אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
10 דברים על חשיבות הנתונים בכדורגל האירופי צילום: יוטיוב

10 דברים על חשיבות הנתונים בכדורגל האירופי

דנקן אלכסנדר הוא אחד האנשים הבכירים ב־Opta, חברת הסטטיסטיקות המובילה בכדורגל העולמי. אלו הדברים שלמד על השימוש בנתונים במועדוני הכדורגל הבכירים בעולם

26.03.2018, 14:23 | אוריאל דסקל

דנקן אלכסנדר הוא סטטיסטיקאי והאחראי על התוכן של חברת הסטטיסטיקות בכדורגל Opta. הוא מנהל את חשבונות הטוויטר הפופולריים של החברה (OptaJoe@) ובעצמו נחשב לאחד מצייצני הכדורגל הבכירים, תחת השם oilysailor. בתחילת העונה פרסם את הספר “Outside The Box”, ספר סיכום סטטיסטי ל־25 שנות פרמיירליג. אף שהספר עוסק בעיקר בסטטיסטיקות, הוא מאוד משעשע ומלא באנקדוטות שמלמדות על ההבדל הגדול בין הפרמיירליג לפני 25 שנים לבין הפרמיירליג בשנים האחרונות. לפניכם 10 דברים שלמד במהלך עבודתו ב־Opta בעשור וחצי האחרונים.

קראו עוד בכלכליסט

"בשביל להעביר את המסר הסטטיסטי, בשביל שיקבלו החלטות על סמך דאטה, צריך בעלים ובכירים במועדון שמבינים את הנתונים ומבינים איך הם יכולים לסייע להם" , צילום: יוטיוב "בשביל להעביר את המסר הסטטיסטי, בשביל שיקבלו החלטות על סמך דאטה, צריך בעלים ובכירים במועדון שמבינים את הנתונים ומבינים איך הם יכולים לסייע להם" | צילום: יוטיוב "בשביל להעביר את המסר הסטטיסטי, בשביל שיקבלו החלטות על סמך דאטה, צריך בעלים ובכירים במועדון שמבינים את הנתונים ומבינים איך הם יכולים לסייע להם" , צילום: יוטיוב

1. דברים משתנים

"הייתי אומר שעדיין קיים חשש מאנליטיקות וניתוח סטטיסטי מתקדם בכדורגל. אנגליה לא הכי פתוחה מבחינה אינטלקטואלית בכל הקשור לכך. ייתכן שזה בגלל ניסיון העבר. צ'רלס ריפ היה בריטי והראשון לנתח סטטיסטית משחקי כדורגל. הוא ניתח יותר מ־2,000 משחקים עם עיפרון ודף. טענתו היתה ש־80% מהשערים הובקעו ממהלכים שכללו פחות מארבע מסירות ולכן צריך להניע את הכדור כמה שפחות ולמסור מסירות ישירות לרחבת היריב. בגלל ריפ מאמנים, בעיקר אנגלים, החליטו לזנוח לחלוטין את משחק המסירות ולהתבסס למשחק כדורים ארוכים, וזו טעות שאנחנו מבינים אותה טוב יותר היום. מאז, הרבה דברים השתנו — ובעשור האחרון אנחנו רואים שינוי גדול".

2. נתונים משנים תרבות

"מה שמשנה את הגישה והתרבות הוא התקדמות טכנולוגית, שמאפשרת איסוף, עיבוד וניתוח סטטיסטיקות רבות וניפוק מודלים שמסייעים לנו לנתח עשרות אלפי נקודות מידע כדי להעניק רמת איכות לפעולות כגון מסירה או מצב הבקעה. כמו כן, יש דור חדש של מאמנים, שגדלו כשחקנים שהשתמשו בדאטה בצורה כלשהי. הם לא רואים את זה כמשהו זר. יש עדיין מאמנים שחוששים. הם בני 50־60. כמו כן, ב־2013 התחילו לשדר את “Monday Night Football”, תוכנית שמתמקדת בניתוח משחקים. גארי נוויל שינה את השיח על כדורגל באנגליה עם כלים ונתונים שלנו, שקיבלו חשיפה על בסיס קבוע בתוכנית שמוקדשת לניתוח משחקים בצורה רצינית ואנליטית. אז אפשר לומר שאפשר לעשות שינוי תרבותי, אבל אולי צריך להיפטר מכל הפרשנים הדינוזאורים שמסרבים להתאים את עצמם לזמנים המשתנים".

