אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחדל השבת הרכוש היהודי מתקופת השואה

מחדל השבת הרכוש היהודי מתקופת השואה

ממשלת ישראל לא פעלה ואינה פועלת במרץ להשבתו של הרכוש, למרות שמספר העדים עליו הולך ומתמעט

11.04.2018, 17:55 | ד"ר אהרון מור
יש להקים ועדת חקירה על המחדל בהשבת הרכוש היהודי מתקופת השואה. שישה מיליון יהודים נספו בשואה ורכושם של תשעה מיליון מיהודי אירופה נשדד. שווי הרכוש היהודי שהושאר מאחור באירופה, נאמד בשנת 1938 ערב מלחמת העולם השנייה ב- 13-15 מיליארד דולר, ששווים בערכים של היום הוא מאות מיליארדי דולרים. עד היום הושבו לכל היותר 15% מרכוש זה. ממשלת ישראל לא פעלה ואיננה פועלת במרץ להשבתו של הרכוש, למרות שמספר העדים עליו הולך ומתמעט מדי יום ביומו.

האחריות המיניסטריאלית להשבתו של הרכוש היהודי מתקופת השואה מונחת על כתפי המשרד לשוויון חברתי על פי החלטת ממשלה. לצורך כך הוקמה ועדת מנכ"לים בין-משרדית בראשותו של מנכ"ל המשרד, הכוללת את המשרדים הרלבנטיים, ביניהם משרדי החוץ, המשפטים והאוצר. אולם, ועדת המנכ"לים הזו לא התכנסה מאז הקמתה של הממשלה הנוכחית. ככל הידוע, המשרד לשוויון חברתי לא גיבש תוכנית עבודה מחייבת בנושא הכוללת יעדים, אבני דרך, תקציב וכוח אדם כפי שהוא נוהג בנושאים אחרים הנמצאים באחריותו.

ניצולי שואה, צילום: אלכס קולומויסקי ניצולי שואה | צילום: אלכס קולומויסקי ניצולי שואה, צילום: אלכס קולומויסקי

במשרד החוץ קיימת פונקציה של שליח מיוחד בנושא, אך כמשרד שהאחריות המיניסטריאלית איננה בידיו הוא איננו יוזם ומקדם את הנושא. העדר שר חוץ במשרה מלאה והפיחות במעמדו של המשרד כתוצאה מכך, יוצרים מצב בו עובדי המשרד נזהרים מיוזמות שלא יקבלו עליהן גיבוי אם לא יעמדו ביעדים והדבר יעמוד להם לרועץ בוועדת המינויים. ראש הממשלה, המשמש גם כשר חוץ, אינו מעלה את הנושא בפגישותיו עם ראשי מדינות, בכנסת אין ועדה לנושא ואף אין חבר כנסת אחד שהשבת רכוש יהודי מתקופת השואה היא בראש מעייניו. הגיע הזמן שמבקר המדינה ייתן דעתו על המחדל ולא יסתפק בעיסוק בחברה להשבת רכושם של נספי השואה בישראל, שחדלה לפעול בסוף 2017.

בפולין הושאר מאחור כרבע מכלל הרכוש היהודי שהיה באירופה, שחלקו הגדול הוא ללא יורשים. המשבר הנוכחי ביחסים עם ממשלת פולין על רקע "חוק השואה" איננו מנוצל על ידי ממשלת ישראל לקידום השבת הרכוש היהודי בפולין. הצעה שעלתה להקמתה של קרן משותפת פולנית-ישראלית-יהודית, שבה יופקד הרכוש ללא יורשים וישמש לפרויקטים שונים, כגון מלחמה באנטישמיות, נותרה ללא מענה וללא טיפול. ככל הידוע, נשיא המדינה ראובן ריבלין לא התחייב עדיין להעלות את הנושא בעת ביקורו הקרוב בפולין.

נושא לאומי, עם ציווי מוסרי כה גבוה ועם משמעויות כספיות נרחבות כל כך, לא נמצא כלל ועיקר על סדר היום של ראשי המדינה. ועדת חקירה בנושא זה חשובה לא פחות מוועדות חקירה אחרות שהוקמו. יום השואה הוא תזכורת כואבת לעוול שלא בא על תיקונו ואין מועד מתאים ממנו לזירוז הקמתה של ועדת החקירה, על מנת להביא מעט צדק לניצולי השואה ויורשיהם.

ד"ר מור שימש כמנהל אגף בכיר להשבת זכויות ורכוש יהודי במשרד לאזרחים ותיקים וכתב עבודת דוקטורט על השבת רכוש יהודי מתקופת השואה

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
סיפור אחד שמייצג סיפור של מיליוני יהודים
שיעור השורדים מרומניה הוא הגבוה ביותר אך ההצלה באה מכך שהרומנים בזזו את הרכוש בכך שהכניסו שותפים בכח לעסקים של יהודים וכך רוששו אותם. אפילו נדל"ן שיש הוכחות חד משמעיות לבעלות לא ניתן לקבל בחזרה בגלל שבמדינות רבות כולל פולין רומניה ועוד היה "חלון הזדמניות" לתביעתו שפג וכך נשאר רכוש במיליארדים במדינות שטוענות שהן קורבן של הגרמנים. והמדהים בכל זה שהגרמנים פיצו יהודים אך לא את אלו שחיו בישראל כי בן גוריון הלאים את הפיצוי לטובת קליטת עליה והקמת "דימונה". כך נותרנו פליטים חסרי כל כשכל רכושם היחיד הוא התרבות והשכל. הפקרתנו בלא יכולת לקבל תמיכה פוליטית ממדינת היהודים פרושה שאין למדינה הזו זכות קיום כמדינת מקלט ליהודים. הממשלה הישראלית חייבת לנו לא רק חוב מוסרי אלא חוב פוליטי: הפעלת כל כובד המשקל להחזרת הרכוש השדוד שבעקבות התקופה הקומוניסטית הופקע לטובת המדינות שכיום הם חלק מהאיחוד האירופי. אין מצב של לקיחת אחריות על ערביי פלסטין/ישראל בלא לקיחת אחריות על רכוש היהודים שנגזל באירופה ועל ממשלת ישראל לדרוש זאת ממוסדות האיחוד באופן נחרץ.
חוק השבת הרכוש  |  11.04.18