אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח בנק ישראל: התיאבון של הציבור הישראלי לנטילת הלוואות הוסיף לגדול ב-2017 צילום: שאטרסטוק

דו"ח בנק ישראל: התיאבון של הציבור הישראלי לנטילת הלוואות הוסיף לגדול ב-2017

על פי הדו"ח השנתי שמפרסם בנק ישראל כיום בשנת 2017 גדלו חובות משקי הבית בקצב מהיר יותר מקצב צמיחת המשק. בנוסף חלה צמיחה ניכרת של חובות לחברות כרטיסי אשראי וגופים מוסדיים כאשר חלקם של הבנקים קטן

28.03.2018, 14:08 | רעות שפיגלמן

הציבור הישראלי ממשיך להגדיל את חובו וצמיחת החוב גדלה בקצב מהיר יותר מקצב צמיחת המשק. כך עולה מהדו"ח השנתי של בנק ישראל שפורסם היום (ד') הנוגע לשנת 2017. על פי הדו"ח, למרות שעיקר החוב של משקי הבית נלקח מהמערכת הבנקאית הרי שהמגמה שהחלה כבר לפני כמה שנים נמשכה בשנת 2017 - חלקם של הבנקים קטן כתוצאה מצמיחה ניכרת של החוב לחברות כרטיסי האשראי ולגופים מוסדיים.

קראו עוד בכלכליסט

כך בשנת 2017 החוב של משקי הבית לחברות כרטיסי האשראי ולגופים המוסדיים עמד על 18 מיליארד שקל ו-24 מיליארד שקל בהתאמה – ביחד מדובר ב-7.9% מסך החוב. אולם לא מדובר בתמונה המלאה מכיוון והציבור גם נוטל יותר ויותר הלוואות בשנים האחרונות מימון מגופים חוץ בנקאיים שהפיקוח עליהם החל רק בשנה האחרונה, ולכן צפוי כי התמונה המלאה תיחשף בשנים הבאות, בעקבות המעקב של רשות שוק ההון על אותם גופי מימון חיצוניים.

כאמור, צמיחת החוב מתבצעת בקצב גבוה יותר מצמיחת התוצר במשק - מה שמעיד על תאבון של הציבור ליטול יותר ויותר הלוואות. יחד עם זאת בשנה שחלפה חלה התמתנות מסויימת בחוב הצרכני שלא לדיור - זה צמח ב-3.9%, נמוך בהרבה לעומת שנה קודם לכן, אז הצמיחה עמדה על 6%.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

החוב של משקי הבית צומח בשיעורים גבוהים כמה שנים ברציפות. כך, גם בשנת 2017 צמח החוב מהר יותר מקצב צמיחת התוצר אך בשיעור נמוך יותר לעומת שנים קודמות. כך, סך החוב צמח ב-5.1%, החוב לדיור ב-5.8%.

נטילת משכנתאות חדשות היתה נמוכה יחסית ב-2017 לעומת שנה קודם לכן, בעיקר על רקע ירידה בעסקאות בשוק הדיור. הריביות על המשכנתאות ירדו במהלך השנה על רקע ירידת הריבית על אג"ח ממשלתיות. כך, היקף נטילת המשכנתאות חדשות לשנת 2017 הסתכם ב-53.4 מיליארד שקל לעומת 58.9 מיליארד שקל בשנת 2016, ירידה של כ-9%.

לצד ההתחייבות של משקי הבית אם נסתכל על צד הנכסים הפיננסיים של הציבור - תיק הנכסים של המגזר הפרטי צמח בשנת 2017 בקצב דומה לממוצע בשנים האחרונות והוא עומד על 3.6 מיליארד שקל. יחד עם זאת סביבת הריבית הנמוכה משפיעה על הרכבו של התיק – כך שב-2017 כמו גם בשנים האחרונות, משקלם של המזומן, הפיקדונות הקצרים והעו"ש עלו. מדובר בעליה של 5% לעומת שנה קודם לכן, כאשר חלקם של המזומן והעו"ש עלו מ-9.5% ל-10%.

תגיות