אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המהלכים שהפכו את אלביט מערכות לשחקנית השנייה בגודלה בענף צילום: אוראל כהן

המהלכים שהפכו את אלביט מערכות לשחקנית השנייה בגודלה בענף

רכישת תעש היא עוד צעד בדרכו של בעל השליטה מיקי פדרמן להפיכתה לשחקנית משמעותית בתחום הביטחון בשוק העולמי

13.03.2018, 11:57 | חזי שטרנליכט

רכישת תעש מהווה עוד צעד בדרכו של איש העסקים מיקי פדרמן להפיכת חברת אלביט מערכות שבבעלותו לשחקנית משמעותית בתחום הביטחון בשוק העולמי. כאשר כל החסמים יוסרו והרכישה תושלם, הבעלות על תעש תגדיל את כוח המיקוח של אלביט מערכות מול משרד הביטחון, ותוסיף לה תחומי פעילות שישפרו את עמדתה מול לקוחות בעולם ויאפשרו לה להתמודד ביותר מכרזים.

קראו עוד בכלכליסט

דווקא העובדה שהרכישה תגדיל את נתח המכירות של אלביט מול משרד הביטחון ותהפוך אותה לשחקן השני בגודלו בשוק המקומי בעייתית עבור החברה, שכן היא עשויה לייצר חיכוכים גוברים מול רשות ההגבלים העסקיים.

אולם הקושי בזירה המקומית עשוי להשתלם לחברה בזירה העולמית. כבר כיום המכירות של אלביט בעולם מהוות את הנתח המרכזי של פעילותה - כ־78% מהמחזור ב־2016, כ-2.55 מיליארד דולר.

הרכישה הנוכחית מצטרפת לשורה של רכישות קודמות שבמידה רבה מהוות את הבסיס לעלייתה וצמיחתה של אלביט מערכות. הרכישות הללו לא הגיעו מלכתחילה כחלק מאסטרטגיה מסודרת, אלא דווקא ממאבקי שליטה. רק בהמשך הרכישות גובשו לתוך אסטרטגיה עסקית מוצלחת של התרחבות באמצעות רכישת פעילויות, שמוסיפות ערך מוסף לחברה.

מנכ"ל אלביט מערכות בצלאל מכליס, צילום: אוראל כהן מנכ"ל אלביט מערכות בצלאל מכליס | צילום: אוראל כהן מנכ"ל אלביט מערכות בצלאל מכליס, צילום: אוראל כהן

ההייטק של הנשק

בענף הביטחוני המאובק, שסובל מתדמית מפוקפקת של תחום שנשלט על ידי גנרלים, אלביט הצליחה לשמור על תדמית הייטקיסטית יחסית. אחת הסיבות לכך היא שעד כה החברה לא ביצעה רכישות מסיביות בתחום החימוש, אלא התמקדה בפעילויות בתחומים טכנלוגיים יותר, כמו מל"טים ואלקטרו־אופטיקה. כמו כן, לחברה שיעור השקעה גבוה למדי במחקר ופיתוח - כ־9% מסך המכירות, בהשוואה לשיעור של 4% הנהוג בחברות בתחום בעולם.

אלביט מערכות נוסדה רשמית ב־1996 כאשר חברת אלביט התפצלה לשתי חברות: אלביט מערכות ואלביט הדמיה. בהמשך החלה בסדרה של רכישות שסייעו בהתרחבותה.

פדרמן מחזיק בשליטה בחברה דרך כ־45% מהמניות שלה, באמצעות חברת מפעלי פדרמן. הוא הפך לבעל השליטה בחברה לאחר מאבק שליטה ארוך שהחל בשנת 2004 מול חברת אלרון. חברה זו, שהיתה בשליטת אי.די.בי בתקופתו של נוחי דנקנר, החזיקה בנתח של אלביט מערכות. בתחילת מאבק השליטה פדרמן החזיק בכ־32% ממניות אלביט מערכות באמצעות חברת אל־אופ, שהיתה בבעלות משפחת פדרמן עוד משנות השבעים. רכישת חלקה של אלרון הוביל את פדרמן לשליטה בחברה.

לאחר שהשיג את השליטה באלביט מערכות, פדרמן רכש את חברת תדיראן קשר בכמה שלבים בשנים 2005‑2007, עסקה שהסתכמה בכ־410 מיליון דולר. ב־2005 רכשה אלביט מערכות את חברת אלישרא, בעסקה שהסתכמה בכ־135 מיליון דולר. שתי רכישות אלו היוו קפיצת מדרגה במעמדה של אלביט ובהיקף פעילותה.

