אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הערר לעיריית הרצליה: חשבו השומה מחדש צילום: אוראל כהן

ועדת הערר לעיריית הרצליה: חשבו השומה מחדש

ועדת הערר לפיצויים והיטלי השבחה של מחוז תל אביב הורתה לעירייה לחשב שוב שומה שחושבה שלא כחוק. פוטנציאל החיסכון לבעלי הקרקע: כ־19 מיליון שקל

29.03.2018, 09:39 | אמיתי גזית

ועדת הערר לפיצויים והיטלי השבחה של מחוז תל אביב ביטלה לאחרונה שומת היטל השבחה בסך של 33 מיליון שקל שהוציאה עיריית הרצליה לקבוצת בעלי קרקע פרטית בעיר, לאחר שמצאה אותה נוגדת לחוק. הוועדה מתחה ביקורת על התנהלות העירייה, והורתה לה להכין שומה חדשה, שלהערכת שמאים עשויה להיות נמוכה משמעותית ולעמוד על כ־20 מיליון שקלים בלבד.

הקרקע היא בתוכנית מתחם האוניברסיטה המאפשרת לבנות 13 בניינים, בהם 700 דירות. 54 מבעלי הזכויות, המחזיקים ביחד בקרקע להקמת שלושה בניינים ובהם 105 דירות, התאגדו, וב־2014 חתמו על הסכם ביצוע עם חברת הבנייה זיתוני־גינדי. לאחר שהחברה הגישה בקשה להיתר בנייה, הוציאה לה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה הרצליה דרישה לתשלום היטל השבחה על כלל הזכויות, בציפייה כי בעלי הקרקע יערכו את החישוב על החלק היחסי שכל אחד מהם צריך לשלם בינם לבין עצמם.

הקרקע במתחם האוניברסיטה, צילום: אוראל כהן הקרקע במתחם האוניברסיטה | צילום: אוראל כהן הקרקע במתחם האוניברסיטה, צילום: אוראל כהן

ביולי 2017 הגישו השותפים ערר על ההיטל באמצעות עו"ד עידית גזית ועו"ד שלי רוזטל, בטענה כי על העירייה היה להוציא לכל אחד מהם שומה נפרדת. 22 מבין השותפים דורשים לקבל פטור מלא מהיטל השבחה בהתאם לסעיף בחוק הקובע כי כל אדם זכאי פעם בחייו לבנות דירה בגודל של עד 140 מ"ר בפטור מהיטל. אם בקשתם תתברר כנכונה העירייה תצטרך להפחית את השטח השייך להם מחישוב ההיטל. כמו כן, החוק מעודד בנייה של ממ"ד ומעניק פטור מהיטל השבחה על שטח זה. גם כאן הוועדה התעלמה מהחוק.

ועדת הערר קיבלה את טיעוני הדיירים, והורתה לעירייה לתקן את השומה. הוועדה הביעה פליאה על שליחת שומה מרוכזת אחת להיטל השבחה וקבעה כי הצעד מנוגד לחוק. לדבריה העירייה היתה צריכה להוציא פירוט הכולל את חובו היחסי של כל אחד מבעלי הזכויות. "מעשה יום יום הוא פירוט חלקו היחסי של כל נישום בהיטל השבחה", כתבה הוועדה והוסיפה, "התנהלותה של הוועדה המקומית בעניין זה איננה מקובלת".

העירייה תחזיר

 

לדברי שמאי המקרקעין רונן וגנר, על פי שומות שנערכו בסביבת המגרש, היטל השבחה למ"ר קרקע מבונה הוא 4,500 שקל. השטח הממוצע של ממ"ד ברוטו הוא 12.5 מ"ר, כלומר 56 אלף שקל היטל לדירה, ובסך הכל היטל ל־105 דירות הוא כ־6 מיליון שקל שעיריית הרצליה תצטרך להחזיר. ואם 22 דירות יקבלו פטור מהיטל השבחה על 140 מ"ר, העירייה תצטרך להחזיר היטל השבחה של כ־13 מיליון שקל".

מעיריית הרצליה נמסר בנוגע לנטען בכתבה: "הטענה לפיה ועדת הערר ביטלה שומת הוועדה המקומית של 33 מליון שקל אינה נכונה. ההחלטה אינה מבטלת את שומת הוועדה המקומית, שומה שכבר נתקפה בערר קודם שנדחה. בהתאם להחלטת ועדת הערר על הוועדה המקומית להוציא לכל אחד מהעוררים הודעת חיוב עם פירוט גובה ההיטל שחל עליו (אף שההיטל כבר שולם). כמו כן על הוועדה המקומית להוציא שומה למימוש בדרך של היתר בנייה, שתתייחס למידת המימוש והיקפי הזכויות שהתבקשו בהיתר, כאשר על פי קביעת ועדת הערר החיוב לא יכלול היטל השבחה בגין בניית הממד"ים".

תגיות