אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיש שמנפיק מטבע לאיי מרשל: "הסדרת הקריפטו מצריכה מדינה" צילום: עמית שעל

ראיון כלכליסט

האיש שמנפיק מטבע לאיי מרשל: "הסדרת הקריפטו מצריכה מדינה"

מדינת איי מרשל עשתה היסטוריה בשבוע שעבר והכירה לראשונה במטבע וירטואלי כמטבע רשמי. מי שעומד מאחורי היוזמה הוא מייסד ומנכ"ל הסטארט-אפ הישראלי Neema ברק בן עזר, שגייס למשימה את בנו של קונסול הכבוד בישראל

04.03.2018, 17:26 | הגר רבט

מדינת איי מרשל עשתה היסטוריה ביום רביעי האחרון, כשהיתה הראשונה שהכירה במטבע דיגיטלי כמטבע רשמי של המדינה. מי שעומדים מאחורי היוזמה הזו הם מנכ"ל ומייסד חברת הסטארט-אפ Neema (נימה) ברק בן עזר ורועי רהב, בנו של היח"צן הישראלי רני רהב. לטענת בן עזר, הוא משוכנע שיצליחו לגייס מאות מיליוני דולרים בהנפקה הזו.

קראו עוד בכלכליסט

"נסענו יחד לאיי מרשל. הגענו לכאן בלי להכיר אף אחד, מלבד איש עסקים מקומי ששמו צ'רלס דומיניק (קונסול הכבוד של ישראל באיי מרשל, ה"ר), שרני רהב הכיר לנו", סיפר בן עזר. "פול ישר הבין את הפוטנציאל ואיתו הלכנו להציג את התוכנית לקבינט ולנשיאה הילדה היין".

ברק בן עזר, צילום: עמית שעל ברק בן עזר | צילום: עמית שעל ברק בן עזר, צילום: עמית שעל

בן עזר, בוגר יחידת המודיעין 8200, הקים את נימה ב-2015. הסטארט-אפ, שפיתח פתרון העברת כספים זול ומהיר עבור עובדים זרים ומהגרים, הוא

Y Combinator, אחד ממאיצי הסטארט-אפים הנחשבים ביותר בעמק הסיליקון.

לדברי בן עזר, כבר שנים שהוא חולם להנפיק מטבע קריפטוגרפי כמטבע רשמי של מדינה. "נתקלתי בעולם המטבעות הקריפטוגרפיים ב-2013 ומיד הבנתי שזה רעיון שהולך לשנות את העולם", אמר. "קיבלתי שתי החלטות כבר אז: לקנות ביטקוין ולפתוח חברה בתחום כדי להיות חלק מהותי מהמהפכה".

אלא שלדבריו, תחום מטבעות הקריפטו נמצא בבעיה בכל הקשור למעמד הרגולטורי והחוקי שלו: "המטבעות האלה לא מוסדרים וזה יצר מצב שהם ממוסים במס רווחי הון כאילו אלה מניות. זה תקע את כל התחום ויצר מצב שאי אפשר להשתמש במטבעות האלה ביום־יום. כשניסיתי להבין למה זה תקוע קראתי חוזר של רשות המסים האמריקאית, שבו נכתב שמבחינתה ההגדרה של כסף היא 'ההלך החוקי של מדינה ריבונית'. אז אמרתי שאם זה מה שאומרים, בוא נמצא מדינה וניצור יחד איתה מטבע דיגיטלי שהוא ההלך החוקי שלה".

בתור התחלה גיבש בן עזר רשימה של מדינות שיכולות להתאים למשימה. "הבנתי שאני צריך מדינה קטנה שאין לה מטבע משלה. כך הגעתי לאיי מרשל".

עם קצת עזרה מהקונסול

בשלב זה פנה בן עזר לרני רהב, שמחזיק בתואר קונסול של כבוד של המדינה הקטנטנה וסיפר לו על הרעיון שלו. "רני הפנה אותי לבן שלו, רועי, שמבין בתחום, וישר נוצר בינינו קליק. הוא בדיוק השתחרר משירות של חמש שנים ב-8200, באחד התפקידים היוקרתיים ביחידה. בהתחלה היינו נפגשים מדי פעם וכותבים מכתבים לאיי מרשל. בסוף נסענו יחד לאיים".

איי מרשל, צילום: travelshelper איי מרשל | צילום: travelshelper איי מרשל, צילום: travelshelper

רפובליקת איי מרשל היא מדינה קטנה באוקיינוס השקט. כ-50 אלף תושביה מתפרסים על פני 1,156 איים קטנים. כלכלת המדינה נשענת על סיוע חוץ שמעניקה לה ארה"ב, אולם סיוע זה עתיד להסתיים בשנת 2023.

