אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יורש העצר הסעודי רוצה להביא את עמק הסיליקון למדבר צילום: איי פי

יורש העצר הסעודי רוצה להביא את עמק הסיליקון למדבר

הנסיך הצעיר ממשיך בביקורו בן השבועיים בארה"ב ויטוס השבוע לחוף המערבי. בין השמות בלוח הפגישות שלו נמצאים מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס, מנכ"ל אפל טים קוק וגם איש העסקים הישראלי־אמריקאי חיים סבן

27.03.2018, 22:00 | דורון פסקין

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (מב"ס) ממשיך במסעו בן השבועיים בארה"ב. המנהיג הסעודי אינו פוסח על אף עיר שיכולה לתפיסתו לסייע לארצו לממש את תוכניתו השאפתנית חזון 2030, שתביא לניתוק התלות המוחלטת של הממלכה בהכנסות מנפט.

בסוף השבוע ביקר הנסיך הצעיר (32) בבוסטון, שם נתן חסות לשבעה הסכמים שנחתמו בין חברות סעודיות וגופים אמריקאיים, ובראשם הסכם בין ענקית הנפט הסעודית אראמקו למכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) על שיתוף פעולה בתחום האנרגיה. ביום שני הגיע מב"ס לניו יורק, ואחר כך הוא יטוס לחוף המערבי, שם הוא יבקר בסיאטל, בעמק הסיליקון ובהוליווד.

התקשורת בסעודיה, המכסה בהרחבה את הביקור, טוענת כי לוח הזמנים של הנסיך נקבע בקפידה, ולא בכדי הוא אמור לבקר בהוליווד ולהיפגש עם בכירי תעשיית הבידור. ואכן, הוא צפוי לפגוש אישים כמו הבמאי סטיבן שפילברג ואיש העסקים הישראלי־אמריקאי חיים סבן. אותם דברים אמורים גם בנוגע לפגישות שנקבעו לו עם ראשי חברות טכנולוגיה מובילות ובהן פייסבוק, גוגל ואובר, שבה כבר השקיעה קרן העושר הסעודית. בכירים נוספים בתעשיית הטכנולוגיה שעמם בן סלמאן צפוי להיפגש הם מייסד מיקרוסופט ביל גייטס, מנכ"ל אפל טים קוק ומייסד ומנכ"ל אמזון ג'ף בזוס.

שינוי תדמית

הנסיך, שכבר ביקר בעמק הסיליקון בשנת 2016 עוד טרם מונה ליורש העצר, מעוניין להעביר למשקיעים מסר של פתיחות, רעננות ושינוי העוברים על סעודיה, זאת בניגוד לתדמיתה השמרנית ולעתים קיצונית.

הנסיך הסעודי מעולם לא הסתיר את העניין המיוחד שיש לו בטכנולוגיה או את דעתו כי המהפכה במשק הסעודי תושג רק באמצעות מהפכה דיגיטלית. בין השאר, מב"ס שואף להקמת עמק סיליקון סעודי, שיהווה מרכז פעילות לחברות כמו פייסבוק, גוגל ואפל. הפגישות השבוע אמורות לסגור עסקאות משמעותיות עם חברות אלו ואחרות, זאת לאחר משאים ומתנים שהחלו עוד בשנה שעברה.

עוד לפני ההכרזות הצפויות על שיתופי הפעולה בתחומי הבידור והטכנולוגיה, דיווחה התקשורת הסעודית כי במהלך ביקורו של מב"ס נחתמו שישה מזכרי הבנה בתחום הצבאי־ביטחוני. המזכרים נוגעים לעסקאות בהיקף שמגיע ל־128 מיליארד דולר, והן נועדו לחזק את "מערכות ההגנה של הממלכה".

עסקאות אלה אמורות להתממש לאורך כמה שנים, והן באות במסגרת הניסיון להדק את שיתוף הפעולה הביטחוני בין ארה"ב וסעודיה, שעליו הכריז הנשיא טראמפ בביקורו בריאד בשנה שעברה.

הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן, צילום: איי אף פי הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן | צילום: איי אף פי הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן, צילום: איי אף פי

כך, למשל, חתמה השבוע "החברה הסעודית לתעשיות צבאיות", שהוקמה לפני כמה חודשים, עסקאות של כ־18 מיליארד דולר עם בואינג, ג'נרל דיינמיקס, ריית'און (Raytheon) ולוקהיד מרטין.

הזדמנויות לצעירים

לאחר ביקורו של טראמפ בסעודיה נמתחה ביקורת על השלטונות בריאד שלפיה הם מזרימים מיליארדים למשק האמריקאי בשעה שעל המשק הסעודי מוטל משטר צנע. הפעם דאגו דוברים סעודים להדגיש כי ההסכמים יועילו גם לצעירים הסעודים וייצרו אלפי מקומות עבודה בממלכה. אותם דברים אמורים גם לגבי חברות הטכנולוגיה שיפתחו מרכזי פיתוח בסעודיה, ובן סלמאן מעוניין שיעסיקו סעודים. נקודה זו חשובה לבן סלמאן, שכן הוא נחשב למייצג הדור הצעיר בסעודיה, הסובל ממחסור בהזדמנויות תעסוקה ותחושת קיפוח בשוק העבודה ביחס לעובדים הזרים.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

תגיות