אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כחלון בקרב בלימה מול בכירי האוצר לשימור הפטור ממע"מ בקנייה ברשת צילום: יאיר שגיא

ניתוח כלכליסט

כחלון בקרב בלימה מול בכירי האוצר לשימור הפטור ממע"מ בקנייה ברשת

עתירת הקמעונאים לבג"ץ אתמול נגד הפטור ממע"מ בקניות מקוונות מחו"ל תפסה את שר האוצר במצב מביך: כל הבכירים במשרדו מודים שהפטור "מעוות". כך גם מנהל רשות המסים היוצא משה אשר, שהעותרים שוקלים עכשיו ברצינות לזמן לעדות

24.04.2018, 07:02 | אדריאן פילוט

העתירה שהוגשה אתמול לבג"ץ נגד הפטור ממע"מ על קניות באינטרנט היא רק חזית נוספת בקרב ששר האוצר משה כחלון מנהל לשימור הפטור. כחלון אמנם נחוש להגן על הפטור גם בבית המשפט, אבל הוא מוצא את עצמו ללא תומכים: כל ראשי האגפים במשרדו תומכים בביקורת של הקמעונאים המקומיים ומתייצבים נגדו ‑ אם כי לא בפומבי.

קראו עוד בכלכליסט

החזית המשפטית

 

את העתירה לבג"ץ הגישו שלושה מהארגונים הגדולים המייצגים את המגזר העסקי: איגוד לשכות המסחר, לה''ב (ארגון העצמאים) והתאחדות בעלי המלאכה. בעתירה, שמופנית לשר האוצר עצמו וכן לראש הממשלה ולמנהל רשות המסים, הם תובעים לבטל לאלתר את האפליה שקיימת נגדם, לטענתם, בגביית מע"מ על יבוא אישי. לפי המדיניות הנוהגת כיום, רכישות מקוונות מספקים בחו"ל עד לסכום של 75 דולר פטורות ממס ערך מוסף; ואילו רכישות בסכומים כאלה בגבולות ישראל חייבות בו. העותרים טוענים שאפליה כזו "אינה חוקית ופוגעת בזכויות יסוד".

כחלון חזר ואמר, בפומבי ובישיבות סגורות בהנהלת האוצר, שביטול הפטור יהיה בגדר העלאת מסים, ולכן הוא מנוגד למדיניותו הכלכלית. לדעתו, הפטור הוא נדבך חשוב במאבק ביוקר המחיה. בסביבת כחלון חזרו ואמרו אתמול שהשר נחוש להותיר את הפטור על כנו.

הפטור ממע"מ על יבוא אישי באינטרנט היה נושא לאינספור דיונים בין נציגי המגזר העסקי לאוצר. המגזר העסקי הוא זה שהעלה ראשון את הדרישה לביטול הפטור, והוא שפנה כעת לאפיקים משפטיים. הסיכוי ששופטי בג"ץ יסרבו לדון בעתירה הוא נמוך, שכן באמת נראה שהפטור כרוך באפליה של עסקים מקומיים. עם זאת, ההערכות הן שבג"ץ יחליט בסופו של דבר לא להתערב, שכן כך הוא נהג בעתירות דומות נגד מדיניות מס שכבר נהגה במשך שנים. אפשר שהעתירה אף תעודד את כחלון להתבצר עוד יותר בעמדתו.

 

החזית המקצועית

 

לכחלון יש חזית נוספת: בחודשים האחרונים כל פקידי האוצר התבטאו נגד הפטור. במפגש בסוף בפברואר בין בכירי האוצר ומשרד הכלכלה הודו ראשי המשרדים הכלכליים באוזני נציגי המגזר העסקי שהפטור "מעוות".

גם כעת, אנשי רשות המסים, מנהל הכנסות המדינה ואגף התקציבים ‑ כולם מביעים בגלוי התנגדות לשימור הפטור. יתרה מכך, באוצר מסבירים שבאיחוד האירופי, שבו נהוג פטור דומה, כבר הוחלט לבטלו בהדרגה תוך שנתיים. באוצר גם מזכירים שלפי הנתונים שבידיהם, סף הפטור (75 דולר) הוא הגבוה בעולם. בדיונים פנימיים ניסו אנשי האוצר לשכנע את כחלון לאמץ את החלופה של האיחוד האירופי ולבטל את הפטור בהדרגה, אך כחלון עמד בסירובו.

