אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק רכבי היוקרה: הפרה החולבת עומדת להפוך לפרה מזהמת צילום: לקסוס

ניתוח כלכליסט

שוק רכבי היוקרה: הפרה החולבת עומדת להפוך לפרה מזהמת

השורה התחתונה בסקירת האוצר על תחום רכבי יוקרה שפורסמה אתמול היא כי הטלת מסים על רכבים שמחירים עולה על 300 אלף שקל היא "יעילה" וגם "מצמצמת אי שיוויון". במקביל כלכלני המשרד ממליצים לבטל את הטבת המס על רכבי פלאג אין הייבריד, מה שאומר שבקרוב נראה יותר כלי רכב יוקרתיים ומזהמים בכבישים

23.04.2018, 13:49 | תומר הדר

שוק רכבי היוקרה הישראלי נחשב ל"פרה חולבת" מניבה במיוחד עבור משרד האוצר. וכאשר הפרה מניבה, יש לוודא שתמשיך להניב, כך עולה מסקירה מיוחדת שפרסם אתמול משרד האוצר על שוק רכבי היוקרה בישראל.

סקירת משרד האוצר מתפרסמת בעיתוי מעניין: בעוד כחודשיים צפוי לפוג תוקפו של מס רכבי היוקרה: מס זה, שהוטל בשנת 2013 קובע כי על מכוניות שמחירן הרשמי הוא מעל 300 אלף שקלים יוטל מס מיוחד נוסף, המצטרף למס הקנייה הרגיל (בסך של עד 83%).

שיטת החישוב של מס היוקרה פשוטה: בכל רכב שמחירו הוא מעל 300 אלף שקלים יוטל מס של 20% על ההפרש בין 300 אלף שקלים ובין מחירו של הרכב. למשל, ברכב שמחירו הוא 400 אלף שקלים יוטל מס של 20% על 100 אלף שקלים.

כאמור, לפי סקירת משרד האוצר, מס היוקרה בהחלט משתלם למדינה: בשנת 2014 הרוויחה מדינת ישראל 67 מיליון שקל ממס היוקרה. בשנת 2015 עלה הרווח מס היוקרה ל-90 מיליון שקל ואילו בשנת 2016 הגיע הרווח ממס היוקרה לשיא: 121 מיליון שקל. במקביל, למרות המס החדש נמצא מספרם של רכבי היוקרה בישראל (רכבים שמחירם עולה על 300 אלף שקל) בעלייה מתמדת: מ-5,625 רכבי יוקרה בשנת 2013, אז נכנס המס לתוקף, ל-10,307 בשנת 2016.

יגואר. מסקנת האוצר היא שהציבור ממשיך לקנות רכבי יוקרה למרות המס העודף יגואר. מסקנת האוצר היא שהציבור ממשיך לקנות רכבי יוקרה למרות המס העודף יגואר. מסקנת האוצר היא שהציבור ממשיך לקנות רכבי יוקרה למרות המס העודף

סקירת משרד האוצר מציירת בקווים כלליים את ההתפלגות בשוק רכבי היוקרה. שלא במפתיע, בשוק בו מספר היצרנים זעום, הגרמנים הם השולטים בעיקר המכירות כשאחריהם היפנים האמריקאים. בנוסף, סקירת משרד האוצר מדגישה את ההבדלים הקיימים בין מחיריהם הממוצעים של רכבים עממיים – ובין מחיריהם הממוצעים של רכבי יוקרה. כך, בשנת 2016, השנה העדכנית ביותר אליה מתייחסת הסקירה עמד מחירה הממוצע של מכונית עממית על כ-135 אלף שקל ואילו מחירו הממוצע של רכב יוקרה באותה שנה היה 427.6 אלף שקל.

