אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קיש צפוי לסכל את הרפורמה לשבירת המונופול של מכבי אש במתן רישיון עסק צילום: יואב דודקביץ

קיש צפוי לסכל את הרפורמה לשבירת המונופול של מכבי אש במתן רישיון עסק

יו"ר ועדת הפנים מתכוון להכניס שינוי "טכני" שעלול לבטל את המהות של הרפורמה: חובת התייעצות עם פקידי האוצר לגבי הטלת רגולציה חדשה ומכבידה בתהליך חידוש והוצאת רישיון עסק; קיש: "לא רוצים שייווצר מצב שבו אין גורם אחראי"

04.03.2018, 18:32 | אדריאן פילוט

ועדת הפנים צפויה לסכל מחר (ב') את אחת הרפורמות החשובות ביותר למען מטרה זו, הקשורה לשבירת המונופול של מכבי אש בקביעת הקריטריונים לרישיון עסק.

קראו עוד בכלכליסט

מחר יתקיים דיון לקראת אישור החוק בקריאה שנייה ושלישית בנושא 'ועדה מייעצת לבטיחות" בראשות ח"כ יואב קיש, שם הוא צפוי להכניס שינוי "טכני" שעלול לבטל את המהות של הרפורמה: חובת התייעצות עם פקידי האוצר לגבי הטלת רגולציה חדשה ומכבידה בתהליך חידוש והוצאת רישיון עסק.

חוק ההסדרים מבקש להכניס לתמונה גורמים נוספים לרבות משרד אוצר, על מנת "לאזן" בין השיקולים הבטיחותיים לשאר השיקולים. באוצר מסבירים כי ועדה כזו כבר פועלת במספר מדינות מפותחות בעולם. נזכיר כי נשיאות הארגונים העסקיים ומשרד רה"מ, מצאנו כי במקרים רבים הדרישות בישראל מחמירות יותר מארה"ב.

בדברי ההסבר להצעת המחליטים מרומזת ביקורת לא פשוטה על התנהלות מכבי האש: בין השאר נכתב כי שיקולים למניעת דליקות הם העיקרים עבור הגוף, כאשר שיקולים נוספים (כלכליים - א"פ) אינם "מענה מספק", והתוצאה היא "דרישות מחמירות", שמשמעותן "העברת הסיכון והעלויות לבעל העסק".

האחראית על רישוי עסקים במשרד הפנים, חוה מונדרוביץ', אמרה בדיון האחרון כי מתוך 150 אלף עסקים שפועלים ללא רישיון עסק בישראל, שליש מהם(!) עושים כך בשל דרישות בלתי אפשריות של רשות הכבאות.

 , צילום: גיל יוחנן צילום: גיל יוחנן  , צילום: גיל יוחנן

במגזר העסקי מסבירים כי מכבי אש מטילים דרישות חדשות בכל פעם שמחדשים את הרישיון כאשר בעל העסק לא יודע "מה ייפול עליו" כשהוא בא לחדש רישיון, דבר שיוצר אי וודאות מוחלטת. בין הדרישות הנפוצות: להוסיף מתזים, לבנות בריכות אגירה על גגות מבנים חלשים שלא יכולים לשאת את משק הבריכות, חלקן מבנים לשימור; טלפון כבאים, החלפה לדלתות חסינות אש – דרישות שיכולות למוטט עסק, בעיקר עסקים קטנים.

אחת הפרקטיקות הייחודיות של מכבי אש קשורות לתחום המלונאות, שם מסבירים כי לעיתים מכבי האש דורשים החלת דרישות רטרואקטיביות על מלונות קיימים.

"לכן הדרישות בישראל הכי מחמירות בעולם. צריך לתת לשר האוצר את הסמכות לקבוע את דרישות הכיבוי שכן האוצר קשוב לעסקים, מבצע את תהליך ה-RIA (כללי ריסון רגולציה חדשה). רשות הכבאות דואגים לכסת"ח", מסר גורם תעשייתי בכיר.

נזכיר כי השר לביטחון פנים גלעד ארדן (ליכוד), שמשרדו אחראי על שירותי הכבאות, התנגד בתוקף לסעיף הזה וניסה לטרפדו כמה וכמה פעמים.

מכבאות והצלה לישראל נמסר כי הם מתנגדים להצעה יחד עם המשרד לביטחון הפנים, ש"תביא לקיפאון במהפכת הרגולציה, ולפגיעה בבטיחות אש ומכאן לפגיעה בציבור. דברי ההסבר להצעה שגויים מייסודם ומטעים את מקבלי ההחלטות. רשות הכבאות מובילה מהפכה שמטרתה טיוב תהליכים והקלה על הציבור ברגולציית בטיחות אש".

במגזר העסקי מדגישים שמכבי אש הוא הרגולטור הנוקשה, וזה שתקנותיו גוררות את ההוצאות הגדולות ביותר. על כן ביקש משרד האוצר לצמצם את כוחו ולהקים ועדה מייעצת שתסייע.

קיש מסר בתגובה כי "אני בעד ועדה מייעצת אך נגד לייצר מצב בו אין גורם אחראי ויתחיל ריב בין שר אוצר לנציב שירות הכבאות או לשר לביטחון פנים. הדרישה של האוצר מטופשת ולא הגיונית".

תגיות