"אני מאוד מקווה שלא יקראו לי לעדות" התבדח היום אחד מבכירי המשרד, שכן פקידים שייקראו לבג"ץ יימצאו את עצמם במצב מאוד לא נוח אם יאלצו לצאת נגד מדיניות השר.

החזית מול משה אשר

 

ואכן, באיגוד לשכות המסחר שוקלים לקרוא לעדות אחד מבכירי המשרד הקודמים: מנהל רשות המסים הפורש משה אשר, שהיה בשעתו מתנגד עקבי לפטור בדיונים שנערכו במשרד. את התנגדותו נימק אשר בשיקולים פיסקאליים. הוא טען שהענקת הפטור מזיקה למשק ולקופת המדינה, ועלולה לפגוע בכלל אזרחי ישראל. לדבריו, על רקע הזינוק החד ברכישות המקוונות של הישראלים, גם העלות השקלית של הפטור מזנקת. להערכתו, הכרסום הגובר בהכנסות המדינה ככל שיתרבו הקניות ברשת עלול לחייב את רשות המסים להעלות את שיעור המע"מ לכלל האזרחים. אם אשר, שעזב את המשרד לפני שבועות בודדים, אכן יגיע לבית המשפט, זו תהיה מהלומה קשה לשר האוצר.

הידיעה על הגשת העתירה לבג"ץ לא הפתיעה את כחלון. הוא כבר שמע איומים ברוח זו בדיונים שהתקיימו לאחרונה בין האוצר למגזר הקמעונאי, ולא אהב אותם. כחלון מביע אכזבה קשה מהתנהלות המגזר הקמעונאי בעת האחרונה. בסביבתו מסבירים שרק לפני חודשים ספורים הוא נענה לפניות של הקמעונאים, והעניק להם הטבת ענק של כ־800 מיליון שקל, בצורת הפחתות במכס (תוכנית נטו הוזלות). לטענתם, זו אחת מהפחתות המכס המשמעותיות בתולדות המדינה. בניגוד לפטור ממע''מ, שפוגע בעיקר בבעלי רשתות אופנה וצעצועים, הפחתות המכס כללו מקררים ‑ מוצרים שאינם נרכשים מחו"ל באופן מקוון. לכן היקף ההטבה הזו גדול בהרבה מזה הניתן על יבוא אישי.

כחלון חשב שבהפחתות המכס נסתתמו טענותיהם של אנשי המגזר הקמעונאי, אלא שהשלווה שליוותה את מערכת היחסים בינו לבין המגזר העסקי היתה קצרה ‑ וכעת הם חזרו לנהל נגדו קמפיין מתוקשר, ואפילו יותר אגרסיבי.

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
איפה פה ההגיון
יצרן סיני שמוכר בישראל דרך עלי אקספרס. לא משלם מעמ לא בסין ולא בישראל.. מקבל סובסדיה לא חוקית על יצוא טקסטיל ממשלת סין. ואנחנו שמיצרים סחורה זולה פה בארץ לא רק שמשלמים ים מסים ולא מקבלים שום עזרה. שאנחנו כבר עולים לאינטרנט אנחנו כן משלמים מעמ. ואנחנו יצרנים!!!!. אני אופנת דניאל כחול לבן. הילדים שלי יעשו פה צבא. במה הסיני יותר טוב ממני למה??
יוסי  |  27.04.18
26.
איך הציבור צקיך להתמודד ?
פשוט מאוד - אם הדבר הזה עובר, צריך להזמין כל שבוע חבילה אחת שעלותה עד דולר אחד. ופשוט לא לשחרר אותה מהדואר. כך - מדפי הדואר יועמסו, המכס יעבוד שעות על שעות על שעות, רק כדי אחרכך - לעבוד שוב שעות על שעות על שעות כאשר המוצרים יוחזרו לחו"ל, או יושמדו, או יינסו למכור אותם במכרז כמותי.
המגיב  |  25.04.18
לכל התגובות