אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במאמץ להציל את קרנות ההייטק:  שיעור הנכסים הלא סחירים עולה ל-75% צילום: ענבל מרמרי

במאמץ להציל את קרנות ההייטק: שיעור הנכסים הלא סחירים עולה ל-75%

לאחר שנראה שהמיזם בדרך לקריסה ובעקבות לחץ אדיר שהופנה מצד מנהלי הקרנות הסכימה רשות ני"ע להגדיל ב-25% את שיעור המקסימום האפשרי של השקעות לא סחירות בקרן; המשמעות - הקרנות לא יתרמו מהותית למחזורים בבורסה

28.03.2018, 13:31 | רחלי בינדמן

הלחצים של קרנות ההייטק עבדו ורשות ניירות ערך מודיעה היום (ד') כי תאפשר להגדיל את היקף ההשקעות הלא סחירות בקרנות מ-50% ל-75%. 

קראו עוד בכלכליסט

מנהלי הקרנות אשר החלו בהליך גיוס המשקיעים לקרנות לפני כמה שבועות, פנו לרשות בבקשה להגדלת שיעור הנכסים הלא נסחרים המותרים להשקעה בחברות ישראליות למחקר ופיתוח. המנהלים הדגישו בפנייתם שכמה משקיעים אשר התעניינו בהשקעה מהותית בקרנות, הסכימו עקרונית לביצוע ההשקעה אם הרשות אכן תשתמש בסמכותה.

הגופים המוסדיים אכן נרתעו מהשקעה בקרנות ההייטק, בין היתר בגלל שיעור גבוה של השקעות במניות סחירות מצד הקרן - השקעה שכזו המוסדיים יכולים לבצע לבדם ולכן מבחינתם אין הצדקה לפנות לקרן ולשלם על כך דמי ניהול.

הרשות בחנה את פנייתם של המנהלים והחליטה כי לאור התחייבות המדינה למתן הגנות ותמריצים לקרנות ומתוך כוונה להגדיל את מעגל המשקיעים הפוטנציאליים (לרבות גופים מוסדיים) - יועלה שיעור ההשקעה המירבי בחברות ישראליות למחקר ופיתוח בקרנות טכנולוגיה עילית ויעמוד על 75% משווי נכסי כל קרן.

מדובר בבשורה חיובית עבור הקרנות, שכן כעת יהיה להן יותר קל לגייס כסף מהגופים המוסדיים - לנוכח הקשיים האמורים בגיוסים עד כה, היה נראה שהמודל צפוי לקרוס בהעדר ביקושים.

הקרנות הוקמו כיוזמה משותפת של הרשות ומשרד האוצר. באוצר האמינו שהציבור הרחב ישקיע גם הוא את כספו בקרנות, אך בהיעדר שיתוף פעולה של המערכת הבנקאית, שלא נהנה מעמלה מהבאת לקוחות למוצר, הציבור הדיר אף הוא את רגליו מהמוצר.

לצד היתרונות באישור החדש שניתן לקרנות, העלאת השיעור להגדלת היקף הנכסים הלא סחירים פוגעת באינטרס של רשות ניירות ערך, שקיוותה שהמוצר החדש יתרום להגדלת המחזורים במניות טכנולוגיה ישראליות. בעיה נוספת נוגעת לתמחור - שיעור נמוך של השקעות סחירות יקשה עוד יותר על תמחור הקרנות, שאמורות להיסחר באופן שוטף בבורסה. במצב החדש תמחור יהיה תלוי עוד יותר בהערכות שווי, שבתחום הטכנולוגי מתקשות כמובן לדייק.

כעת לקרנות יש עוד כחודשיים לנסות ולקבל את הביקושים הדרושים על מנת לצאת לדרך עם לפחות 400 מיליון שקל לכל קרן. יו"ר הרשות ענת גואטה, ציינה כי "ההחלטה משקפת את שאיפת הרשות לפתח את שוק ההון גם על ידי השקת מוצרי השקעה חדשים, תמיכת הרשות בתעשיית קרנות הנאמנות, ומחויבות הרשות לקידום מהלכי חקיקה חדשים".

ענת גואטה יו"ר רשות ני"ע, צילום: ענבל מרמרי ענת גואטה יו"ר רשות ני"ע | צילום: ענבל מרמרי ענת גואטה יו"ר רשות ני"ע, צילום: ענבל מרמרי

תגיות