כבר לא אותה חברה

בהמשך ביצעה אלביט מערכות רכישות נוספות. ב־2009 רכשה את יצרנית הסימולטורים לחילות האוויר BVR של איש העסקים אביב צידון ב־34 מיליון דולר; ב־2010 רכשה שלוש חברות - סולתם, מיקאל ו־ITL - ב-90 מיליון דולר; וב־2015 רכשה את חטיבת הסייבר של נייס ב־158 מיליון דולר.

העסקה הנוכחית של רכישת תעש שטרם הושלמה וקשה מאוד לנתח את טיבה המלא, אולם היא אינה מהותית עבור אלביט מערכות באותה מידה שהיו הרכישות של תדיראן קשר ואלישרא, אז אלביט היתה חברה קטנה לאין שיעור. כיום אלביט מערכות נסחרת לפי שווי של 21 מיליארד שקל.

בזירה הישראלית, אין ספק שרכישת תעש תגדיל משמעותית את מעמדה של אלביט ותהפוך לשחקנית השנייה בהיקפה עבור משרד הביטחון - אחרי רפאל. לפי נתוני הדו"חות הכספיים השנתיים, מכירות רפאל למשרד הביטחון ב־2016 הסתכמו ב־3.53 מיליארד שקל, מכירות התעשייה האווירית ב־2.95 מיליארד שקל, מכירות אלביט מערכות ב־2.23 מיליארד שקל ומכירות תעש בעוד כ־1.21 מילארד שקל. כך, המכירות המשולבות של אלביט ותעש מסתכמות ב־3.43 מיליארד שקל - פחות מרפאל ויותר מהתעשייה האווירית.

לפי פרסומי מינהל הרכש הרשמיים ל־2016, נתח השוק המשוקלל של אלביט מערכות ושל תעש במכירות למשרד הביטחון הגיע ל־30% - 19.5% לאלביט ועוד 10.5% לתעש. רפאל חולשת על 31% מהמכירות למשרד הביטחון והתעשייה האווירית על 26%.

אלביט מערכות רשמה ב־2016 הכנסות של כ־3.26 מיליארד דולר, או כ־12.39 מיליארד שקל. באותה שנה תעש מכרה בכ־2.16 מיליארד שקל. בהתאם, החברה המשולבת גלגלה ב־2016 מחזור מכירות של כ־14.5 מיליארד שקל. שיעור היצוא של תעש היה נמוך יחסית ועמד על כ־33% מפעילותה - 722 מיליון שקל - אולם לנוכח שיעור היצוא המסיבי של אלביט מערכות, שיעור היצוא של החברה המשולבת עדיין יהיה גבוה מאוד: כ־71.6% מהמכירות. המכירות למשרד הביטחון בישראל מהוות כ־26.9% מההכנסות המשולבות של שתי החברות. ה־1.5% הנותרים מגיעים ממכירות של תעש בישראל לא למשרד הביטחון.

נתחי השוק המשולבים של שתי החברות מראים שאלביט הופכת לשחקן שווה כוח לתעשייה האווירית ולרפאל מול משרד הביטחון, אולם זה רק חלק מהסיפור.

אין נתון רשמי על הפעילות היבשתית של תעש, המהווה חלק משמעותי מאוד בפעילות. ובכל זאת, אם מנסים לכמת את המכירות בתחום הזה ומשלבים את התוצאה עם הפעילות של אלביט מערכות, ייתכן שהחברה המשולבת מגיעה בתת־התחום הזה לפעילות שמתקרבת לנתח שוק גבוה יותר - 36%‑40% מתחום הפעילות היבשתית. הערכה זו מתאפשרת בהנחה שלא ניתן לאמת לפי הדו"חות הכספיים ש־40%‑50% ממכירות אלביט למשרד הביטחון מגיעות לפעילות היבשתית ועוד כ־930 מיליון שקל מתעש מגיעים לנתח שנע בין 1.8 ל‑2 מיליארד שקל מרכש שנתי של כ־5 מיליארד שקל. כך או כך, יש לשער שפעילות זו תגיע לפתחה של בחינת הממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין כחלק מהתנאים שהיא עשויה להציב לעסקה.

תגיות