אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השווקים קראו לא נכון את טראמפ צילום: עוזי בלומר, TNS

FT

השווקים קראו לא נכון את טראמפ

גארי קוהן היה נציג וול סטריט בבית הלבן. כשעזב התברר עד כמה נמוך אמון המשקיעים בנשיא

08.03.2018, 08:23 | ג'ון אות'רס, פייננשל טיימס

אחרי יותר משנה של תהפוכות בבית הלבן, שוקי המניות לא רק שרדו, אלא אפילו שיגשגו והראו יכולת התאוששות מהירה אחרי ירידות חדות. אבל, אפילו אם מביאים בחשבון את הסייגים הללו, יש סיבה להאמין שפרישתו של גארי קוהן תהיה שונה.

קוהן לא נחשב רק לנציג וול סטריט בבית הלבן, אלא גם כמבוגר האחראי בחדר. אי אפשר לומר את אותו הדבר על אף אחד מהשמות ברשימה הארוכה של הפורשים מסגל הבית הלבן בשנה האחרונה. התגובה השלילית המיידית של השווקים מבטאת את חוסר האמון הבסיסי של וול סטריט בכושר השיפוט של הנשיא, שנשאר כעת ברשות עצמו.

כבנקאי לשעבר בגולדמן זאקס קוהן היה תומך נלהב בקיצוץ מסים והסרת רגולציה, והתנגד באופן עקרוני ונחרץ להטלת מכסי מגן. בכך, הוא היה מתואם עם העמדה הרווחת בקרב המשקיעים. מסיבה זו ההתפטרות שלו רעה כפליים, שכן היא מעידה שהטלת המכסים אכן תתממש, למרות הציפיות ההפוכות בשבוע החולף.

אופטימיות מוגזמת

לכן, התגובה הראשונית הדרמטית בשעות שלאחר סגירת המסחר, כשמחירי קרנות הסל שעוקבות אחרי מדד S&P 500 צנחו ב־1.2% תוך דקות, אינה מפתיעה כלל. מה שהיה מפתיע יותר - ואפילו מדאיג - הוא היכולת של המשקיעים להתעלם קודם לכן מההצהרה הפזיזה של טראמפ על מיסוי יבוא אלומיניום ופלדה, ולהמשיך כאילו כלום לא קרה.

מימין: דונלד טראמפ וגארי קוהן, צילום: אי.אף.פי מימין: דונלד טראמפ וגארי קוהן | צילום: אי.אף.פי מימין: דונלד טראמפ וגארי קוהן, צילום: אי.אף.פי

בסגירת המסחר ביום שלישי מחירי מניות ואג"ח אמריקאיות היו גבוהות יותר משיעורן ביום חמישי שעבר, כשטראמפ הכריז על מכסי המגן. לאחר מכן נרשמו שלושה ימים רצופים של עליות, המשקפות אופטימיות מצד המשקיעים שהאמינו כי טראמפ – שנוטה להסכים עם הבן אדם האחרון שהוא מדבר איתו – יימנע מהטלת מכסי המגן.

ההתנהגות הזאת מעידה על ביטחון מוגזם בשווקים. לפני בחירתו ב־2016, נטו השווקים למהר ולמכור ניירות ערך בתגובה לסקרים שתמכו בטראמפ. הנטייה שיקפה במידה רבה את הפחד ממדיניות הסחר שלו. העליות החדות שהגיעו אחרי בחירתו לא שיקפו רק את השמחה מאג'נדת קיצוץ המסים שלו, אלא גם הקלה מכך שבשנה הראשונה לכהונתו הוא נמנע מצעדים משמעותיים אל עבר פרוטקציוניזם.

שינו את המציאות

כנראה שזה הוביל לאי־הבנה גורלית בין שוק המניות לבין הנשיא טראפ בימים האחרונים. השווקים האמינו כי יש בכוחם להניא את טראמפ מהטלת המכסים. בינתיים, נראה כי טראמפ לקח את יציבות המניות כאישור מצד המשקיעים ליוזמה להטיל מכסי מגן.

זוהי דוגמא קלאסית לתופעה שהמשקיע ג'ורג' סורוס כינה "רפלקסיביות" - מהלכים שהשווקים הפיננסיים עושים בניסיון לשקף מציאות, יכולים במקום זה לשנות את המציאות.

הגישה הזו מציעה דרך פעולה אפשרית, כדי שהתפטרותו של קוהן לא תהיה לשווא. החוששים מפרוטקציוניזם צריכים להתפלל לירידה דרסטית ומתמשכת במחירי המניות האמריקאיות. בתקווה שכל זה יסתיים רק עם הודעה שהטלת המכסים מבוטלת.

תגיות