אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכבי ת"א בכדורגל וכדורסל יקבלו פירורים מהקרקעות בצפון העיר. מי יקבל את מאות המיליונים? צילום: ראובן שוורץ

מכבי ת"א בכדורגל וכדורסל יקבלו פירורים מהקרקעות בצפון העיר. מי יקבל את מאות המיליונים?

אגודת מכבי ת"א, ששלטה בעבר בקבוצות הספורט ושבוועד שלה יושב דיוויד פדרמן, מחזיקה ב־75 דונם בעיר שעליהם ניתן לבנות 513 דירות. האגודה תקבל 480 מיליון שקל, בעוד קבוצות הספורט רק 7.5 מיליון שקל

29.03.2018, 08:57 | אמיתי גזית

לבעלי השליטה בקבוצת הכדורסל מכבי תל אביב דיוויד פדרמן ושמעון מזרחי, יש זיקה הדוקה ל"אגודה להתעמלות ולספורט מכבי תל אביב", שאמורה להכניס לקופתה רווח גדול משיווק שטח לדיור שהיא מחזיקה בצפון תל אביב. העסקה תניב כחצי מיליארד שקל, אך קבוצות הכדורגל והכדורסל יקבלו מסכום זה רק כ־4 מיליון שקל כל אחת.

קראו עוד בכלכליסט

"האגודה להתעמלות ולספורט מכבי תל אביב" היא גוף מיתולוגי שאיגד בעבר את כל פעילויות הספורט ובהם גם הכדורגל והכדורסל. לאגודה יש נכס אחד משמעותי - אחזקותיה בקרקע בצפון תל אביב, כפי שנחשף ב"כלכליסט". מדובר בשטח של 75 דונם שאגודת מכבי תל אביב רכשה ב־1978 בכספי פיצויים שקיבלה מהעירייה בעקבות פינוי מגרש המכביה הישן בשפך הירקון. על פי הסיכום עם העירייה, מכבי היתה אמורה להקים אצטדיון חדש בכספי הפיצויים, אך הדבר לא קרה. לאחר התגוששות משפטית עם העירייה שביקשה להבטיח כי מכבי תקיים את התחייבותה ההיסטורית להקים מתקן ספורט, גובשה פשרה שעל פיה מכבי תשלם לעירייה 50 מיליון שקל עם הפשרת הקרקע, ואת יתר הזכויות תשמור לעצמה.

מימין שמעון מזרחי ודיויד פדרמן, צילום: ראובן שוורץ מימין שמעון מזרחי ודיויד פדרמן | צילום: ראובן שוורץ מימין שמעון מזרחי ודיויד פדרמן, צילום: ראובן שוורץ

בשנים האחרונות קודמה תוכנית לבניית שכונה חדשה על פני 1,900 דונם, בהם גם המגרש של מכבי, והנכס השביח את ערכו בעשרות מונים. על פי טבלאות שמאיות שפורסמו לפני כשבועיים, השטח של מכבי מאפשר לבנות 513 דירות. בדיקת "כלכליסט" מעלה כי האגודה חתומה על חוזה עם שיכון ובינוי, שעל פיו חברת הבנייה צפויה לקנות 15% מהדירות בתמורה לכ־20 מיליון שקל. יתר הדירות - 436 - ישווקו על ידי שיכון ובינוי שבתמורה תשלם למכבי 39% מההכנסות. על פי ההערכות, שווי כל דירה כמיליון שקל, כך שהתמורה שתגיע למכבי תהיה כ־1.6 מיליון שקל לדירה, ובסך הכל כ־680 מיליון שקל. גורמים הבקיאים בעסקה מעריכים כי למכבי העולמית מגיעים כ־30% מסכום זה, כך שלאגודת מכבי יישארו כ־470 מיליון שקל לפני מס והיטלים שונים.

על פי דו"חות שנתיים של העמותה ודו"ח ביקורת של רשם העמותות מנובמבר 2016, לאגודה - שהיא כיום גוף חסר תוכן ופעילות, המשמש רק צינור להעברת כספים - הסכמים עם קבוצות הכדורגל והכדורסל, שלפיהן היא תשלם לקבוצת הכדורגל רק מיליון דולר, ולקבוצת הכדורסל 4 מיליון שקל (תמורת חוב) לאחר מכירת הדירות והקרקע.

