אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה כולם מתעניינים פתאום בגבעות עולם צילום: אוראל כהן

למה כולם מתעניינים פתאום בגבעות עולם

השותפות החדשה של ניר גלעד, גדעון תדמור ומשה שחל הביעה עניין בנכסי הנפט בשל עתודות נפט איכותי שלא הצליחו להניב רווחים

07.03.2018, 07:46 | ליאור גוטמן

אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי שר האנרגיה לשעבר משה שחל, מנכ"ל החברה לישראל לשעבר ניר גלעד ויו"ר דלק אנרגיה לשעבר גדעון תדמור חברו יחד כדי לנסות להשתלט על נכסי הנפט של שותפות גבעות עולם.

לפתע, נראה שקידוחי הנפט של גבעות עולם ליד ראש העין, שהניבו הפסדים לשותפות, הפכו לסחורה חמה.

קראו עוד בכלכליסט

גבעות עולם, שהוקמה ב־1993, קיבלה ב־2004 רישיון הפקה סופי ל־30 שנה. לפי דיווחי החברה לבורסה, בין יוני 2011 ליוני 2017 הופקו שם כ־1.05 מיליון חביות נפט. אלו הניבו לשותפות לאורך השנים הכנסות של כ־85 מיליון דולר.

ניר גלעד. מחכה לראות אם המדינה תלאים, צילום: עומר מסינגר ניר גלעד. מחכה לראות אם המדינה תלאים | צילום: עומר מסינגר ניר גלעד. מחכה לראות אם המדינה תלאים, צילום: עומר מסינגר

על אף ההפסדים בשנים האחרונות, שלוש עובדות הופכות את הנכס כעת לאטרקטיבי עבור משקיעים.

הראשונה, זו שקורצת יותר מכל למשקיעים הפוטנציאליים, היא ההתנהלות הבעייתית של גבעות עולם. בכירי השותפות מסוכסכים זה תקופה ארוכה. בדו"ח לסיכום שנת 2016 אף הודתה גבעות עולם כי "בין בעלי המניות והדירקטורים מטעם בעלי המניות קיימים מחלוקת חריפה וסכסוך משפטי".

בנוסף, בשנים האחרונות החליפה השותפות מנכ"לים רבים. אבי מעוז, המנכ"ל האחרון שעזב, תבע את השותפות על הפרשי שכר של כ־450 אלף שקל.

גם מחירי האנרגיה שצנחו לא היטיבו עם מצבה של גבעות עולם. על אלה ניתן להוסיף תקלות חוזרות בקידוחים, שבעקבותיהן הוקפאה הפקת הנפט מאז מאי 2017. אם כל זה לא מספיק, לאור מחסור חמור במזומנים דיווחה גבעות עולם לבורסה בחודש שעבר שאין לה המימון הנדרש כדי לתקן את הציוד שהתקלקל.

מעל כל אלה מרחף מאז דצמבר 2017 איום רשמי של משרד האנרגיה שהוא ילאים את הנכס. שלשום דווח בתקשורת כי הנכס הולאם, אולם אתמול הכחישה החברה את הדברים בדיווח לבורסה.

העובדה השנייה היא שאיכות הנפט הגולמי בשדה של גבעות עולם טובה מאוד ונדרש זיקוק פשוט יחסית כדי להפיק ממנו בנזין או סולר.

העובדה השלישית היא שיש שם עוד הרבה נפט, שרק מחכה להפקה - עד 15 מיליון חביות לפי הערכות. עם זאת, ייתכן שחלק מהנפט נמצא בשטחי הרשות הפלסטינית. כך או כך, נדרשים קידוחים נוספים כדי להוציא את כל הנפט הזה מהאדמה.

מי שאמורה להציל את המצב הקשה של גבעות עולם היא חברת התשתיות שפיר הנדסה. החברה דיווחה בדצמבר 2017 שהיא נכנסת כשותפה ברמה של עד 22% מהאחזקות, עם אפשרות להגדיל אחזקות עד לרמה של 50%.

כעת שפיר פועלת לחדש את הפקת הנפט. לפני כשבועיים הגישה החברה תוכנית פיתוח חדשה, ועד סוף מרץ גם תגיש למשרד האנרגיה תוכנית מימון. בסביבת שפיר מספרים ש־12 מהנדסים של חברת בייקר יוז האמריקאית, שמתמחה בקידוחי יבשה, פועלים לחדש שם את ההפקה עוד החודש בהשקעה של כ־4 מיליון שקל.

אם שפיר תצליח לחדש את ההפקה, ייתכן שמשרד האנרגיה יחזור בו מאיומי ההלאמה. מנגד, אם מאמציה ייכשלו, משרד האנרגיה עלול לממש את האיום, להלאים את הנכס ואז למסור אותו למשקיעים שיוכלו להפיק נפט ולשלם תמלוגים למדינה. על התרחיש הזה בונים שחל, תדמור וגלעד. כעת רק נותר להם לחכות, ככל הנראה רק עד לחג הפסח.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
המשקיעים לא יוותרו
שנים חלבו את המשקיעים בגבעות שטענו שניהול אחר , טוב יותר. שנים דאגו לשמור על פרופיל נמוך ולא פירסמו הרבים את פוטנציאל השדה הנאמד על מאות מליוני חביות נפט . עכשיו מקבלים הון שלטון בהתגלמותו .. מקורבים דואגים למקורבים ואת המשקיעים לא סופרים. אני בטוח שמשקיעי גבעות עולם לא יוותרו בקלות וכל מהלך שלא יכלול אותם ילווה בהליכים לבג״צ
טוביה החולב  |  07.03.18
3.
המציאות עולה על כל דימיון - מתי יקום עיתונאי אמיץ ויחשוף את האמת
העומדת מאחורי השותפות היחידה בארץ שהצליחה להפיק נפט משדה יבשתי ובכל זאת כושלת בגלל סיבות שקשה לדמיין. מדובר על מינהל תקין הון שילטון בעלים שלומיאלים עורך דין "שועל" שרקם הסכמים הזויים ו.... זה רק קצה קצהו של הקרחון ! האם יש עיתונאי אמיץ אחד שמסוגל להוציא לאוויר העולם את האמת מאחורי שותפות גבעות עולם, אולי נבחר ציבור ישר שיחשוף את הולכת השולל הגדולה שנמשכת לאורך שנים בחסות רשויות המדינה ושוק ההון ? אסור לשכוח את ההון לחיפוש והפקת הנפט גייסו מהציבור הרחב דרך שוק ההון ! אין כאן טייקון שהשקיע כסף אלא אנשים רגילים שהם חלק מעם ישראל.
אחד העם  |  07.03.18
לכל התגובות