אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו נכנע ללחצים: "החלטתי לבטל את ההסכם לקליטת מסתננים" צילום: אוהד צויגנברג

נתניהו נכנע ללחצים: "החלטתי לבטל את ההסכם לקליטת מסתננים"

ראש הממשלה אמר בפגישה עם נציגי דרום ת"א: "שמעתי בקשב רב הערות רבות על ההסכם"; "נמשיך לפעול בנחישות למצות את כל האפשרויות העומדות לרשותנו להוצאת המסתננים"

03.04.2018, 12:48 | שירות כלכליסט ו-ynet

לאחר מסע לחצים כבד מימין - בעיקר מצד הבית היהודי - הודיע בצהריים (יום ג') ראש הממשלה בנימין נתניהו על החלטתו לבטל לחלוטין את מתווה קליטת מבקשי המקלט ולא להסתפק בהשעייתו. נתניהו אמר בפתח פגישתו עם נציגי דרום תל אביב: "מדי שנה אני מקבל אלפי החלטות שמיטיבות עם מדינת ישראל ועם אזרחי ישראל. מעת לעת מתקבלת החלטה שיש צורך לשקול אותה מחדש. ביממה האחרונה קיימתי התייעצויות רבות עם שר הפנים אריה דרעי, עם גורמי מקצוע ועם נציגים של תושבי דרום תל אביב. שמעתי בקשב רב הערות רבות על ההסכם. בעקבות זאת, ולאחר שערכתי מאזן מחודש של היתרונות והחסרונות, החלטתי לבטל את ההסכם".

קראו עוד בכלכליסט

נתניהו הוסיף כי "למרות המגבלות המשפטיות והקשיים הבינלאומיים שהולכים ונערמים, אנחנו נמשיך לפעול בנחישות למצות את כל האפשרויות העומדות לרשותנו להוצאת המסתננים. במקביל נמשיך לחפש פתרונות נוספים. ההחלטה על הקמת המנהלת לשיקום דרום תל אביב תישאר בתוקף. המנהלת תתחיל את פעולתה בזמן הקרוב, בשיתוף נציגי השכונות בדרום תל אביב".
נתניהו במסיבת העיתונאים אתמול בנושא, צילום: איי אף פי נתניהו במסיבת העיתונאים אתמול בנושא | צילום: איי אף פי נתניהו במסיבת העיתונאים אתמול בנושא, צילום: איי אף פי

החלטת נתניהו התקבלה על רקע החרפת המסרים מצד יו"ר הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט שאמר כי לא די להשעות את ההסכם וקרא מוקדם יותר לנתניהו לבטלו כליל. בנט כתב בחשבון הטוויטר שלו כי "ההסכם מול האו"ם על קליטת המסתננים הוא רע לישראל. ‏לא די להשעותו. אני קורא לראש הממשלה לבטלו כליל". לדברי בנט, ‏אישור ההסכם "יהווה בכייה לדורות, ויקבע תקדים שישראל מעניקה תושבות למסתננים בלתי חוקיים במוצהר. ‏ממשלת ישראל לא תצליח לשכנע בעתיד איש שההסתננות לישראל אינה כדאית".

שר החינוך היה מראשי המתנגדים בקואליציה להכרזת נתניהו על ביטול תוכנית הגירוש ואמר אתמול כי "הסכם מתן מעמד ל-16,250 מסתננים בישראל יהפוך את ישראל לגן עדן למסתננים".

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד שבר שתיקה, ואמר כי "הבעיה עם ראש הממשלה היא לא רק זה שחזר בו, אלא זה שבמקום לעבוד מנסים לעבוד על כולם. ישראל צריכה לטפל בפליטים, מפני שזהו המוסר היהודי, והיא רשאית לגרש מסתנני עבודה מפני שאנחנו מדינה מתוקנת".

לדבריו, "מה שהממשלה צריכה הייתה לעשות כבר מזמן זה לבנות מנגנון שמפריד ביניהם באופן אנושי והגון ולהשקיע משאבים בשיקום דרום תל אביב. היא לא עשתה את זה כי מדובר בממשלה שמעדיפה סכסוכים ומריבות על מעשים. מה שראינו אתמול זה מה שאנחנו רואים כל הזמן, החל מהנושא האיראני וכלה ביוקר המחיה שמכריע תחתיו דור שלם: ראש ממשלה שכבר לא אכפת לו משום דבר חוץ מפוליטיקה. הוא לא היה כזה. קרה לו משהו".

