אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלו, זה רדיו-טלפון? 45 שנה לשיחת המובייל הראשונה צילום: MotorolaFans

הלו, זה רדיו-טלפון? 45 שנה לשיחת המובייל הראשונה

השיחה הראשונה בוצעה מטלפון DynaTAC של חברת מוטורולה אי שם ב-1973; ד"ר מרטין קופר, ממציא המכשיר, התקשר אל מתחרהו הגדול כדי להפתיע אותו. לאחר מכן, התקשר לכלי תקשורת - שסירבו להאמין שיש דבר כזה, טלפון נייד

03.04.2018, 19:22 | ניצן סדן

היום לפני 45 שנה בוצעה השיחה הראשונה מטלפון נייד; ביצע אותה ד"ר מרטין קופר, ממציאי המכשיר שעבד במוטורולה. הוא התקשר ממכשיר שהיה אז אב טיפוס שהקסים את כל רואיו - ולא דמיין שההמצאה שלו תחולל מהפכה כה גדולה בתקשורת, בטכנולוגיה ובכלכלה.  

קראו עוד בכלכליסט

המכשיר של קופר, הראשון בסדרת DynaTAC, שקל כשני ק"ג ושיחת הניסוי נערכה בלב השדרה החמישית בניו יורק, כשעוברי אורח שצפו במדען חשבו שמדובר במתיחה. ואל מי התקשר מר קופר? אל ג'ואל אנגל, ראש חטיבת המחקר של חברת בל, מתחרתה הגדולה של מוטורולה בתחום הטלפוניה.

לאחר שהדהים את מר אנגל, התקשר קופר אל תחנת רדיו ניו-יורקית, שם התקשו להאמין שהוא מדבר ממכשיר שלא מחובר לשום קיר.

מימין: ד"ר קופר ומכשיר ה-DynaTAC, צילום: Mobilecollectors מימין: ד"ר קופר ומכשיר ה-DynaTAC | צילום: Mobilecollectors מימין: ד"ר קופר ומכשיר ה-DynaTAC, צילום: Mobilecollectors

בהמשך, ערכה מוטורולה אירועי עיתונאים כדי להדגים את ה-DynaTAC שלה ולהוכיח לכלי התקשורת שיש דבר כזה, טלפון נייד. לדברי קופר, ההשראה לעיצוב המכשיר הגיעה אליו כשצפה בסדרת "מסע בין כוכבים", בה הוצגו התקני תקשורת ניידים.

ד"ר קופר וחברים באירוע של מוטרולה, צילום: MotorolaFans ד"ר קופר וחברים באירוע של מוטרולה | צילום: MotorolaFans ד"ר קופר וחברים באירוע של מוטרולה, צילום: MotorolaFans

מכשיר ה-DynaTAC הפך למוצר מסחרי רק ב-1984: דגם DynaTAC 8000 הגיע לשוק ונמכר בכ-4,000 דולר (סכום שמקביל לכ-10,000 דולר בימינו). הסוללה שלו הספיקה ל-30 דקות שימוש וטעינתה ארכה כעשר שעות (פחות או יותר ההיפך מסמארטפוני ימינו, בעלי הטעינה המהירה וזמן השימוש הממושך).

סמנכ"ל מוטורולה ג סמנכ"ל מוטורולה ג'ון מיטשל מדגים את הטלפון ב-1973 | צילום: IBTimes UK סמנכ"ל מוטורולה ג

הדגם שהגיע לשוק היה קטן וקל יותר מהמכשיר בו ביצע קופר את השיחה הראשונה ושקל רק 450 גרם. הטלפון הנייד עלה ארצה ב-1986, וכאן זכה לשם פלא-פון - הברקה של חנן אכסף, מנכ"ל מוטורולה דאז.

כשהנייד היה פלא: כך התחיל הרומן של ישראל עם הטלפון הסלולרי "כלכליסט" מציג, בשיתוף ארכיון ידיעות אחרונות, את ימיו הראשונים של הטלפון הנייד בישראל - משיחת הטלפון הראשונה שביצע שר התקשורת, דרך מכשירי פלאפון שעלו 7,000 שקל וכלה בכניסתן של נוקיה וסלקום לשוק עומר כביר, 15 תגובותלכתבה המלאה

השם, שמאז הפך לכינוי שגור לטלפונים ניידים, לא היה הבחירה הראשונה: בין היתר, שקלו עבורו את השם "טלה-פלא". שיחת הטלפון הנייד הראשונה בישראל בוצעה באותה השנה: שר התקשורת אמנון רובינשטיין התקשר לראש הממשלה שמעון פרס.

מאז הפך הטלפון הסלולרי לכלי חיוני שנמצא בכל כיס וחדירתו לשווקי העולם עומדת על קרוב ל-100%. תכונותיו כפלטפורמת תקשורת, צריכת ויצירת תוכן הפכו חברות כאפל לטיטאנים כלכליים, ומפתחי אפליקציות למיליארדרים. השימוש בתשתיות סלולריות ופיתוח מוצרים ושירותים עבורן הפך לקלף אסטרטגי בינלאומי, עד כדי כך שממשלת ארה"ב עומלת בימים אלה להצר את צעדי ממשלת סין בתחום הפיתוח לרשתות הדור החמישי, כדי להבטיח עליונות אמריקאית.

והכל החל בשיחה אחת - של ממציא יצירתי שרצה "להוציא את העיניים" למתחרה שלו.

תגיות