אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפגעים העיקריים מרפורמת הסיעוד: עיוורים, מטופלי דיאליזה וקשישים בודדים צילום: יואב דודקביץ

הנפגעים העיקריים מרפורמת הסיעוד: עיוורים, מטופלי דיאליזה וקשישים בודדים

מרכז המחקר של הכנסת מגלה כי חלק מהסיעודיים שהם כעת בעלי זכאות גבוהה, ישובצו אחרי הרפורמה לרמה נמוכה יותר ויאבדו זכויות או כסף. דיון נוסף בנושא בוועדת העבודה יתקיים היום

04.03.2018, 06:52 | שחר אילן

מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מגלה כי מספר קבוצות של קשישים סיעודיים צפויות להיפגע מרפורמת גמלאות הסיעוד.

קראו עוד בכלכליסט

בין הנפגעים צפויים להיות עיוורים, מטופלי דיאליזה, קשישים בודדים ובני 90 ומעלה. זאת, בנוסף לקבוצת הקשישים שנמצאים ברמת הסיעוד הנמוכה ביותר, שהפגיעה בהם היתה ידועה מראש והתבססה על ההנחה שחלקם מקבלים היום יותר סיוע מהנחוץ. כל השינויים יחולו רק על קשישים חדשים שיכנסו למעגל הסיעודי ולא על אלה שכבר נמצאים בו.

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת דנה בשבועות האחרונים כחלק מחוק ההסדרים בחלקים של רפורמת הסיעוד המחייבים חקיקה. מדובר בעיקר במעבר משלוש דרגות סיוע לשש דרגות. המעבר יוסיף שעות טיפול לקשישים סיעודיים בדרגות הגבוהות. את המחלוקת העיקרית בין האוצר לוועדת העבודה והרווחה מעוררת הכוונה שקשישים שישובצו בעתיד לדרגה הנמוכה ביותר, יקבלו קצבה במזומן בשווי חצי מהקצבה הנוכחית ולא יקבלו שעות טיפול בבית.

אלא שמסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוגש לוועדה מגלה כי שורת קבוצות של קשישים שהצורך שלהם בטיפול בבית ברור ומובהק עתידים להיפגע מהרפורמה.

(ארכיון), צילום: עמית שעל (ארכיון) | צילום: עמית שעל (ארכיון), צילום: עמית שעל

כך מגלה המסמך כי חלק מהקשישים הצפויים להשתבץ לרמת הזכאות הנמוכה ביותר הם עיוורים בודדים ומטופלי דיאליזה, שמשובצים לרמה זו על סמך המסמכים הרפואיים שלהם, אם אינם עוברים בדיקות נוספות. המסמך מציין כי על פי הרפורמה הם לא יקבלו שעות סיעוד בבית ואם ייבחרו לקחת כסף כדי לרכוש שעות סיעוד הם יפסידו חצי מהגמלה.

היום בני 90 ומעלה משובצים אוטומטית לזכאות הגבוהה ביותר של הביטוח הסיעודי. בדירוג החדש הם ישובצו לרמה נמוכה יותר וייאבדו 4 שעות ששוות כאלף שקל. במשרד האוצר טוענים כי "יש לבחון את הצרכים הסיעודיים על פי מבחני התלות ולא על פי גיל. כך סבורים גם גורמי המקצוע בביטוח לאומי".

השינויים באופן חישוב הניקוד עלולים גם לפגוע ברמות הזכאות של קשישים בודדים, שהצורך שלהם בשעות סיעוד בבית גדול במיוחד. בביטוח הלאומי אומרים שהמצב הזה יחול רק על קשישים בודדים מעטים.

רפורמת הסיעוד תוחל בהדרגה בשלוש פעימות. עלות תוספת שעות הסיעוד תהיה 100 מיליון שקל השנה, 150 מיליון שקל ב־2019, 250 מיליון שקל ב־2020 ו־400 מיליון שקל החל מ־2021. סכומים אלה יתווספו לעלות הקצבאות הנוכחית שהיא 6.1 מיליארד שקל. פשרות שכבר הושגו והפשרה שתושג במחלוקת הנוכחית יגדילו את העלות. 

תגיות