אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאומי השתלט על תפעול הגמל אחרי יציאת הפועלים ודיסקונט צילום: אוראל כהן

לאומי השתלט על תפעול הגמל אחרי יציאת הפועלים ודיסקונט

הבנק רשם ב־2017 זינוק של 41% בהיקף המוצרים הפנסיוניים שהוא מתפעל ונהנה מתוספת הכנסות מוערכת של 35 מיליון שקל בשנה. עיקר העלייה הודות לקבלת קופות הגמל של כלל מהפועלים, והזינוק בהיקפי הקופות של אלטשולר שחם וילין לפידות

19.03.2018, 08:42 | רחלי בינדמן

דו"חות בנק לאומי חושפים זינוק בהיקף הנכסים הפנסיוניים שהבנק תפעל ב־2017. אשתקד סיפק לאומי שירותי תפעול לקופות גמל וקרנות השתלמות עם היקף נכסים כולל של 231 מיליארד שקל — עלייה של קרוב ל־42% לעומת 2016. בתפעול קופות הגמל לבדן נרשם זינוק של יותר מ־50%. 

קראו עוד בכלכליסט

העמלות בירידה והתפעול פחות משתלם

עמלת התפעול שגובים הבנקים על שירותי התפעול משתנה מחברת גמל אחת לשנייה, בהתאם לכוח המיקוח של כל חברה, אך עומדת בממוצע על 0.05%. לפיכך, בעוד ב־2016 הסתכמו הכנסות לאומי מתפעול מוצרים פנסיוניים ב־81.5 מיליון שקל, הרי שב־2017 הם כבר עמדו על 115.5 מיליון שקל — תוספת הכנסה שנתית של 34 מיליון שקל.

לאומי נהנה כאן מהעובדה שהמתחרה הגדול שלו, בנק הפועלים, החליט לפני שנה לסגור את שירותי תפעול הקופות ולצאת בהדרגה מהתחום, בדומה לבנק דיסקונט שעשה זאת בעבר. גם בבנק הבינלאומי יש מגמה לצמצם את הפעילות בתחום. הצמיחה של לאומי בתחום בין השנים 2015 ו־2016 היתה מינורית ועמדה על 12.5% לעומת הזינוק של 41.7% בין 2016 לאשתקד.

הסיבה לזינוק של לאומי נעוצה בשני גורמים עיקריים: קבלת תפעול קופות הגמל של כלל, שעזבו את הפועלים לפני שנה, אך בעיקר העלייה החדה בהיקף הנכסים של קופות הגמל וההשתלמות של בתי ההשקעות אלטשולר שחם וילין לפידות — שני הגופים המגייסים ביותר בתעשיית הגמל בשלוש השנים האחרונות.

החלטת הבנקים המתחרים לצאת מהמשחק נבעה מהמגמה הגוברת של בתי ההשקעות וחברות הביטוח להתמקח עם הבנקים על עמלות התפעול, שנעות בטווח 0.03%–0.06% בממוצע, וחלקם עברו למתחרים חוץ־בנקאיים דוגמת החברות אמן ומלם תים. דבר זה הוריד את העמלות לרמה שהתבררה כמשתלמת פחות. בנוסף, חששו הבנקים מכוונת הממונה על שוק ההון דורית סלינגר לאסור לראשונה על הבנקים לספק במקביל שירותי תפעול ושירותי ברוקראז' לאותו גוף מוסדי, מחשש לניגודי עניינים פוטנציאליים. כיוון ששירותי הברוקראז' הם רווחים יותר, העדיפו חלק מהבנקים להתמקד בהם, אלא שסלינגר נמלכה בדעתה, בסופו של דבר.

הבנקים שיצאו לבסוף מהתחום עשו זאת, בין היתר, בעקבות לחץ של הפיקוח על הבנקים עליהם להתייעל. תפעול הגמל כרוך בהקצאת משאבים וכוח אדם, שלטענתם אינה פרופורציונלית לרווח שמניבה הפעילות. בלאומי, שקיבל החלטה אסטרטגית להישאר בתחום, סירבו להתפשר על גובה העמלה וקיוו לקלוט קופות גמל שנפלטו מהבנקים — ונראה שההחלטה השתלמה.

פסגות יעביר את תפעול הגמל שלו למלם תים

אתמול פורסמו דו"חות המתחרה של לאומי בתפעול, מלם תים. גם הם מתייחסים לתחרות בענף ומוסיפים כי "להערכתנו, לפחות חלק מהבנקים המתפעלים קופות גמל צפויים לצאת מהתחום בשנתיים הקרובות, ובעקבות זאת צפויים שינויים משמעותיים בפלח השוק של הגורמים המתפעלים". במלם תים מציינים כי המתחרה העיקרי בתפעול קופות הגמל הוא בנק לאומי ולאחריו בנק מזרחי והבנק הבינלאומי, שמתפעל בעיקר קופות גמל מפעליות.

הפועלים מכר לפני כשנה את מערכת התפעול שלו למלם תים, ולפני כחודש נודע כי בית ההשקעות פסגות יעביר את תפעול קופות הגמל שלו למלם תים.

ברק סורני מנכ״ל פסגות, צילום: עמית שעל ברק סורני מנכ״ל פסגות | צילום: עמית שעל ברק סורני מנכ״ל פסגות, צילום: עמית שעל

תגיות