אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההשקעה ברפואה הדיגיטלית בישראל זינקה ב־2017 לסכום של כ־350 מיליון דולר צילום: זאבי תקשורת

ההשקעה ברפואה הדיגיטלית בישראל זינקה ב־2017 לסכום של כ־350 מיליון דולר

בישראל פועלות כ־470 חברות טכנולוגיות בתחום הרפואה הדיגיטלית; הקמת רובע רפואה דיגיטלית המבקש להפוך את חיפה למוקד חדשנות בינלאומי עתידה לצאת לדרך כבר השנה

04.06.2018, 09:16 | שירלי שני

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

המיזם להקמת רובע הרפואה הדיגיטלית של ישראל בחיפה ממשיך לצבור תאוצה, והוא צפוי לצאת לדרך כבר השנה. מדובר בפרויקט המבקש להפוך את העיר למוקד חדשנות בינלאומי ולהוות אבן שואבת לחברות רב לאומיות, סטארט-אפים וקרנות הון סיכון בתחומי הטכנולוגיה הרפואית וההיי-טק. בנוסף יקיים המיזם שיתופי פעולה עם הטכניון בחיפה, אוניברסיטת חיפה ובית החולים רמב"ם.

מי שמוביל את הפרויקט הוא אראל מרגלית, יו"ר קרן ההון סיכון JVP ולשעבר ח"כ מטעם המחנה הציוני. מרגלית הוא מייסד ארגון יוזמה לאומית II2020 (Israel Initiative) – ארגון ששם לעצמו למטרה להקים שבעה אזורי צמיחה חדשים מחוץ לגוש דן שייצרו מקומות תעסוקה איכותיים לתושבים בצפון ובדרום הארץ. למימוש הפרויקט גייס מרגלית את בראד בלום, שתורם רבות לעיר חיפה ומשמש כמנכ"ל ושותף בקרן ברקשייר פרטנרס Berkshire Partners – המנהלת למעלה מ־16 מיליארד דולר בהשקעות.

 

קראו עוד בזירת הבריאות

(מימין) אראל מרגלית, יונה יהב, בראד בלום   , צילום: זאבי תקשורת (מימין) אראל מרגלית, יונה יהב, בראד בלום | צילום: זאבי תקשורת (מימין) אראל מרגלית, יונה יהב, בראד בלום   , צילום: זאבי תקשורת

 

החזון: יצירת 15 אלף מקומות עבודה

ראש העיר חיפה יונה יהב הקצה לטובת הפרויקט מבנה ברחוב הנמל, כשהרובע עצמו ישתרע על שטח של 1,100 מ"ר. לקראת הקמת רובע הרפואה הדיגיטלית, צפויה אוניברסיטת חיפה להעביר מספר פקולטות לעיר התחתית, ביניהן גם הפקולטה למדעי המחשב, וזאת בשאיפה ליצור אינטראקציה ושיתופי פעולה עם יזמים. לצד הקמת הרובע, מתכננת עירית חיפה להקים מתחם בילוי ופנאי, והשילוב של שניהם צפוי למשוך את אוכלוסיית הצעירים אל חיפה ולהוות מנוע צמיחה לעיר.

"החזון מאחורי המיזם הוא לממש את הפוטנציאל הגדול של חיפה", מסביר מרגלית, "בעיר הזו מתקיימת פעילות מדעית ואקדמית ענפה במוסדות יוקרתיים דוגמת הטכניון, אוניברסיטת חיפה ובית החולים רמב"ם. מעבר להשקעה שלנו בהיקף של עשרות מיליוני שקלים אנו פועלים כדי להביא לעיר משקיעים ומצפים לשיתופי פעולה עם מגוון חברות שכבר בוחנות העתקת פעילות לעיר. הכוונה היא לחברות רב לאומיות אשר מחפשות להשקיע בפריצות דרך טכנולוגיות בתחומי הרפואה והבריאות, סטארט אפים בתחומי ה־Digital Health וכן גורמים פיננסים המייצרים השקעות וחיבורים בין יזמים ומשקיעים. היעד שלנו למקומות תעסוקה בטווח של חמש שנים הוא יצירת 5,000 מקומות עבודה טכנולוגיים ועוד 10 אלפים משרות במעגלים הסובבים, עבור בוגרי המוסדות האקדמיים בעיר ואחרים".

