אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בקשה לייצוגית: אאורה גרפה לקופתה את ההפרש מירידת המע"מ צילום: אייל פרידמן

בקשה לייצוגית: אאורה גרפה לקופתה את ההפרש מירידת המע"מ

לקוח של חברת הבנייה טוען כי החברה גבתה תשלומים הכוללים 18% מע"מ גם לאחר ששיעור המע"מ עודכן ל-17%. לטענתו, את ההפרש בגובה 1% מסך התשלומים על הדירה היא שלשלה לקופתה באופן לא חוקי

16.04.2018, 13:09 | אמיתי גזית
לקוח של חברת הבנייה אאורה הגיש בשבוע שעבר בבית המשפט המחוזי בחיפה בקשה לתובענה ייצוגית בה הוא טוען כי החברה גבתה תשלומים הכוללים 18% מע"מ גם לאחר ששיעור המע"מ עודכן ל-17%. לטענתו את ההפרש בגובה 1% מסך התשלומים על הדירה היא שלשלה לקופתה באופן לא חוקי. הלקוח מבקש באמצעות עוה"ד ניזאר טנוס, האני טנוס, ואייל יצחקי להכיר בתביעתו כתובענה ייצוגית המוגשת בשם כל לקוחות החברה שחתמו על חוזה לרכישת דירה לפני אוקטובר 2015, המועד בו נכנס לתוקף צו שלפיו יירד שיעור המע"מ מ-18%, ל-17%, אך התשלומים על הדירה או חלקם שולמו לאחר מועד זה.

התובע גורס כי הנזק שנגרם לו מסתכם ב-7,460 שקל, וטוען כי על פי הערכה ראשונית באותה עת שיווקה אאורה 590 דירות ברחבי המדינה, כך שהתובענה הייצוגית כרגע מסתכמת בדרישה להחזרת 4.4 מיליון שקל ללקוחות אאורה.

קראו עוד בכלכליסט

טענת התובע היא כי אאורה הכניסה לחוזים האחידים עליהם חתמו הלקוחות סעיף שמאפשר לה להתחמק מהפחתת מע"מ, ולשלשל את ההפרש לכיסה. לעומת זאת, על פי אותו חוזה אם המע"מ היה עולה אאורה לא הייתה סופגת את ההפרש, והלקוח היה נדרש להוסיף כסף. לטענתו סעיף כזה בחוזה אחיד "מקפח ומנוגד לחוק תנאים מקפחים". הסעיף מנוסח בצורה מתחכמת ופתלתלה שלמעשה מאפשרת לאאורה לגזור קופון בעת הפחתת מע"מ. נכתב בו כי קונה דירה ישלם מע"מ מופחת רק אם שיעור המע"מ עלה, לפני שהוא ירד שוב. "הגבלה זו למעשה מרוקנת את הוראת הצו (להורדת מע"מ, א"ג) מתוכן ומגבילה מאוד את זכאותו של המבקש לתשלום בהתאם לצו.הגבלה זו היא בניגוד מוחלט לדין ולסטנדרטיים מינמלים של מסחר הוגן".

יעקב אטרקצ’י בעלים ומנכ"ל אאורה ישראל, צילום: אייל פרידמן יעקב אטרקצ’י בעלים ומנכ"ל אאורה ישראל | צילום: אייל פרידמן יעקב אטרקצ’י בעלים ומנכ"ל אאורה ישראל, צילום: אייל פרידמן

על פי הבקשה לקוחות של אאורה שילמו מקדמה של 20% מערך הדירה סמוך למועד החתימה על הסכם רכישת הדירה, ואת היתרה בכמה תשלומים. מי שחתם על החוזה לפני אוקטובר 2015 שילם מקדמה בתוספת 18% מע"מ כחוק. הבעיה הייתה עם יתרת התשלומים שנגבו לאחר שהצו שמפחית את המע"מ נכנס לתוקפו, אך אאורה המשיכה לדרוש תשלומים הכוללים 18% מע"מ.

"התובענה עוסקת בהפרה בוטה וייסודית של המשיבה לצו ערך מוסף", נכתב, "המשיבה אינה מפחיתה את אחוז המע"מ בהתאם לצו לכלל לקוחותיה אשר רכשו נכס מהמשיבה ומועד התשלומים חל לאחר שהצו נכנס לתוקפו".

על פי התביעה, המבקש חתם באוקטובר 2014 על חוזה לרכישת דירה בפרויקט "מבואות קיסריה" באור עקיבא במחיר 1.250 מיליון שקל. מחיר הדירה היה סופי וכלל את מרכיב המע"מ, באותה עת - 18%. סמוך למועד החתימה הוא שילם 20% משווי הנכס, ונקבע שאת יתרת הסכום, מיליון שקל, ישלם בכמה תשלומים. המועד של כל התשלומים האחרים היה לאחר אוקטובר 2015 המועד שבו נכנס לתוקפו הצו שמפחית את שיעור המע"מ באחוז ל-17%. כך שלטענת התובע הסכום שהיה צריך לשלם כולל מע"מ בשיעור 17% הוא 992,557 שקל ולא מיליון כפי ששילם בסופו של דבר. בתוספת הצמדה של 3% למדד תשומות הבנייה, אאורה גבתה מהמבקש שלא כדין 7,460 שקל. לו הסכום היה נגבה לפני עדכון שיעור המע"מ הוא היה עובר לרשות המסים, אך משום שנגבה אחר כך אאורה שלשלה לקופתה את ההפרש.

באותו פרויקט שווקו 190 דירות ומכאן הערכה כי הרווח של אאורה מהתרגיל בפרויקט הזה בלבד מסתכם ב-1.4 מיליון שקל.עו"ד טנוס צריף לתביעתו ציטוט מתוך קובץ הנחיות שפירסמה רשות המיסים ערב הפחתת שיעור המע"מ ל-17%. על פי הוראות אלה נכתב במפורש כי במקרה בו נרכשה דירה בתשלומים, על הסכומים ששולמו לפני 1/10/2015 (מועד עדכון המע"מ) יחול מע"מ בשיעור 18%, "מע"מ שיעור 17% יחול על הסכומים שישולמו החל מ-1/10/2015 ואילך".

מאאורה נמסר: "כתב התביעה האמור טרם התקבל במשרדינו. לכשיתקבל, נגיב במסגרת ההליך המשפטי, כמקובל".

תגיות