פרסום המידע לפני שבועיים ב"כלכליסט" על שווי זכויות הנדל"ן של מכבי תל אביב עורר גל של שמועות וציפיות כי הון עתק יוזרם לקבוצת הכדורסל ויאפשר להחזיר אותה לימי התהילה. אבל בדיקת "כלכליסט" מלמדת כי לקבוצות מובטח סכום פעוט יחסית אף שהאנשים שמאחורי עסקת הנדל"ן הזו הם בעלי השליטה בקבוצת הכדורסל פדרמן ומזרחי. השאלה מה יעשו עם יתר ההכנסות פדרמן ומזרחי, המושכים בחוטים במשך שנים רבות, גם באגודת מכבי ולא רק בקבוצת הכדורסל - נותרה תעלומה. השניים לא השיבו לשאלות "כלכליסט" מהן תוכניות האגודה לגבי שאר ההכנסות משיווק הקרקע.

אנשי מועדון הכדורסל טוענים כי אין קשר בינם לבין האגודה, אך בדיקת "כלכליסט" מלמדת כי יש זיקה הדוקה בין הגופים ולו רק בשל העובדה שפדרמן ומזרחי היו במשך שנים רבות חברים בוועד האגודה. מזרחי הוא אחד מ־12 המייסדים שלה, והוא פרש מהוועד לפני שנה. בסך הכל חברים בוועד האגודה שמונה אנשים, בהם גם ישי מור ששמו פחות מוכר, אך בעבר פורסם כי יש לו כ־5% בקבוצת הכדורסל.

לצדם בוועד גם לוני הרציקוביץ', שהיה מבעלי מועדון הכדורגל. בנוסף חבר באגודה רו"ח דורון שטורק המשמש גם יו"ר עמותת הבת שמנהלת את פעילויות הספורט שאינן כדורגל וכדורסל.

השליטה של אגודת מכבי בקרקע היא באמצעות חברה פרטית בשם "מרכז הספורט של מכבי תל אביב" שהוקמה בשנת 1978. 99% מהון המניות של החברה שייכות לאגודת מכבי, הקרקע בצפון תל אביב רשומה על שם החברה. מלבד זאת האגודה היא בעלת זכויות החכירה במגרש הכדורגל של קריית שלום, וכן עד לאחרונה בעלת זכויות במגרש ברחוב הירקון 291 שבו המשרד המיתולוגי של מועדון הכדורסל.

ב־1995 שועבדו 30% מהשטח בצפון העיר לטובת הלוואה שהעניקה חברת עלית, שנתנה חסות לקבוצה במשך שנים בעבר. במסמך אחר מ־1997 מבקש דיוויד פדרמן, אז יו"ר מועצת המנהלים של עלית, לבטל את אותו שעבוד, וזאת כדי לאפשר לשעבד את השטח לטובת הבנק לפיתוח התעשייה. בשנת 2000 ו־2001 הופרטו מועדוני הכדורסל והכדורגל.

פעילות הכדורסל נמכרה לחברת מועדון הכדורסל של מכבי תל אביב שבשליטת פדרמן ומזרחי.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
"פרורים מקרקעות" לקבוצת הכדורגל והכדורסל
לשחקני הכדרורגל והכדורסל יש חזקת שימוש ארוכת שנים בקרקע, וכך נוצרת לקבוצה (כגוף המאגד שחקנים המתחלפים מדי פעם) זיקת הנאה גם אם היא לא רשומה בטאבו !!! על שחקני הקבוצות לפנות לעורך דין ולמנוע את המכירה כל עוד לא יובטח להם נתח יותר רציני - לפחות שני שליש !!!! זו שערורייה שקבוצת עסקנים, שמעולם לא הגירו טיפת זיעה אחת במגרשי הכדורגל והכדורסל יקבלו את רוב הכספים !!! - הרי הם לא השקיעו בעבר במועד שבו ניתנו\הוענקו\נמכרו הקרקעות לקבוצות. במידה ולשחקנים אין כסף (חה חה חה . . .) או רצון להשקיע במאבק ממושך שממנו אולי לא יראו דבר , עליהם לפנות לגופים העוסקים בשחיתות שילטונית לתמיכה, לחלופין עליהם להשיג ייצוג או מימון תמורת אחוזים מזכייה עתידית שמעל ל- 7.5 מיליון שקל שהם אמורים לקבל
יצחק וגנר  |  31.03.18