אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר מטה מאבק הנכים: "החלטנו לקרוא לחוק בשם חוק עידוד יציאה מחודשת למאבק"

יו"ר מטה מאבק הנכים: "החלטנו לקרוא לחוק בשם חוק עידוד יציאה מחודשת למאבק"

נעמי מורביה מתקשה למצוא בשורות חיוביות בחוק שאושר להעלאת קצבאות הנכים: "החוק החדש רחוק משמעותית מההסכמות שהושגו בספטמבר"

09.03.2018, 09:58 | דניאל דותן

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

האם החוק שאושר באחרונה בכנסת באשר להעלאת קצבאות הנכים מביא עמו בשורה משמעותית לציבור הנכים בישראל? תלוי את מי שואלים.

על פי החוק שאושר בקריאה שנייה ושלישית נקבע כי הקצבאות יועלו ב־4.3 מיליארד שקלים ומדובר בתוספת של 100 מיליון שקלים ביחס לסכום שעליו הושג סיכום בחודש ספטמבר 2017. הפעימה הראשונה של העלאת הקצבאות עתידה לצאת לדרך החודש והיא תעמוד על סכום של 2.24 מיליארד שקלים. לפי החוק – ובניגוד למה סוכם בספטמבר אשתקד – תוצמד הקצבה אל השכר הממוצע במשק משנת 2022, ולא מהשנה.

על פי החוק קצבת הנכות הבסיסית תעלה ב־470 עד 770 שקלים לחודש לאדם, והיא תעמוד על 3,270 שקלים כבר בפעימה הראשונה. יש לציין כי בחישוב זה נכלל מיזוג הקח"ן (קצבה חודשית נוספת שמקבלים נכים שנקבעה להם דרגת אי כושר). כל הנכים הזכאים לקצבת נכות כללית יקבלו קח"ן ובסכום של 452 שקלים בחודש. כמו כן יעלה הדיסריגארד (סכום שאינו מובא בחשבון בחישוב הכנסת הנכה, על מנת לזכותו בקצבה), לסכום של 3,700 שקלים במקום 2,800 שקלים כיום. בהקשר הזה יש להדגיש כי מדובר בסכום נמוך ממה שסוכם בספטמבר אשתקד, היות והקח"ן הופכת להיות חלק מהקצבה הכללית.

 

קראו עוד בזירת הבריאות

 

הפגנת הנכים בתל אביב בקיץ האחרון    , צילום: איתי בלומנטל הפגנת הנכים בתל אביב בקיץ האחרון | צילום: איתי בלומנטל הפגנת הנכים בתל אביב בקיץ האחרון    , צילום: איתי בלומנטל

 

"אישור ההצעה הוא צעד ראשון ומשמעותי בדרך להשוואת הקצבה לשכר המינימום", צוטט שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, חיים כץ (ליכוד), ב"כלכליסט", "לאחר שהקצבה לא עודכנה במשך 16 שנה ניתן להגדיר את היום הזה כהיסטורי".

ח"כ נורית קורן (ליכוד), אמרה בדיון לאישור החוק בכנסת: "אנחנו עושים היום מהפך, הצלחנו להגדיל ולו במעט את קצבאות הנכות. לצד הגדלת הקצבאות צריך להמשיך ולעודד את מי שיכול – לצאת ולעבוד. זה יגדיל את השילוב של אנשים עם מוגבלות בחברה."

לחוק קדמה כזכור מסיבת עיתונאים שנערכה בראשית חודש ינואר האחרון, שבמהלכה הציגו השר כץ, ראש הממשלה בנימין נתניהו ומנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד את המתווה באשר להעלאת קצבאות הנכים. מאז, עבר המתווה שינויים.

 

חיים כץ, שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים   , צילום: אלכס קולומויסקי חיים כץ, שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים | צילום: אלכס קולומויסקי חיים כץ, שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים   , צילום: אלכס קולומויסקי

 

"מטה מאבק הנכים רואה עצמו משוחרר מהתחייבויותיו"

נעמי מורביה, יו"ר מטה מאבק הנכים, מתקשה למצוא צדדים חיוביים בחוק. "בעקבות אישור החוק בוועדת העבודה והרווחה, אנו במטה מאבק הנכים - אשר היינו הראשונים לצאת לחסימות הכבישים הראשיים במדינה במאבק על השוואת קצבת הנכות לשכר המינימום והובלנו את ההסכמות בבית ההסתדרות בערב שלפני יום כיפור - החלטנו לקרוא לחוק בשם חדש: חוק עידוד יציאה מחודשת למאבק", מגיבה מורביה, "בחודשים האחרונים מאז ההסכמות בספטמבר, היינו עדים למאבק איתנים שהתנהל בין הריבון - שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ וחברי כנסת נוספים - לבין אגף התקציבים באוצר שנוטה לחשוב כי הוא זה שירד מהר סיני עם לוחות הברית. התפיסה שעיקרה הוא כי על החלשים להיכחד מעצם היותם סרח עודף על גב החזקים שרק להם יש זכות קיום, באה לידי ביטוי בקיצוץ וקיזוז כל סכום שהוסכם עליו החל בקצבת הנכות וכלה בדיסריגארד שאמור לעודד נכים להשתלב בשוק העבודה".

עוד מוסיפה מורביה: "את ההסכם בערב כיפור בבית ההסתדרות, עשינו תוך פשרות מרחיקות לכת, שגם אותם בקושי הצלחנו לבלוע - וזאת מתוך אחריות לגורלם של 330 אלף איש עם מוגבלות. החוק החדש רחוק משמעותית מההסכמות שהושגו בבית ההסתדרות בספטמבר". על הצעדים הבאים אמרה מורביה: "עם חקיקת החוק הזה מטה מאבק הנכים רואה עצמו משוחרר מהתחייבויותיו, והוא יפעל למקצה שיפורים בגובה הקצבאות, הפעם ללא פשרות".

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

תגיות