אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה: חברים בוועדה למינוי רו"ח מבקרים פעלו בניגוד עניינים צילום: אלכס קולומויסקי

מבקר המדינה: חברים בוועדה למינוי רו"ח מבקרים פעלו בניגוד עניינים

על פי הדו"ח שמתמקד בתהליך מינוי של רואי חשבון מבקרים לחברות ממשלתיות, אחד מחברי הוועדה השתתף בדיונים בהם נדונו מינויים של רואי חשבון הקשורים אליו שנתנו שירותים לחברות בהן הוא מכהן כדירקטור; עוד עולה כי ארנסט את יאנג נבחרה לבקר שלוש חברות גדולות בתהליך רצוף ליקויים

09.04.2018, 16:00 | שחר אילן
חברים בוועדה למינוי רואי חשבון מבקרים של רשות החברות פעלו תוך הפרת הסדר ניגוד העניינים שלהם. חברת ארנסט אנד יאנג היא החברה היחידה שנבחרה לבקר שלוש חברות ממשלתיות והדבר נעשה בהליך רצוף ליקויים. כך עולה מהדו"ח המיוחד של מבקר המדינה שמתפרסם היום על תהליך המינוי של רואי חשבון מבקרים לחברות הממשלתיות.

קראו עוד בכלכליסט

ביקורת חריפה רשות החברות הפכה את ועדת מינוי רואי החשבון לחותמת גומי; הציגה לוועדה מצגי שווא מבקר המדינה ממליץ לבחון מחדש את מינוי חלק מרואי החשבון שנעשה בניגוד עניינים או על סמך מידע מוטעה. חקירתו הביאה להקפאת רוב המינויים. עם זאת, אין בדו"ח זכר לחשדות האישיים שהועלו נגד מנהל הרשות באותה תקופה אורי יוגב שחר אילן, 6 תגובותלכתבה המלאה

מהדו"ח עולה בין היתר כי רשות החברות קבעה בפועל את המינויים של רואי חשבון מבקרים לחברות הממשלתיות שאושרו כחותמת גומי על ידי הוועדה למינוי רואי חשבון. בפעילות הרשות נמצאו ליקויים חמורים ובין היתר הצגה חלקית ומטעה של נתונים על רואי חשבון עד כדי "מצג שווא" (ראו ידיעה נפרדת).

אחד מחברי הוועדה, שמונה ב-2015 על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו (שכיהן אז גם כמ"מ שרי האוצר והמשפטים) השתתף בניגוד להסדר ניגוד העניינים עליו חתם בדיונים שבהם נדונו מינויים של רואי חשבון שנתנו שירותים לחברות שבהן הוא מכהן כדירקטור ולשני רואי חשבון הקשורים אליו. המבקר ממליץ לבדוק מחדש את כשירות חבר זה לכהן בוועדה לנוכח ריבוי זיקותיו לרואי חשבון וריבוי המקרים שבהם עלול להיווצר חשש לניגוד עניינים.

חבר ועדה שני התחייב בהסדר ניגוד העניינים שלא להשתתף בדיונים הקשורים לרואי חשבון שפעלו למען בחירתו לוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין. בניגוד להסדר הוא פעל לבחירתו של אחד מהם לרואה חשבון מבקר של חברת רפאל והשתתף בבחירתו כרואה חשבון מבקר לתאגיד "כאן".

מבקר המדינה יוסף שפירא, צילום: אלכס קולומויסקי מבקר המדינה יוסף שפירא | צילום: אלכס קולומויסקי מבקר המדינה יוסף שפירא, צילום: אלכס קולומויסקי

הוועדה בחרה את חברת ארנסט יאנג לתפקיד רואה חשבון מבקר של התעשייה האווירית וכן של חברת הבת שלה אלתא וחברת נמלי ישראל. ארנסט אנד יאנג היא פירמת רואי החשבון היחידה שמונתה לבקר שלוש חברות ממשלתיות גדולות "ושכרה הציב אותה בראש רשימת מקבלי השכר מהחברות הממשלתיות". המבקר קובע כי תהליך בחירת המשרד לבקר את חברת נמלי ישראל "היה רצוף ליקויים". עם זאת הוא מציין שלא מצא ליקויים בהתנהלות משרד רואי החשבון כדי לקבל את המינוי.

כל ששת משרדי רואי החשבון הגדולים בישראל סיפקו בשנים שקדמו לדיונים בוועדה שירותים לתעשייה האווירית מה שיצר חשש מסוים לניגוד אינטרסים. ארנסט אנד יאנג נבחרו למרות שסיפקו שירותים בהיקף הגדול ביותר. המבקר 'קובע ש"הוועדה לא הסבירה את בחירתה. רשות החברות לא בדקה לעומק אם בהיקף ובמהות של הייעוץ שנתן המשרד יש בהם כדי לפגום באי-תלותו כרואה חשבון מבקר".

המבקר קובע עוד כי בדיקת עבודת הרשות במינוי רואי החשבון "העלתה ליקויים חמורים". רשות החברות הציגה לוועדה את עמדתה כי רואה חשבון יכול להתמנות למבקר חברה גם אם סיפק לה בשנה הקודמת שירותים שאותם יצטרך לבקר. הרשות לא הציגה בפני הוועדה את עמדתה העדכנית והמחמירה של הרשות לניירות ערך שלפיה דווקא "קיים חשש לפגיעה באי התלות של רואה חשבון מבקר" במקרה כזה אלא עמדה לא עדכנית ומקילה.

רשות החברות סברה כי יש למנות רואה חשבון אחד לחברות גדולות כמו התעשייה האווירית, מקורות והרכבת ולחברות הבת שלהן ופעלה באגרסיביות רבה כדי שהוועדה תקבל עמדה זו. המבקר קובע "שהרשות הציגה לוועדה מידע לא מדויק ולא מבוסס בנודע לעמדתה (השונה. ש"א) בעבר". כן הציגה לוועדה חוות דעת מקצועית שקבעו כביכול כי נכון למנות אותו רואה חשבון לחברת אם וחברות הבת אך הסתירה שהמומחים הציגו גם עמדות שונות. המבקר רואה בחומרה רבה את העובדה שהרשות הציגה "מצג חלקי ואף מצג שווא".

ליקוי חמור נוסף: משרד רואי החשבון שמונה לחברת נתיבי ישראל נבחר על סמך שורה של נתונים לא נכונים, שסיפקה רשות החברות. אם היו מוזנים הנתונים הנכונים היה משרד אחר מקדים אותו בדרוג.

מרשות החברות נמסר בתגובה: "הליך מינוי רואה חשבון מבקר לחברות הממשלתיות הינו הליך מורכב ביותר, אשר נוהל על ידי הרשות והוועדה בצורה מיטבית. עקב קטיעתה של עבודת הוועדה הקודמת ואי מינוי וועדה במשך תקופה ארוכה, נדרשה הוועדה תוך זמן קצר, לדון בעשרות מינויים של רואי חשבון מבקרים. כפי שאף נקבע בדו"ח, מרביתן המוחלט של ההמלצות שהתקבלו על ידי הוועדה בסיועה של רשות החברות הממשלתיות נמצאו תקינות. למרות הטענה שהרשות פעלה בצורה מיטבית, בימים אלו פועלת הרשות מול שר האוצר ושרת המשפטים להקמת ועדה חדשה. הרשות מברכת על עבודת הביקורת המקיפה שנערכה על ידי משרד מבקר המדינה. היא תלמד את הדו"ח וככל שקיימים עניינים נוספים הדורשים תיקון או שיפור, תפעל לתקנם בהקדם".

תגיות