הפגנה נגד גירוש פליטים, כיכר רבין, צילום: חן בריל הפגנה נגד גירוש פליטים, כיכר רבין | צילום: חן בריל הפגנה נגד גירוש פליטים, כיכר רבין, צילום: חן בריל

ראש הממשלה הסביר אתמול בצהריים את הסיבה לביטול הגירוש של מבקשי המקלט מאריתריאה ומסודן ששוהים בארץ בכך ש"המדינה השלישית לא עמדה בלחץ". נתניהו חשף אמש לראשונה כי "המדינה השלישית" היא רואנדה, שהייתה אמורה לקלוט את מבקשי המקלט גם ללא הסכמתם, על פי ההסכם שממשלת ישראל טוענת שחתמה עימה.

אך רואנדה הכחישה את קיומו של הסכם כזה לכל אורך הדרך, וטענה כי לא תקבל מבקשי מקלט שיועברו אליה בכפייה. וכך התמוטט לו התמרון המשפטי שמדינת ישראל בנתה כדי להתמודד עם החלטת בג"ץ, שאוסרת לגרש את מבקשי המקלט למדינה שאינה מוכנה לקבל אותם גם ללא הסכמתם. מצד שני, גם ההסכם שנחתם עם האו"ם אתמול מוקפא על פי הודעת נתניהו. ועל כן, בשלב זה אין לממשלה שום מתווה להתמודדות עם מבקשי המקלט בישראל, כפי שהיה לפני שתוכנית הגירוש נהגתה.

ההכרזה המקורית של נתניהו על מתווה מבקשי המקלט גררה ביקורת קשה בקואליציה, בין היתר של שורת שרים בכירים שאמרו כי המתווה מסוכן ומהווה פרס למסתננים בלתי חוקיים. ההתנגדות למתווה נרשמה בקרב שרים בכירים בליכוד דוגמת מירי רגב שיצאה נגד היוזמה ואמרה כי היא מודאגת מ"הוויתור על עקרונות היסוד של הממשלה בעניין מדיניות ההגירה". גם השרים משה כחלון וישראל כץ הביעו תרעומת על ההסכמות שהושגו.

במקביל, הבוקר חודשה המחאה נגד הגירוש כאשר מפגינים התאספו בשלושה מוקדים - הקריה בתל אביב, מול משרד ראש הממשלה בירושלים ומול ביתו של שר האוצר כחלון בחיפה. כ-150 מפגינים קראו מחוץ לקריה בתל אביב: "תושבות ופליטות מסרבות להיות אויבות", "כל אדם הוא אדם, אין הבדל בין דם לדם" ו"זכויות אדם לכולם". הם אחזו בשלטים שעליהם נכתב "האם אנחנו ב-1939?" ו"מדיניות אחראית לתושב ולפליט". 

ח"כ עמיר פרץ (המחנה הציוני): "ההסכם להעביר חצי מאוכלוסיית מבקשי המקלט למדינות מערביות ולפזר את החצי שנותר פה ביישובים חזקים ברחבי הארץ היה הסכם מכובד לכל הצדדים. זה הסכם שהיה מיטיב עם תושבי דרום ת״א ועם מבקשי המקלט. זה הסכם שהיה מחזיר את התוקף המוסרי שלנו אל מול העולם. שוב נתניהו מוותר על ההזדמנות להפוך למנהיג שמשנה מציאות ופועל תוך ראיה לרחוק". ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) הוסיף: "זה זיגזוג מפואר גם ביחס למה שהורגלנו מנתניהו. אחרי צהלות השמחה תושבי דרום תל אביב יגלו שהימין עשה על חשבונם סיבוב יח"צני נוסף".

יו״ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג: "הטוקבקיסטים שביבי טיפח והוציא מהמקלדת אל העולם האמיתי יצאו לו משליטה וקיפלו אותו באופן מבזה ועלוב שמוכיח שוב כמה לנתניהו אין מדיניות, אלא רק מצית ומטף בהם הוא משתמש לפי האינטרסים. ביבי ברח והשאיר מצב שבו אין גירוש, אין הסכם ואין פיתרון לפליטים ולתושבי דרום תל אביב שהופקרו הבוקר בידי הטוקבקיסטים של נתניהו״. הח"כים מיכל רוזין ומוסי רז (מרצ) הוסיפו: "לא משנה כמה שביבי ינסה לברוח ולהסתתר מאחורי הסתה נגד השמאל, הוא לא יכול לקחת חזרה את האמת שהוא חשף אתמול: הגירוש לא עומד באמנות הבינלאומיות ו'המדינות השלישיות' לא יקלטו פליטים בכפייה".

ארגוני זכויות האדם: "שוב ממשלת ישראל הוכיחה שאין היא רואה לנגד עיניה את טובתם של אזרחיה, תושבי השכונות, או מחויבויות מוסריות, משפטיות או בינלאומיות כלשהן. ישראל צריכה ויכולה לקלוט את 35,000 מבקשי המקלט שהתדפקו על דלתה, ליצור מדיניות הגירה הוגנת, מערכת מקלט מתפקדת, פיזור גיאורגפי ושיקום שכונות דרום תל אביב".

תגיות