מזהה הזדמנות? הפניקס הפכה לבעלת עניין באירונאוטיקס
חברת הביטוח הגיעה לאחזקה של 5.18% בחברת המל"טים, ששוויה ירד מאז ההנפקה ב־50%; לפי הערכות בשוק, לא מדובר במהלך השקעה אסטרטגי
אחרי שנה לא פשוטה של צניחה בשווי יצרנית המטוסים ללא טייס אירונאוטיקס, מבצעת חברת הביטוח הפניקס צעד של הבעת אמון בחברה. אתמול דיווחה אירונאוטיקס למשקיעים בבורסה שהפניקס נהפכה לבעלת עניין בחברה, והיא מחזיקה נתח של 5.18% מהמניות שלה, נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה.
קראו עוד בכלכליסט
מדובר בצעד מעניין, שכן במועד ההנפקה של אירונאוטיקס, במאי 2017, לא היתה השתתפות של הפניקס. דווקא גופים מוסדיים אחרים נכנסו להשקעה ביצרנית המל"טים. בהמשך נהפכה ההשקעה לטראומטית למשקיעים, שכן שווי החברה נחתך בשיעור חד מאז. לכן השאלה היא מה מזהה הפניקס כעת, שאחרים לא. אתמול עלתה מניית החברה ב־1.83%, והחברה נסחרה לפי שווי של 493 מיליון שקל - יותר מ־50% מתחת להנפקה.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הצעד של הפניקס אינו מהלך השקעה אסטרטגי. עם זאת, בחברה העדיפו שלא להתייחס למהלך. מהדיווח אתמול עולה שהאחזקה הכוללת של הפניקס נאמדת בכ־2.8 מיליון מניות שהשווי המצרפי שלהן היה כ־25.6 מיליון שקל. העסקה שביצעה הפניקס ושהפכה אותה לבעלת עניין בוצעה ב־29 במארס, לפני כשלושה שבועות, והיא הסתכמה בכ־5.6 מיליון שקל.
בנוסף לאחזקות של הפניקס, גם בית ההשקעות אקסלנס, שמוחזק על ידי חברת הביטוח, מחזיק במניות של אירונאוטיקס. לפי הדיווח העדכני, מחזיק אקסלנס נכון לסוף מרץ בנתח של 0.39%. אחזקות אקסלנס הן בשיעור זעיר דרך קרנות הנאמנות, ובעיקר דרך חברת תעודות הסל. שווי האחזקות המצרפי של אקסלנס נאמד ב־1.92 מיליון שקל.
אירונאוטיקס הונפקה בקיץ האחרון לפי שווי של כמיליארד שקל, ומאז ההנפקה הוא נחתך בכמחצית. אחד האירועים שהוביל לצניחה במניה היה חקירה בנוגע ללקוח מהותי של החברה, שבגינו מתנהלת חקירה פלילית. במקביל, הותלה הרישיון של החברה לייצא מל"ט מדגם אורביטר K1. בעניין החקירה הוצא צו איסור פרסום שעדיין תקף, ולכן לא ניתן לפרט אודותיה.
מעבר לתסבוכת הזו, גם הוצאות ההנפקה הגבוהות, שהסתכמו בכ־8.15 מיליון דולר, השתקפו בדו"חות הכספיים לסיכום 2017. הרווח הנקי בסיכום השנה נחתך ב־74% והסתכם ב־5.47 מיליון דולר. אך גם בנטרול השפעת ההנפקה היקרה, רשם הרווח הנקי ירידה של 33% ביחס ל־2016.
בנוסף, הנהלת החברה תוגמלה בצורה נדיבה. עלות שכרו של המנכ"ל עמוס מתן ב־2017 הסתכמה ב־3.26 מיליון דולר, וכללה בונוס של 1.7 מיליון דולר שכרבע ממנו מיוחס לעמידה ביעדים. עלות שכרו של מנכ"ל אלביט מערכות, חברה ששווה פי כמה וכמה יותר מאירונאוטיקס, היתה גבוהה ב־140 אלף דולר בלבד.
באירונאוטיקס טענו כי "שכר המנכ"ל נמוך בפועל בעשרות אחוזים, משום שהשכר המדווח כולל כ־3.5 מיליון שקל שהם רכיב הוני, שבשל מחיר המניה לא יבוא לידי מימוש בתקופה הנראית לעין."
תגובה אחת לכתיבת תגובה