שלא במפתיע, המסקנה העיקרית העולה מן הדו"ח של משרד האוצר היא שלמרות הטלת מס רכבי היוקרה, הציבור ממשיך לרכוש אותם. ומשמעותו של הדבר היא שמדובר במס מוצדק שיש להאריך את תוקפו עד לשנת 2019, שהרי הציבור רק רוכש יותר רכבי יוקרה. במפתיע, סקירת משרד האוצר אינה כוללת נתונים כלשהם לגבי שנת 2017 ולגבי שנת 2018. עבור שוק רכבי היוקרה מדובר דווקא בשנתיים קריטיות שעלולות לשנות את התמונה: הסיבה היא חדירתם של רכבי פלאג אין הייבריד – רכבים שמצוידים בסוללה חשמלית נטענת משקע וגם במנוע בנזין. מדינת ישראל מטילה מס קנייה מופחת בגובה 20% על רכבי פלאג אין הייבריד ללא קשר למחירם, מה שככל הנראה פגע באופן ניכר בהכנסות המדינה, שהתרגלה לגרוף מיליונים ממיסוי רכבי יוקרה בעלי מנועים גדולים ומזהמים. לכן המלצת האוצר היא לבטל את הטבת מס הקנייה לרכבי פלאג אין הייבריד ולהשית על כל רכבי היוקרה מס קנייה מלא בהיקף של עד 102% (כולל מס היוקרה).

תכנית האוצר, שהאוצר מגדיר בסקירה כ"מס יעיל וגם מצמצם אי שיוויון" אינה חפה מחסרונות. שוק רכבי היוקרה נמצא בצמיחה זה מספר שנים והלקוחות מעדיפים רכבים כבדים ומזהמים. חדירת רכבי "פלאג אין הייבריד" יצרה שינוי מגמה והורידה את ממוצע פליטות המזהמים של רכבי היוקרה. לשיטת משרד האוצר הלקוחות ימשיכו לרכוש רכבי יוקרה, אלא שכעת אלה יהיו מזהמים, לאור הסרת הטבת המס. מעבר לכך, רכבי יוקרה מצוידים בטכנולוגיות בטיחות מתקדמות, כאלה שבחלקן הגדול טרם חלחלו אל השוק העממי. הטלת מגבלות נוספות ומיסים נוספים על רכבים אלה עלולה לגרום לגריעה ממפרט הרכב הבטיחותי כדי לחסוך עלויות. בנוסף, הגדלת מס הקניה על רכבי פלאג אין הייבריד עלולה להיות בגדר יריה ברגלו של שר התחבורה: כיום בחסות חוק רישוי רכב פועלים בישראל מספר יבואני רכב עקיפים חדשים המייבאים בין היתר מכוניות מרצדס וב.מ.וו ומתחרים ביבואנים הוותיקים. עיקר ההיצע של יבואנים אלה מסתמך על רכבי פלאג אין הייבריד. בהיעדר הטבה זו לא תהיה כל הצדקה לתחרות ליבואני הרכב הוותיקים.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
בהמשך לתגובה של 1.
א. לא ידעתי ששוק רכבי היוקרה עומד על 3.5%, וואו זה ההמון! חשבתי שהרבה פחות ב. באמת שאם יתנו הנחה של עוד כמה גרושים על רכבים יותר "ירוקים" וחסכוניים אז זה יתקן את המשוואה הרבה יותר טוב כוונתו הנסתרת של הכתב איננה ברורה, הלוואי ויש שם כוונה כי האלטרנטיבה היא אפילו יותר מצחיקה
יואל  |  24.04.18
1.
הכתב לא קרא את הדוח או לא קרא אותו עד הסוף
חלקן של מכוניות היוקרה הוא סה"כ 3.5% מכלל המכירות, כלומר לא משם תבוא הידועה של צמצום זיהום האוויר. סיכום - זו הייתה הטבת מס מצחיקה דווקא לבעלי ממון שאין להם בעיה להוציא מאות אלפי שקלים על רכב. למה הדבר דומה? לתת פטור ממיסי עגינה וספנות למי שקונה יאכטה. חלמאות לשמה והלוואי שיתקנו אותה
מוני  |  23.04.18