ספרו של דנקן. הרבה מספרים ונתונים מעניינים ספרו של דנקן. הרבה מספרים ונתונים מעניינים ספרו של דנקן. הרבה מספרים ונתונים מעניינים

3. שחקנים שלמים יותר

"שחקנים מודעים הרבה יותר לגבי הסטטיסטיקות שלהם ושל היריבים. בשיחות איתם עולה שהם צריכים להגיע מוכנים למשחק בכמה רמות — מנטלית, טקטית ופיזיולוגית. ההכנה הרבה יותר אינטנסיבית, והם לומדים את הנתונים בצורה הרבה יותר מתקדמת עם הרבה מחקר על היריבים. האם שחקנים חכמים יותר? אולי. הם בטח שלמים יותר ונוח להם יותר מבחינה טכנולוגית. זה קורה בכל תחום. גם בקניות. פעם יצאת לרחוב כדי לקנות משהו, היום אתה נכנס לאתר ואלגוריתמים מאוד חזקים מנחים אותך למה שמתאים לך ואתה עושה את זה. זה התהליך שעובר הכדורגל”.

4. הסטטיסטיקות משנות את המשחק

"אנחנו רואים איך סטטיסטיקות משנות את המשחק — אולי לא באופן דרמטי כמו ב־NBA, שם הרבה פעמים אנשי האנליטיקס מנהלים אסטרטגיות של מועדון — אבל אנחנו כן רואים שיש המון קבוצות שמשתמשות בדאטה שלנו כדי להתייעל. לסטר סיטי עשתה שירות טוב לתנועה לשימוש בסטטיסטיקה בכדורגל כשזכתה באליפות עם קבוצה שנבנתה רבות על מציאת שחקנים מתאימים לפי דאטה. ליברפול עושה המון דברים טובים בשוק ההעברות כשהיא מסתמכת בעיקר על דאטה. מנצ'סטר סיטי וצ'לסי לוקחות מאיתנו המון דאטה ומנתחות את זה בעצמן. יותר קבוצות מבינות שניתוח דאטה בצורה ייחודית יכול להיות אלמנט שיסייע להשיג יתרון. מועדונים שלא עושים את הניתוחים הנכונים או לא עושים אותם כלל, ירכשו שחקן בהמון כסף ורק אחרי שהוא אצלם יבינו שהוא לא מתאים להם. שווה להשקיע בניתוח דאטה".

5. הסטטיסטיקות משנות סגנון משחק

"אנחנו רואים גם שינוי סגנוני בכדורגל בזכות מודלים סטטיסטיים. מאז שיש את מודל xG, שמחשב את סיכוי הבעיטה או הזדמנות להפוך לשער, ממוצע המרחק לבעיטה יורד מדי עונה ומנסים להגיע לבעיטה ממצב בעיטה קרוב יותר לשער כי המודלים מראים שמדובר בגישה יותר הגיונית. מנצ'סטר סיטי מהווה דוגמה לפתיחת המשחק בהתקפה, מבעיטת השוער ותנועת הכדור בהגנה. ראיתי שזה קורה גם בליגה הרביעית. בעשור האחרון מספר המסירות הקצרות בכל הליגות עולה כי זה משחק יעיל יותר”.

