אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבול של בקשות ללמד ביג דאטה צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

מבול של בקשות ללמד ביג דאטה

17 אוניברסיטאות ומכללות הגישו אשתקד בקשות ללמד את התחום. המל"ג תכריע

05.03.2018, 08:22 | ספי קרופסקי

17 בקשות הוגשו אשתקד למועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) על ידי מוסדות אקדמיים לפתיחת מסלולי לימוד חדשים בתחום מדעי הנתונים (Big data), כך עולה מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט". מדובר בכמות חריגה יחסית של בקשות לפתיחת מסלולי לימוד בתארים ראשון ושני עבור תחום לימוד חדש, וזאת על רקע המחסור הקריטי בכוח אדם במקצועות ההייטק ובסטודנטים הלומדים בתחומים המובילים לעיסוק בתחום.

תחום מדעי הנתונים, או Big data, נחשב בשנים האחרונות לאחד החמים בהייטק. כעת האקדמיה המקומית דוחפת את התחום הפופולרי לקדמת הבמה. אחד המסלולים כבר נלמד בימים אלה בטכניון, כשאליו ביקשו להצטרף ב־2017 ארבע אוניברסיטאות נוספות – העברית, חיפה, בן־גוריון ובר־אילן. בסך הכל, 13 מוסדות המתוקצבים על ידי המדינה (אוניברסיטאות ומכללות) פנו בבקשה לפתוח מסלולי לימוד, וכן עוד ארבעה מוסדות חוץ־תקציביים הכפופים לרגולציה של המל"ג ולפיכך מחויבים באישור.

בודקים אם לא מדובר באופנה חולפת

כלל הבקשות יידונו בקרוב על ידי המל"ג כשהשאלות המרכזיות יהיו, בין השאר, האם ניתן יהיה לאכלס את שלל המסלולים הללו בסטודנטים? וכן, האם לא מדובר באפנה חולפת שעלולה להתחלף בקרוב בתחום ידע אחר בהייטק? בכל מקרה, במל"ג מעודדים מכמות הבקשות, ויש להניח שישמחו לראות יותר ויותר מסלולים כאלה נפתחים בקרוב.

לשם השוואה, כמות הבקשות למסלולי לימוד בתחומים אחרים שהוגשו למל"ג היתה נמוכה בהרבה. כך, למשל, בחמש השנים האחרונות הוגשו ארבע בקשות לתואר אקדמי כעוזר רופא, ארבע בקשות לתואר אקדמי בגרנטולוגיה (מדעי זקנה) ושתי בקשות לקרימינולוגיה קלינית. בקשה למסלול לימוד חדש אינה דבר כה שכיח, שכן רוב תחומי הלימוד כבר מוכרים ונלמדים במוסדות האקדמיים ברחבי הארץ.

פרופ פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית | צילום: אוהד צויגנברג פרופ

"מייבאים" פוסט־דוקטורנטים מחו"ל

בתוך כך נודע כי המל"ג מתכננת לקלוט עשרות פוסט־דוקטורנטים מצטיינים מאוניברסיטאות מובילות מצפון אמריקה במקצועות המדעים והטכנולוגיה בהשקעה של כ־11 מיליון דולר. מדובר במהלך נוסף שמובילה המדינה כדי לנסות להתגבר על המחסור הקיים בכוח אדם במקצועות ההייטק ובסטודנטים הלומדים מקצועות אלה, במקרה זה דרך הבאת אנשי אקדמיה מצטיינים שיקבלו מלגה של כ־100 אלף דולר לשנתיים.

במל"ג מסבירים שהבאת חוקרים מצטיינים בתחום ההייטק שמחזקים את המחקר, מפתחת ומעצימה את היכולות האקדמיות והמחקריות בתחום ההייטק בארץ, וגם מחזקת את המוניטין של ישראל בתחום ברחבי העולם.

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
האמת על ה"מחסור בעובדי בהייטק"
בשבועיים וחצי האחרונים התראיינתי לאין ספור מקומות לתפקידי פיתוח וביג דאטא, הגעתי להצעת חוזה בחלקם (4 מקומות, מס' מכובד לכל הדעות) וחתמתי בשעה טובה במקום מבטיח (30K+ אם אתם מתעקשים לדעת). הרושם שלי הוא שבהחלט יש דרישה לעובדים מיומנים, וכאלו יתוגמלו בהתאם, אבל לא מעט מעסיקים מתנהגים (אולי בצדק) כאילו ממש אין מחסור אלא אפילו עודף. איך אני מסיק זאת? מס' דוגמאות לשיפוטכם: - במקום מסויים עברתי 3 ראיונות טכניים כולל תרגיל בית שביצעתי בהצלחה מרובה, אך נפסלתי על "חוסר התאמה". ממקורות יודעי דבר הבנתי שהם מעדיפים מישהו עם רקע חזק ב-GO, והידע שלי בשפות JVM, לא מספק אותם. כאילו זה באמת בעיה למוד שפה חדשה אחרי שהוכחת שאתה מכיר ושולט בשפות אחרות - במקום אחר נדרשתי כחלק מתהליך המיון להגיע למשרדי החברה למשך חצי יום (!) כדי לעבוד עם הצוות על מטלה ולבחון את מידת ההתאמה והכימיה שלי איתם יש יגידו שזכותם המלאה לבחון אותי בצורה כזו או אחרת ואף לפסול אותי על מה שהם רוצים, וזה נכון מאוד. אבל מחברות אשר חוות "מחסור חמור" הייתי מצפה לקחת סיכון מסויים במידה והן מוצאות מועמד מתאים מספיק. לשיפוטכם.
ארווין  |  05.03.18
18.
צודק יש מספיק החזירות חוגגת והשכר מתפוצץ
אין למעסיקי ההיטק רצון לתגמל בני ארבעים ואו להשתמש בנסיונם .כך הידע העצום שצברו יורד לטמיון אם גם באקדמיה היה ככה שמעיפים פרופסור שמלמד ליספ כדי להביא אחד שמלמד ביג דאטה היתה קמה צעקה אבל הקביעות בן בריתה של ההסתדרות=בטלנות מנצחת.יש להעסיק את כל המרצים על חוזים אישיים.
רק ארבע  |  05.03.18
16.
תחום התמחות
ביג דאטה זה תת תחום. זה דורש בסיס טכנולוגי כלשהו, בלעדיו זה כמו ללמוד קורס תכנות בשפה כלשהיא בלי להבין שום דבר בשום דבר אחר. זה לא שימושי. אין שום מחסור במהנדסים. יש מחסור במהנדסים שמוכנים לעבוד בשכר נמוך. אנשי איטי יוצאים קורסים וכו, לא מהנדסים בעלי תואר מקצועי שמחפשים עבודה מאתגרת ותנאי שכר טובים. כלומר יש מחסור בעודף מהנדסים. כל מי שמחפש עבודה בתחום יודע שעל כל משרה רצינית מתמודדים 100 איש לפחות. זה לא מחסור, זה כמעט עודף.
יובל  |  05.03.18
לכל התגובות