אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"במדינות לא דמוקרטיות יש סיכון, ויום אחד הוא מתממש" צילום: עמית שעל

ראיון כלכליסט

"במדינות לא דמוקרטיות יש סיכון, ויום אחד הוא מתממש"

נתן חץ, שסוגר את 2017 עם עלייה של 15% ב־FFO, מתרחק ממדינות לא מפותחות כדי להימנע משוחד, צופה שהסיכון של האמריקאיות בת"א יתממש ומשוכנע שעידן הקניונים לא תם

22.03.2018, 06:57 | אורן פרוינד

נתן חץ סיכם אתמול (ד') עוד שנה במגמת עלייה של חברת הנדל"ן אלוני חץ, שבה הוא מחזיק בשליטה משותפת עם משפחת ורטהיים.

קראו עוד בכלכליסט

אלוני חץ סיימה את 2017 עם הכנסות של 1.5 מיליארד שקל, עלייה של 10% לעומת 2016. הרווח הנקי בניכוי הפחתות חד־פעמיות (FFO) הסתכם ב־423 מיליון שקל, שיפור של 15% לעומת השנה המקבילה.

אתמול הסביר נתן חץ בראיון ל"כלכליסט" מדוע סימנה החברה לאחרונה את אנגליה כיעד צמיחה חדש ולמה - בניגוד ללא מעט חברות ישראליות - הוא מעדיף להתרחק ממדינות לא מפותחות, שדורשות לא אחת שוחד בתמורה לזכייה במכרזים.

נתן חץ , צילום: עמית שעל נתן חץ | צילום: עמית שעל נתן חץ , צילום: עמית שעל

"שנים אני בוחר לפעול במדינות מסודרות, עם מערכת חקיקה מוסדרת, ידועה ודמוקרטית", אמר חץ. "התשואות במדינות האלה יותר נמוכות, כי רמת הסיכון נמוכה. אבל במקומות עם שלטון לא דמוקרטי יש סיכון, ויום אחד, כשנדרשת עזרה כזו או אחרת - הסיכון מתממש. לגיטימי להפסיד כסף בעסקים. לא לגיטימי לעשות מהלכים מסוכנים מדי".

ואכן, אלוני חץ מתמקדת במדינות מסודרות: ישראל, ארה"ב, שוויץ ובריטניה. אחזקותיה העיקריות בישראל כוללות 60% מחברת אמות השקעות, שמתמקדת במשרדים ומרכזים מסחריים, ו־67% מאנרג'יקס, המפיקה חשמל מאנרגיות מתחדשות.

בוושינגטון מחזיקה הקבוצה ב־51% מחברת הנדל"ן האמריקאית Carr, ובבוסטון ב־55% משלושה מבני משרדים, בשותפות עם אוקספורד פרופרטיז. בשוויץ מחזיקה הקבוצה ב־12.2% ב־Swiss Property AG PSP.

 בבריטניה היא פועלת באמצעות אחזקה בקרנות השקעה בנדל"ן Brockton Capital. בנוסף היא בשלבי הקמה של חברת נדל"ן חדשה, Brockton Everlast, שתתמקד בלונדון ושבעתיד תנקז את כל פעילותה בבריטניה.

"המסחר בחנויות הפיזיות רחוק מלמות"

אמנם עיקר הפעילות של אלוני חץ היא בתחום המשרדים, אולם בישראל יש לה אחזקה לא מבוטלת ב־12 מרכזים מסחריים, באמצעות החברה־הבת אמות. לדברי חץ, הדיבורים על אפוקליפסה בענף הקמעונאות מוגזמים. "אין ספק שיש בידול במסחר דרך האינטרנט, אבל הוא לא מגרד אפילו עשירית מהמסחר הכולל בישראל. בסוף נדל"ן זה עסק מקומי ואם יש נכס במקום טוב, אין בו בעיה", הוא אומר. "למרות כל מה שאומרים אין ירידה ברשתות האופנה. פוקס, למשל, דיווחו להפתעת כולם על עלייה ברווחים".