כאן בדיוק נכנס המטבע החדש, שייקרא Sovereign - ריבון. המטבע (שייקרא SOV בקצרה) ישמש המטבע הרשמי של המדינה לצד הדולר. בהצהרה הרשמית של נשיאת המדינה היין היא כתבה כי "זהו רגע היסטורי עבור העם שלנו, סוף סוף אנו מוציאים ומשתמשים במטבע משלנו... זהו צעד נוסף של הבעת העצמאות הלאומית שלנו".

לפי בן עזר, ההנפקה תכלול 24 מיליון מטבעות SOV, שיחולקו בין המדינה לבין נימה. כל אחת מהן תמכור 50% מחלקה למשקיעים.

"אנחנו לוקחים את כל ההוצאות של הדבר הזה עלינו. זה יעלה לנו עשרות מיליוני דולרים", הסביר בן עזר. "עלינו לסיים לפתח את הטכנולוגיה ולהטמיע את מערכת קבלת התשלומים ברחבי האיים; צריך שלכל אחד ואחד מבתי העסק פה תהיה יכולת לקבל תשלומים במטבעות קריפטוגרפיים".

כך יחולק הכסף

הנפקת המטבע מלווה בחוזה שמפרט בדיוק כיצד יחולק הכסף שיגיע לידי המדינה. "היה לנו חשוב מאוד שהחלוקה המדויקת תופיע בטיוטת החוזה", אמר בן עזר. "50% מהכסף יילכו לקרן התמיכה בתקציב המדינה, 20% לקרן שמטפלת בנפגעי הניסויים הגרעיניים שארה"ב ביצעה במדינה בשנות החמישים והשישים של המאה שעברה.

"20% נוספים יחולקו ישירות לאזרחים - נפתח משרד שאליו כל אחד יבוא עם תעודה מזהה ויקבל את ההקצבה שלו שווה בשווה. ה-10% האחרונים יילכו לקרן שתומכת בשימוש באנרגיה ירוקה. איי מרשל סובלת מאוד מתופעת ההתחממות הגלובלית בגלל הגיאוגרפיה הייחודית שלה, והם מעוניינים להעביר את כל האיים שלהם לאנרגיה סולארית. מבחינתנו זו הזדמנות להגשים את כל החלומות שלנו על איך אנחנו רוצים שחברה ומדינה יתנהלו".

הילדה היין, נשיאת איי מרשל הילדה היין, נשיאת איי מרשל הילדה היין, נשיאת איי מרשל

מתי כל זה צפוי לקרות?

"בשבועות הקרובים אנחנו מתחילים להיפגש עם משקיעים גדולים. אנחנו רוצים להתחיל עם פניות לחברי קהילת הבלוקצ'יין והקריפטו, כי זה החלום של כולם שם - כלכלה מבוססת בלוקצ'יין. אחר כך נפנה גם לקרנות בעמק הסיליקון שאיתן יש לנו קשרים מהתקופה שבילינו במאיץ של Y Combinator".

מה צפוי לקרות עכשיו לנימה עצמה? הרי יש לכם אופרציה שכבר פועלת בתחום אחר.

"החברה עוברת להתמקד כולה בנושא הזה. נמצא פתרון להמשיך להפעיל את האופרציה של נימה, אולי כמעבר לבלוקצ'יין. בכל מקרה, אנחנו הולכים להכפיל את מספר עובדי החברה פי כמה וכמה".

מטבעות קריפטוגרפיים הם מבוזרים מטבעם, איך מדינה אמורה לשלוט במטבע?

"בעולם הישן, לאזרח לא היתה שליטה במה שקורה עם הכסף. פה אנחנו יוצרים מערכת מבוזרת שבה הכסף הוא חלק ממערכת אוטונומית והכמות שלו ידועה מראש. כך, גם לממשלה וגם לאזרחים יש ודאות לגבי הכסף".

אבל אנחנו רואים מה קורה עם המטבעות הקריפטוגרפיים לאחרונה, יש שם תנודות ערך חדות מאוד, איזה פתרון אתם מציעים לבעיה הזו?

"זה אחד האתגרים הגדולים של המערכת. אבל למה אנחנו חושבים שנוכל לגייס מאות מיליוני דולרים? כי כל מי שמחזיק היום קריפטו לא יכול להשתמש בו. אז עכשיו יהיה קריפטו שהוא כסף לכל דבר. יש לנו כל מיני מחשבות ורעיונות איך לפתור את התנודות, אבל גם רומא לא נבנתה ביום אחד. בסופו של דבר, אנחנו רוצים להיות הסולל בונה העולמי שבא ויוצר כלכלות דיגיטליות במדינות רבות. איי מרשל היא רק ההתחלה".

איי מרשל אינה המדינה הראשונה שמנסה לקדם שימוש רשמי במטבעות קריפטוגרפיים. גם ונצואלה, שחווה בשנים האחרונות משבר כלכלי עצום, הכריזה על כוונה דומה באחרונה. אולם בניגוד לוונצואלה, זוהי הפעם הראשונה שבה מדינה מכריזה על מטבע קריפטוגרפי כמטבע הרשמי שלה ומעגנת זאת בחוק.

תגיות