עוד מוסיף מרגלית: "עתיד ההיי-טק ישטוף את מרכזי הערים המובילות בעולם וחיפה היא זו המובילה מגמה זו בארץ. במקום עוד מיזם בפארקים מחוץ לעיר אנחנו מאמינים במרכז העיר, כי שם הצעירים רוצים להיות ולחיות. הרובע יכלול מאיץ אקדמי לסטודנטים, מרחב עבודה ליזמים וחלל לקיום כנסים בתחומי הרפואה הדיגיטלית".

גם שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אלי כהן, לוקחים חלק ביוזמה ומקדמים שני מהלכים משמעותיים. המהלך הראשון, באמצעות רשות החדשנות, כולל הקצאת תקציב על סך 25 מיליון שקלים לפיתוח כלכלי של העיר התחתית ולמשיכת חברות סטארט-אפ נוספות לחיפה. המהלך השני מקדם הליך תחרותי לבחירת חממה ביוטכנולוגית. החממה שתזכה, תקבל זיכיון לפרק זמן של שמונה שנים בהם תוכל למנף את השקעותיה בחברות הזנק במימון משמעותי מצידה של רשות החדשנות – כל חברה שתאושר על ידי הרשות תוכל לקבל תקציב של עד כ־2.3 מיליון דולר למשך שלוש שנים, 85% מהתקציב יינתן כמענק מצידה של הרשות ויתרת 15% תושקע על ידי החממה. בתמורה לכך תוכל החממה לקבל עד 50% ממניותיה של כל חברה (עד 80% אם מקור המיזם במוסד מחקר). כמו כן תזכה החממה בסיוע כספי מהרשות בהקמת המעבדה המרכזית שתשרת את חברות החממה.

באשר לסיבות להקמת רובע הרפואה הדיגיטלית דווקא בחיפה, מסביר מרגלית: "החלטנו להקים את הרובע בחיפה משתי סיבות עיקריות. ראשית, בחיפה יש תמהיל מיוחד של מוסדות אקדמיה יוקרתיים, מחקר רפואי פורץ דרך ונוכחות מרשימה של חברות רב לאומיות. שנית, כאשר קיימנו קבוצות חשיבה עם חברות הטכנולוגיה הגדולות בצפון, מנהלי בית החולים רמב"ם והטכניון, גילינו שהתחום הזה מתפתח מאוד בעולם הרבה הודות לכך שהרפואה צועדת לכיוון של רפואה מרחוק. כיום גם חברות היי-טק בכירות וחברות אלקטרוניקה נחשבות מפתחות אמצעים טכנולוגיים המיושמים באבחון ובטיפול מרחוק כגון רובוטים בחדרי ניתוח, רישום דיגיטלי ברפואה וכדומה. בהקשר הזה צריך לומר כי כבר כיום ישראל נחשבת למתקדמת מאוד בתחומים הללו ביחס להרבה מדינות בעולם".

 

רובע הרפואה הדיגיטלית בחיפה , צילום: זאבי תקשורת רובע הרפואה הדיגיטלית בחיפה | צילום: זאבי תקשורת רובע הרפואה הדיגיטלית בחיפה , צילום: זאבי תקשורת

 

על פי נתונים של ארגון יוזמה לאומית II2020, בחיפה פועלות כיום 254 חברות טכנולוגיה כ־25% מהן בתחום מדעי החיים וטכנולוגיות רפואיות והן מעסיקות כ־15,600 עובדים. בשנת 2017 הושקעו כמאה מיליון דולר בחברות סטארט-אפ חיפאיות. בסך הכל פועלות בישראל כ־470 חברות טכנולוגיות בתחום הרפואה הדיגיטלית וההשקעה בתחום זינקה במהלך שנת 2017 והגיעה לסכום של כ־350 מיליון דולר.

היעד הבא: רובע Food Tech בקרית שמונה

"בהקמת הרובע הדיגיטלי בעיר התחתית של חיפה, אנחנו מתבססים על הצלחת פרויקט הקמת רובע המדיה בירושלים ופרויקט הקמת חממת הסייבר בבאר שבע", מסכם מרגלית, "שתי היוזמות הללו הניבו מעל 25 אלף מקומות עבודה בשתי הערים, כשרוב המשרות הן בתחום הטכנולוגיה. במקביל, אנו מתכננים להקים בקרית שמונה רובעFood Tech וליצור מוקד חדשנות בתחום המזון אשר יספק מקומות תעסוקה לתושבי קריית שמונה והגליל. אין לי ספק שמצפון תבוא הבשורה הגדולה הבאה של ההיי-טק הישראלי"

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

תגיות