אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בצל החקירה בשיכון ובינוי: בנק מזרחי והמוסדיים דורשים מאריסון לחזק בטוחות צילום: יח"צ

בצל החקירה בשיכון ובינוי: בנק מזרחי והמוסדיים דורשים מאריסון לחזק בטוחות

מדובר בהלוואה שניתנה ב-2007 לאריסון השקעות לרכישת מניות שיכון ובינוי, שמתנהלת נגדה חקירה בשל מעורבות במתן שוחד באפריקה; הגופים מצפים גם לפירעון מיידי של חלק מיתרת החוב בסך 150 מיליון דולר; באריסון השקעות נוטים לחזק את הבטוחות

06.04.2018, 19:06 | רעות שפיגלמן

עם סיומה של חופשת הפסח ביום ראשון, צפויים הגופים המלווים - מזרחי טפחות ומספר מוסדיים בקונסורציום שבהובלת הבנק, לדרוש מחברת אריסון השקעות, בעלת השליטה (47%) בשיכון ובינוי, חיזוק של הבטוחות הקיימות להלוואה שהעמידו ב-2007 לאריסון השקעות. הלוואה זו נועדה לרכישת מניות שיכון ובינוי, שנמצאת עתה תחת חקירה בחשד למעורבות במתן שוחד באפריקה. במהלך החקירה נעצרו בכירים בחברה, והיא ספגה הורדת דירוג - דבר שמעורר דאגה בקרב המלווים.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר ביתרת חוב של כ-150 מיליון דולר, מתוך סכום של כ-300 מיליון דולר שהעמיד הקונסורציום. לצד הציפייה לחיזוק הבטוחות קיימת אפשרות כי הדבר ישולב עם פירעון מיידי של חלק מיתרת החוב. המלווים (שהעמידו חוב פרטי) בקונסורציום לצידו של בנק מזרחי טפחות הם הראל, וקרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים ומנורה מבטחים.

הבטוחות הקיימות הן 35% ממניות שיכון ובינוי כמו גם שעבוד של מספר נכסים פרטיים של אריסון. בעקבות החקירה איבדה החברה לא פחות מ-38% ושווי השוק נכון להיום עומד על כ-2.1 מיליארד שקל. המניות המשועבדות הספיקו לאבד מערכן מאז פברואר כ-450 מיליון שקל לרמה של 737 מיליארד שקל. בנוסף גם חלוקת הדיבידנד נעצרה בהחלטת הדירקטוריון בשל האי ודאות בעקבות החקירה (לשיכון ובינוי מדיניות חלוקה של 70% מהרווח).

סירוב אפשרי של אריסון לחיזוק הביטחונות או לפירעון חלקי של החוב יוביל את חברת מידרוג להורדת דירוג החוב הפרטי של אריסון השקעות מרמה של A+ ל-A. באריסון נוטים לפיכך לחזק הבטוחות בשילוב אפשרי עם פירעון חלקי של יתרת ההלוואה. הריבית על ההלוואה היא 5%.

פרויקט של שיכון ובינוי בניגריה, צילום: יוטיוב פרויקט של שיכון ובינוי בניגריה | צילום: יוטיוב פרויקט של שיכון ובינוי בניגריה, צילום: יוטיוב

בסביבת הגופים המוסדיים מספרים כי בשבוע שקדם לחג הובטח להם בפגישה עם הנהלת אריסון השקעות כי האחרונה גיבשה תוכניות לתיקון יחסי כיסוי החוב ובכלל זה שיפור בבטוחות או מתן ערבויות נוספות כך שבמידת הצורך תוכניות אלה יופעלו. המוסדיים מצידם ממתינים כעת להתפתחויות אך בשלב זה לא מודאגים. משיחות שערך "כלכליסט" עם גורמים בשוק ההון נראה כי שני הצדדים יתכנסו לאותו תסריט אפשרי המועדף עליהם והוא לכל הפחות חיזוק של הבטוחות.

נראה כי בסביבת אריסון נרתעים מבחירה באפשרות של המשך תשלום של החוב שכנגדו רק הבטוחות הקיימות, מה שיוביל להורדה כאמור של דירוג החוב הפרטי של בעלת השליטה בשיכון ובינוי - אריסון השקעות. ולא רק זאת, החלטה שלא לנקוט בצעד של חיזוק הבטוחות עלולה גם להביא לכעס גובר מצידם של המלווים עצמם. בייחוד כאשר הסכום המהותי בסך 250 מיליון שקל שהפקידה SGI AG, החברה הנכדה של שיכון ובינוי החשודה במעורבות בשוחד, בקרן החילוט של משרד המשפטים, עשוי להעיד על היקפי הפעולות החשודות כנגועות בשחיתות.

מאריסון השקעות, מזרחי טפחות והמוסדיים לא נמסרה תגובה לכתבה.

תגיות