6. המשחק השתנה לחלוטין

"ניתחנו כל משחק במונדיאלים מאז 1966 ועד 2014. ראינו דברים מדהימים. למשל, המשחק מקסיקו־אורוגוואי ב־1986 שהיו בו 78 עבירות. היו שם 30 עבירות ב־20 הדקות הראשונות — בערך מה שקורה כיום ב־90 דקות במשחק עם הרבה עבירות. דייגו מראדונה, למשל, ספג 110 פאולים בשלושה מונדיאלים. זה מה שקורה לשחקן כיום בעונה שלמה. מה שבלט בניתוח משחקים המונדיאלים עד שנות ה־2000 זה שהמשחק אז היה מאוד אטי. אף אחד לא לוחץ, מעט רצים במהירות. בגמר מונדיאל 1966, למשל, היו בגמר 77 בעיטות לשער. וזה לא היה יוצא דופן. הכדורגל היה סוג של משחק בתורות. בלי לחץ, בלי יותר מדי הגנה אקטיבית. כל קבוצה קיבלה את הזדמנות לעשות התקפה ולהגיע עד לבעיטה לשער. שינויי החוקים ־ נבדל, חוק איסור תפיסת מסירה לשוער ב־1992 ־ הובילו לכך שהמשחק כיום הוא הרבה יותר דינמי ופיזי. אם אתה שם משחק מאז ליד משחק של מנצ'סטר סיטי או ברצלונה היום, זה ייראה לך כמו ספורט אחר לחלוטין. השוער של מנצ'סטר סיטי, אדרסון, עושה כיום במשחק דברים שקשרים או חלוצים עשו בשנות השמונים".

7. מנסים להבין יותר

"אנחנו עובדים היום על ניסיון להבין חיבור בין אירועים על המגרש ואז להבחין איזה שחקן מעורב ביותר רצפי מסירות, או מי מקדם התקפה בצורה טובה יותר. במדדים החדשים אנחנו יכולים להבחין בין סגנונות משחק ותבניות מסירה, קומבינציות בין שחקנים. אנחנו תמיד מנסים למצוא את המדד הבא שיעזור לנו להבין את המשחק טוב יותר".

גארי נוויל. אלכסנדר: "אפשר לעשות שינוי תרבותי, אבל אולי צריך להיפטר מכל הפרשנים הדינוזאורים שמסרבים להתאים את עצמם לזמנים המשתנים" , צילום: רויטרס גארי נוויל. אלכסנדר: "אפשר לעשות שינוי תרבותי, אבל אולי צריך להיפטר מכל הפרשנים הדינוזאורים שמסרבים להתאים את עצמם לזמנים המשתנים" | צילום: רויטרס גארי נוויל. אלכסנדר: "אפשר לעשות שינוי תרבותי, אבל אולי צריך להיפטר מכל הפרשנים הדינוזאורים שמסרבים להתאים את עצמם לזמנים המשתנים" , צילום: רויטרס

8. צריך את הבעלים לצדך

"בשיחות עם אנשי אנליטיקס של NBA עולה נקודת דמיון מאוד ברורה. גם בכדורגל וגם בכדורסל, בשביל להעביר את המסר הסטטיסטי, בשביל שיקבלו החלטות על סמך דאטה, צריך בעלים ובכירים במועדון שמבינים את הנתונים ומבינים איך הם יכולים לסייע לקבוצות. צריך להגיש את הנתונים בסגנון ובשפה מובנים ־ לייצר נרטיב. מבחינת הבנת הנתונים, הייתי אומר שהכדורגל מפגר ב־8־10 שנים מאחורי הכדורסל".

9. חינם שווה הרבה כסף

"ב־2010 ראינו שהרבה מהתוכן והנתונים שאנחנו מייצרים, לא מתפרסמים על ידי הלקוחות שלנו בתקשורת. אז החלטנו לפתוח חשבון טוויטר שמפרסם נתונים שיש לנו. הרבה מנהלים אצלנו לא רצו להעניק את התוכן הזה בחינם, אבל זה היה צעד נבון שלנו כי כל ציוץ הוא הדגמה של מה שאנחנו יכולים לכמת ולעשות. והמותג שלנו הפך מלא מוכר למאוד מוכר מאז".

10. מזל זה עניין גדול

"כדורגל הוא משחק רנדומלי. אפשר להשקיע המון בניתוח נתונים. אפשר לשחק מצוין ולהיות טובים בהרבה מהיריב ־ ועדיין להפסיד 1־0. המזל משחק תפקיד משמעותי מאוד, כמעט 50% מהשערים הם תוצאה של עניין רנדומלי. זה יותר מבכל ענף אחר".

תגיות