אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות החשדות לשחיתות: הדירוג של שיכון ובינוי ירד ל-A2 צילום: יח"צ

בעקבות החשדות לשחיתות: הדירוג של שיכון ובינוי ירד ל-A2

כלכלני מידרוג ציינו כי "אירועים החלים על החברה עלולים לפגוע ביכולתה להשיא רווחים דומים לבעבר ובנזילות לצורך פעילותה בחו"ל"; לפני חודש עצרה המשטרה בכירים בחברה החשודים במתן שוחד לעובד זר באפריקה

19.03.2018, 15:35 | אורן פרוינד

דירוג האשראי של כל סדרות האג"ח של שיכון ובינוי ירד בדרגה אחת ל-A2 על ידי מידרוג. הורדת הדירוג מגיעה בעקבות החשדות לשחיתות באפריקה, שבעקבותיהם נאלצה החברה להפקיד פיקדון של 250 מיליון שקל ונכנסה למצוקת נזילות.

קראו עוד בכלכליסט

חמש סדרות אגרות החוב של החברה, בהיקף כולל של 3.8 מיליארד שקל, נסחרות בתשואה לפדיון של 1.5%-3.5% לאחר שירדו מאז התפוצצות הפרשה בעד 6%.

יובל דגים מנכ"ל שיכון ובינוי, צילום: יח"צ יובל דגים מנכ"ל שיכון ובינוי | צילום: יח"צ יובל דגים מנכ"ל שיכון ובינוי, צילום: יח"צ

הכלכלנים של מידרוג ציינו בהודעה כי "הורדת הדירוג נובעת מהעלייה ברמת הסיכון של החברה בשל EVENT RISK הנובע מאירועים משמעותיים החלים על החברה. אירועים אשר להערכת מידרוג עלולים להשפיע על פעילות החברה - החל מפגיעה בנזילות לצורך פעילותה השוטפת של החברה בחו"ל, פגיעה ביכולת החברה להשיא רווחים דומים לבעבר מפעילות הקבלנות בחו"ל ולהגיש הצעות במכרזים עתידיים, חשיפה אל מול המשך קבלת מימון בינלאומי לצורך פעילותה השוטפת וכן פגיעה בנגישותה לשוק ההון. כל אלה צריכים להימדד לאורך זמן ומשליכים על קביעת אופק הדירוג השלילי".

לפני חודש עיכבה משטרת ישראל עיכבה שמונה חשודים, מרביתם בכירים בעבר ובהווה בקבוצת שיכון ובינוי ובראשם מנכ"ל החברה לשעבר עופר קוטלר, שנעצר ולאחר מכן שוחרר למעצר בית.

החשדות כלפי העצורים חמורים והם כוללים מתן שוחד לעובד ציבור זר, רישום כוזב במסמכי תאגיד וקשירת קשר לפשע. במרכז החקירה עומד החשד שמנהלים בכירים בשיכון ובינוי ובחברה הבת שלה סולל בונה ארצות חוץ, נתנו שוחד לעובדי ציבור זרים. תשלומי שוחד שיועדו לאפשר את ביצועם של מיזמי בנייה באפריקה בהיקף של מאות מיליוני דולרים.

לפני שבועיים נחשף בכלכליסט על גיוס חוב פרטי בהיקף של חצי מיליארד שקל וכעת שיכון ובינוי מקדמת שתי מכירות שצפויות להניב לה ביחד תזרים מזומנים של 650 מיליון שקל.

המכירה הראשונה היא פרויקט ג'נרי 2 - פרויקט ההקמה של משרדי הממשלה החדשים בירושלים. חברת אלייד השקעות של משפחות גוטוירט, משורר, רובין, נוסבאום ויצחק סוארי רכשה את הזכויות של שיכון ובינוי בפרויקט הזה תמורת 70 מיליון שקל.

פרויקט נוסף גדול יותר שצפוי להניב תזרים של 580 מיליון שקל הוא אחזקות של 45% בחברת כרמלטון שמפעילה את מנהרות הכרמל בחיפה ו-40% מפרויקט שיקום תפעול ואחזקה של 270 ק"מ של כבישים באזור הצפון למשקיעים מוסדיים (עמיתים ומנורה מבטחים) תמורת 580 מיליון שקל, ורווח נטו של 300-250 מיליון שקל.

בהורדת הדירוג כתבו הכלכלנים של מידרוג כי "הדירוג מושפע לשלילה, בין היתר, מחשיפה לתנודתיות ולשחיקה ברווחיות ובהון החברה בכל הקשור לפעילותה במדינות מתפתחות, בדגש על ניגריה ושאר הפעילות במדינות אפריקה השונות; מחשיפה לתנודות בשוק הייזום למגורים בישראל, כאשר כלל ענף המגורים בישראל מציג מגמת צמצום במכירת דירות בשוק החופשי במהלך השנה האחרונה (בדומה לכלל הענף, מגמה זו משתקפת בירידה במספר חוזי המכר שנחתמו במהלך 2017 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד) ובירידה בהיקף הקרקעות המשווקות ע"י רמ"י (למעט מכרזי מחיר למשתכן)".

תגיות