמך.

בזק, שלה פריסת תשתית רחבה מאוד בישראל, אינה זקוקה לגישה לתשתית של HOT. לעומת זאת, HOT בהחלט זקוקה לזו של בזק כדי להתרחב. בזק מסרבת בתוקף לתת לכל חברה גישה לתשתיותיה. אי־מימוש עיקרון ההדדיות פוגע ביכולתה של HOT להתרחב ובכך להגדיל את התחרות בשוק.

תגיות