אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכסוך בין שופרסל ללאומי קארד: פער של 111 מיליון שקל צילום: עמית שעל, אריאל שרוסטר

בלעדי לכלכליסט

הסכסוך בין שופרסל ללאומי קארד: פער של 111 מיליון שקל

החברות חלוקות ביניהן על שווי שופרסל פיננסים, החברה שבאמצעותה הנפיקו כרטיסי אשראי לחברי המועדון של שופרסל. בלאומי מתבססים על הערכת שווי ששופרסל ביצעה, אולם בשופרסל אומרים שהיא כבר לא רלבנטית, לאור השותפות החדשה שלה עם כאל

28.03.2018, 06:51 | גולן חזני

העימות בין שופרסל ללאומי קארד על כרטיסי האשראי למועדון הלקוחות של שופרסל מסתבך. ל"כלכליסט" נודע כי שתי החברות נתנו הערכת שווי שונה לחלוטין לחברת שופרסל פיננסים המשותפת להם - בפער של כ־111 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

שופרסל פיננסים היא חברה משותפת לשופרסל ולאומי קארד. החברה היתה אחראית להנפקת כרטיסי האשראי של חברי מועדון הלקוחות של שופרסל, עד ששותפות זו הופסקה ביולי האחרון. בזמן שעבר עד שהופסקה, הנפיקו החברות כחצי מיליון כרטיסי אשראי יחד.

החל בינואר השנה, שופרסל מנפיקה כרטיסים עם חברת האשראי כאל - בתנאים משופרים עבורה בהשוואה לשותפות עם לאומי קארד. עד כה הנפיקו כאל ושופרסל כ־200 אלף כרטיסים.

בעקבות הפרידה בין החברות, שופרסל נדרשת לרכוש את אחזקותיה של לאומי קארד בחברה המשותפת - 16% ממניות החברה. הסכסוך ביניהן נסוב על שווי אחזקות אלו.

לאומי קארד, שבבעלות בנק לאומי ועזריאלי, מתמחרת את החברה המשותפת ב־794 מיליון שקל - ואת מניותיה בה ב־127 בהתאם. לעומת זאת, ההערכה של שופרסל נמוכה בהרבה: רק 100 מיליון שקל לכל החברה - ו־16 מיליון שקל לאחזקות של לאומי קארד בה בהתאם.

מימין: מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן ומנכ"ל לאומי קארד רון פאינרו. מלחמת גרסאות , צילום: עמית שעל, אריאל שרוסטר מימין: מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן ומנכ"ל לאומי קארד רון פאינרו. מלחמת גרסאות | צילום: עמית שעל, אריאל שרוסטר מימין: מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן ומנכ"ל לאומי קארד רון פאינרו. מלחמת גרסאות , צילום: עמית שעל, אריאל שרוסטר

בית המשפט חשף את ההערכה הסודית

 

הערכתה של לאומי קארד מבוססת על הערכה שביצע בעבר רו"ח אורי כהן עבור שופרסל. לעומת זאת, ההערכה הנמוכה של שופרסל מבוססת על המעבר לשותפות עם כאל, שלטענתה מקטין משמעותית את שווי החברה.

ביולי 2017, שופרסל רכשה את המניות של מי שהיתה השותפה השלישית בשופרסל פיננסים - חברת פז. החברה החזיקה ב־20% משופרסל פיננסים. לצורך העסקה, שכרה שופרסל את רו"ח כהן שיבצע הערכת שווי. כהן קבע כי החברה שווה 794 מיליון שקל.

אלא שבדירקטוריון שופרסל טענו כי בהערכת השווי של רו"ח כהן היו טעויות מהותיות ויסודיות. הדירקטוריון הודיע לפז כי אינו מתכוון לשלם לה את המחיר על המניות לפי אותה הערכת שווי. בעקבות זאת, הצדדים החלו במגעים שבסופם פז נתנה לשופרסל הנחה של 8%. בשורה התחתונה, שופרסל רכשה את מניות פז בחברה לפי שווי של 732 מיליון שקל.

כמה ימים לאחר ששופרסל הודיעה על כוונתה לרכוש את אחזקות פז, לאומי קארד הודיעה כי היא מעוניינת לממש את זכותה לרכוש את חלקה היחסי במניותיה של פז - 20% מהן - ולהגדיל בכך את אחזקותיה בשופרסל פיננסים מ־16% ל־20%.

כעת, לאחר ששופרסל סירבה להעביר ללאומי קארד את הערכת השווי, חברת האשראי עשתה שימוש בסעיף מימוש האחזקות של פז כדי לקבל את ההערכה.

לאומי קארד פנתה לבית המשפט המחוזי בתל אביב וטענה בפני השופט מגן אלטוביה כי היא זקוקה להערכה על מנת להחליט אם לממש את האופציה לרכישת 4% מהמניות של פז בשופרסל פיננסים. השופט אלטוביה קיבל את טענת לאומי קארד וקבע עוד כי יהיו לה שלושה ימים מיום קבלת הערכת השווי להחליט אם לרכוש את המניות תמורת 29 מיליון שקל - בהתאם לשווי בעסקה בין שופרסל ופז.

מנכ"ל כאל דורון ספיר. קצב גיוס גבוה מהצפוי, צילום: עמית שעל מנכ"ל כאל דורון ספיר. קצב גיוס גבוה מהצפוי | צילום: עמית שעל מנכ"ל כאל דורון ספיר. קצב גיוס גבוה מהצפוי, צילום: עמית שעל

כך כיווצה שופרסל את שווי החברה המשותפת

 

בשופרסל טוענים כעת כי שווי המניות של לאומי קארד הוא רק 16 מיליון שקל, משום שההסכם שחתמו מול כאל נעשה דרך שופרסל עצמה, החברה־האם של שופרסל פיננסים. בעקבות זאת, כך נטען, שופרסל פיננסים נשארת רק עם בעלי הכרטיסים שהונפקו וטרם פג תוקפם ואלה שבחרו להישאר עם לאומי קארד. במקרה השני, המעבר של אותם לקוחות צפוי לקחת כמה חודשים - ולטענת שופרסל זה פוגע בערך החברה. בלאומי קארד צפויים לחלוק על קביעה זו.

ההסכם בין שופרסל לכאל קובע, בין השאר, חלוקה של העמלה הצולבת שתיגבה על עסקות שיבוצעו בכרטיסים, חלוקת הכנסות מהריבית על האשראי ועל ההלוואות שישלמו המחזיקים בכרטיס האשראי וכן חלוקה של ההכנסות מדמי הכרטיס שייגבו מהמחזיקים בו.

כחלק מההסכם, כאל התחייבה כלפי שופרסל כי אם ההכנסות מהפעילות המשותפת תהיה נמוכה מ־65 מיליון שקל בשנה, היא תשלם לשופרסל את ההפרש. סעיף זה תקף לשנים 2018‑2020. עוד נקבע כי שופרסל תהיה זכאית לשני מענקים של 35 מיליון שקל כל אחד בתום השנה הרביעית והשמינית להסכם, בכפוף להשגת יעדים מהותיים שנקבעו בהסכם.

שופרסל כבר החלה לגייס את לקוחותיה לכרטיס האשראי החדש שהיא מנפיקה עם כאל - ככל הנראה בהצלחה מרובה.

תגיות