אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שמאי המקרקעין: יו”ר הלשכה פועל נגד החוק צילום: דנה קופל

בלעדי לכלכליסט

שמאי המקרקעין: יו”ר הלשכה פועל נגד החוק

יו”ר שמאי המקרקעין חיים מסילתי קטע את האספה השנתית לאחר שנטען נגדו כי ב־2017 ועדת הביקורת לא הציגה דו”ח פעילות שנתי ולא אישרה דו”חות כספיים

02.04.2018, 08:33 | אמיתי גזית

האסיפה השנתית של לשכת שמאי המקרקעין נקטעה בדרמטיות ביום רביעי בשבוע שעבר. יו”ר הלשכה חיים מסילתי עצר את האירוע לאחר שחברי לשכה טענו נגדו כי ב־2017 הוא פעל בניגוד לחוק העמותות. קצפם של החברים יצא על כך שוועדת הביקורת של הלשכה לא הציגה דיווח פעילות שנתי כמתחייב בחוק, לא אישרה את הדו”חות הכספיים של הלשכה, ולא התכנסה ולו פעם אחת במהלך 2017 — כל זאת בניגוד לחוק העמותות ולהנחיות רשם העמותות. כמו כן טענו החברים כי בניגוד לחוק וללא סמכות, השהה יו”ר בית הדין של לשכת שמאי המקרקעין מינוי לתפקיד יו”ר נבחר של ועדת הביקורת, ואייש את התפקיד במינוי זמני.

החשש הוא כי ללא הדו”חות של ועדת הביוקרת, לשכת שמאי המקרקעין לא תקבל מרשם העמותות אישור ניהול תקין, ובעקבות זאת תתקשה לגייס כספים. כמו כן המהלך הזה עלול להוביל לבדיקת עומק של רשם העמותות, שבסופה הוא עלול להחליט על סגירת העמותה.

יו”ר לשכת השמאים חיים מסילתי. נטען נגדו כי גרם לעיכוב במינוי יו”ר ועדת ביקורת, צילום: גלעד ארצי יו”ר לשכת השמאים חיים מסילתי. נטען נגדו כי גרם לעיכוב במינוי יו”ר ועדת ביקורת | צילום: גלעד ארצי יו”ר לשכת השמאים חיים מסילתי. נטען נגדו כי גרם לעיכוב במינוי יו”ר ועדת ביקורת, צילום: גלעד ארצי

לשכת שמאי המקרקעין היא עמותה רשומה המייצגת את שמאי המקרקעין, ומלווה הליכי חקיקה בתחום הנדל"ן. שני נציגים מטעמה מכהנים בוועדה מייעצת לשרת המשפטים לבחירת שמאים מכריעים, הסמכות השמאית האחרונה במחלוקות על היטלי השבחה.

בפברואר 2017 ערכה האסיפה הכללית של לשכת שמאי המקרקעין בחירות למוסדותיה. השמאי עו"ד חיים מסילתי נבחר ליו"ר ועד הלשכה, ורחמים שרם נבחר ליו"ר ועדת הביקורת. בנובמבר 2017 שרם התפטר מתפקידו. על פי החוק ועל פי תקנון לשכת שמאי המקרקעים, אמור להחליף אותו יגאל אברמוב, שקיבל את מספר הקולות הרב ביותר לאחר שרם. אלא שבדצמבר הוגשה נגדו תלונה על היותו יו"ר הוועדה שלוש שנים קודם לכן. יו"ר בית הדין של הלשכה עיכב את מינוי אברמוב עד לבירור התלונה, ומינה זמנית את דגנית גולני יצחקי, שדורגה שלישית. גורמים בלשכה סבורים כי מי שפעל מאחורי הקלעים לעיכוב המינוי היה מסילתי, שחשש כי אברמוב יציג באסיפה הכללית דו”ח נוקב.

באסיפה השנתית ועדת הביקורת מחויבת לאשר את הד”וחות הכספיים ולספק דיווח על פעילות הלשכה. אלא שמתוך חמשת חברי הוועדה רק אחד הגיע לאספה, יעקב פנר. פנר הודיע כי ועדת הביקורת לא התכנסה כלל ב־2017, ולכן לא הכינה דו”ח ביקורת. בעקבות זאת התפרצו בכעס חברים בכירים בלשכה. אומיד סולימני, ממלא מקום היו"ר, אמר: "זה לא חוקי, זה בניגוד לחוק". על החלטת יו"ר בית הדין לעכב את מינוי אברמוב אמר: "אתה פועל מחוסר סמכות". דבריו זכו למחיאות כפיים סוערות. ניקו פרימו, עד לאחרונה שמאי מכריע, אמר: "יו"ר ועדת ביקורת נבחר על ידי האסיפה הכללית, לא על ידי פרשנות של יו"ר בית הדין, זו פעם ראשונה שאני שומע את מה ששמעתי היום. באיזו סמכות פעלת? אסיפה כללית שלא הניחו לפניה דו”ח של ועדת ביקורת זו אסיפה כללית שבעצם לא התקיימה".

עו"ד ורו"ח אריה ברסקי, המתמחה בעבודה עם גופים ציבוריים, מסביר: "על פי החוק, רק האסיפה הכללית בוחרת את הוועד המנהל ואת ועדת הביקורת, ורק האסיפה הכללית יכולה להפסיק כהונה של יו"ר ועדת ביקורת. משום שעמותות פועלות לקידום מטרה ציבורית, החוק מחייב הקמה של ועדת ביקורת בעלת סמכויות רחבות. בין השאר תפקידה לבדוק את תקינות פעילות העמותה, להשיג את יעדי העמותה ולבקר את החלטות האסיפה הכללית והוועד".

לשכת שמאי המקרקעין: “הלשכה פועלת על פי חוק בכל עניין. הלשכה פעלה על פי התקנון ולכן היתה מחויבת לכנס אסיפה כללית לפני 31 במרץ 2018. דו”ח ועדת הביקורת לא היה מוכן בשל עיכובים אובייקטיביים במינוי יו”ר הוועדה המכהנת. יו”ר הוועדה המכהן התפטר, נגד היו”ר שאמור היה להתמנות אחריו הוגשה תלונה לבית הדין של הלשכה, וזה החליט להשהות את מינויו כיו”ר עד לבירור התלונה.

“על ההחלטה להשהות את המינוי לא הוגש ערעור למרות האפשרות הקיימת בתקנון. בשל קוצר הזמן שעמד לרשות יו”ר ועדת הביקורת הנכנסת דגנית גולן ביקשה, יחד עם חברי הוועדה, אורכה להגשת הדו”ח. האסיפה הכללית אישרה את בקשתה ולאחר שהדו”ח יושלם האסיפה הכללית תתכנס שוב. ליו”ר הלשכה אין עניין בזהות ראש ועדת הביקורת, ויפעל על פי הכרעות השמאים ובית הדין”.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
פשוט התנהגות מבישה, חיים לך הביתה
יו״ר הלשכה מתנהג בצורה מבישה. הוא קבע אסיפה בירושלים כי היה בטוח שאנשים לא יגיעו ואז יוכל להעביר החלטות שאינן נכונות לכלל השמאים. כמובן שאחריו הולכת עדת הצבועים. בעצם התנהגות זו אופיינית גם לחברו חכלון. חיים, אתה יכול להיות בטוח שאם היו בחירות עכשיו, לא היה לך שום סיכוי להבחר. אם היית מצליח במהלך המביש, הלשכה היתה מתפרקת.
יעקב  |  06.04.18
לכל התגובות