הבעיה, לטענת חץ, היא שבישראל נפתחו יותר מדי קניונים. "יש ערים בארץ עם חמישה קניונים. יש לחץ ושוכרים מנסים לנצל את זה ולהוריד מחירי שכירות. יש מקומות שבהם צריך להוריד את גובה השכירות, ויש מקומות שלא. המסחר לא מת והוא רחוק מלהיות מת. אבל הקניונים יצטרכו לתת יותר בידור, יותר אוכל ויותר הנאה, כי בסוף אנשים מגיעים אליהם כדי לבלות".

חץ, שועל שוק הון ותיק, התייחס גם לתמחור האג"ח בתל אביב, ולחברות האמריקאיות שנוהרות לגייס חוב בישראל. "יש פער משמעותי בריבית בין חברות אמריקאיות שהגיעו לפה לבין ישראליות באותו דירוג. האמריקאיות לא באות לישראל כי הן רוצות לתרום. הן מקבלות פה את הדיל הכי טוב שהן יכולות לקבל בעולם. בישראל, במקום לקנות אג"ח של אמות בריבית של 3%, המוסדיים קונים אג"ח אמריקאית בריבית של 6%. גם באפיק הזה סיכונים מתממשים ואין ספק שיתממשו בעתיד. למשל, פתאום מישהו נעלם וקשה למצוא אותו. הסיכון הוא לא על הנדל"ן עצמו, אלא על המבנה".

לגבי השוק ככלל אמר חץ: "השוק התקדם יפה, הגופים המוסדיים התבגרו ויש אנליזות וקריטריונים קשיחים. כל זמן שאנשים לומדים מהשגיאות, זה תהליך חיובי לשוק".

"רצוי שלהנהלה ולבעלים יהיה נתח משמעותי בעסק"

אחת המתחרות של אלוני חץ, כלכלית ירושלים, הפכה באחרונה לחברה ללא גרעין שליטה. "אין עם זה בעיה", טוען חץ. "יש הנהלה ודירקטוריון ואם הם יעשו עבודתם נאמנה - אז זה שינוי טוב. באמריקה ברוב החברות אין גרעין שליטה, ולא ראינו פחות כישלונות. נהפוך הוא. בחברות עם גרעין שליטה, בייחוד בארץ, יש דרישה להביא כסף מהבית. אני ודודי ורטהיים מחזיקים יחד בשליטה באלוני חץ. אם מישהו היה רוצה להשתלט על החברה - הוא היה יכול לעשות זאת. רצוי שלהנהלה ולבעלים יהיה נתח משמעותי בעסק, כך שאם נגרם נזק לבעלי המניות - גם הם נפגעים".

בסוף ינואר האחרון, במסגרת חלוקת הרכוש שלהם, מכרה דרורית ורטהיים לאחיה דודי את אחזקתה בחברה הפרטית ורטהיים אחזקות. זו מחזיקה, בין היתר, ב־19.2% ממניות אלוני חץ בשווי 1.2 מיליארד שקל. לשאלה האם למכירה יש השפעה על ניהול אלוני חץ ענה חץ: "זה עניין פנימי של המשפחה. אין לזה השפעה על החברה. אני בטח לא קשור לזה".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
נתן חץ הלך להשקיע בארה"ב ,שוויץ ואנגליה והרוויח פחות אך הרוויח בצורה עקבית .
פישמן ,סיזר ,לבייב הלכו לכל מיני הרפתקאות בהודו ,רוסיה ומזרח אירופה ונשארו בלי כלום . בצפייה וניתוח של הרבה אנשי עסקים בתחום הנדל"ן דווקא אלו הסולידים הצליחו . דורון עופר ,אלפרד אקירוב וכו' נתן חץ אחד המנהלים הטובים ביותר בישראל .
אתיופי  |  22.03.18
5.
אם משהו
רוצה לתת המלצות על מישהו אז הוא מוזמן ,כי הכי אני אוהב את הילדים הקטנים שרושמים נתן חץ הוא אדם...,מה זה קשור ? משהו אמר שלא ? מישהו אמר שכן ! מדברים לגוף העניין ירד מחיר שכירות בקניון ,לא ירד ,ירד המסחר לא באון ליין , לא ירד ואז מישהו רושם ,נתן חץ אדם חכם .. ולמטה הוא רושם אחד שמבין
רוצה לדעת  |  22.03.18
לכל התגובות