אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת המשנה החשאית החליטה: לראשונה יפורסם דו"ח מבקר על קצא"א צילום: שלומי יוסף

ועדת המשנה החשאית החליטה: לראשונה יפורסם דו"ח מבקר על קצא"א

הדו"ח עוסק בהיערכות החברה לקראת תום הזיכיון שלה ויתפרסם בחודש מאי; עם זאת, כבר בדו"ח מבקר שיפורסם החודש, יש התייחסות לחברה החשאית

06.03.2018, 15:03 | שחר אילן וליאור גוטמן

דו"ח מבקר המדינה בעניין חברת קצא"א (קו צינור הנפט אילת אשקלון) יפורסם לראשונה מאז קיומה של החברה. כך החליטה ועדת המשנה החשאית של הוועדה לביקורת המדינה.

קראו עוד בכלכליסט

הדו"ח עוסק בהיערכות החברה לקראת תום הזיכיון שלה. הדו"ח יתפרסם בחודש מאי, עם זאת, כבר בדו"ח מבקר שפרסומו צפוי החודש יש התייחסות לחברה החשאית.

ח"כ שלי יחימוביץ ח"כ שלי יחימוביץ', יו"ר הועדה לביקורת המדינה | צילום: אוראל כהן ח"כ שלי יחימוביץ

חברת קצא"א הוקמה לפני כ-50 שנה כשותפות בין ישראל לאיראן שלפני המהפכה האסלאמית. היא נהנתה מפטור מרוב החוקים של ממדינת ישראל ומאיסור גורף על פרסומים עליה. עד מרץ 2017 קצא"א התנהלה מתחת לרדאר כחברה שהיא לא ממשלתית ולא פרטית.

החברה הוקמה במחשבה להזרים נפט מהמפרץ הפרסי ללקוחות בים התיכון. החלומות נגדעו בהמהפכה החומייניסטית מ־1979 ומאז התקיימו בוררויות בין הצדדים בנוגע לטענות לחוב, עד להכרעה שהגיעה באוגוסט 2016 אז נקבע שישראל חייבת לאיראן למעלה ממיליארד דולר. ככל הידוע, עד היום האיראנים לא קיבלו את התשלום. כיום צינור הנפט מושבת בדרך כלל והחברה עוסקת בעיקר בחסר ואחסון של תזקיקים. בשנה שעברה הועבר חוק שהעביר את נכסי קצא"א לחברה חדשה (קצא"א ב') במטרה להתנתק מהשותפות עם האיראנים. 

בקצא"א לא מודאגים מהדו"ח

באופן אירוני, בסביבת קצא"א כלל לא אכפת שהדו"ח יפורסם. החברה מסרה ש"קצא"א מודה למבקר המדינה על עבודתו, ומאמינה בביקורת ככלי חשוב לשיפור והתייעלות. מאז כניסתו של ארז כלפון לתפקיד היו"ר פועלת קצא"א להגברת השקיפות, ותפעל בהתאם לחוק ולהנחיות הגורמים הרלוונטיים". למעשה, הדו"ח אמור לפזר את הערפל על כשלי המדינה בניהול החברה בעבר, לרבות "מריחת הזמן" של ארגון החברה מחדש לקראת סיום הזיכיון תחתיו פעלה החברה לאורך השנים.

מי שצפוי להתנגד הוא דווקא משרד המשפטים - הפרסום של נתוני החברה לא רק יעמיד את ישראל בפני מצב מביך של בוררות שנפסקה נגדה ושאף אחד לא מתכוון לכבד, אלא גם תחשוף את מה שהיום נחשב למחדל והוא הניסיון "להנדס" את החברה מחדש במקום להאריך את הזיכיון שלה. עיקר המחלוקות אז היו בין החשב הכללי, רשות החברות הממשלתיות ומשרד המשפטים, שכל אחד מהם ראה עתיד אחר לחברה במבנה הארגוני שלה.

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה כי "לוועדה יש עניין בהגברת השקיפות ובהנגשתם לציבור של דו"חות המבקר. ככל שהוועדה תשתכנע שהפרסום אינו מזיק ואף מועיל לתיקון, לניקוי ולשיפור הגופים השונים – אין לי שום כוונה להיענות אוטומטית לכל בקשות החיסוי, שלעתים אינן מוצדקות".

מהודעת הוועדה לא ברור מי ביקש את החיסיון והאם זו הייתה חברת קצא"א עצמה או משרד ממשלתי דוגמת משרד האוצר האחראי עליה.

תגיות