אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המושבים והקיבוצים עתרו לבג"ץ בבקשה לעצור את הבנייה על קרקעות חקלאיות צילום: נמרוד גליקמן

המושבים והקיבוצים עתרו לבג"ץ בבקשה לעצור את הבנייה על קרקעות חקלאיות

לטענת העותרים הוראת השעה שאושרה ב-2014 המאפשרת למדינה להכריז על קרקעות מדינה כאזורים מועדפים לבנייה למגורים מפלה אותם ועלולה להביא ל"הרס מוחלט של ההתיישבות העובדת בישראל"

24.04.2018, 16:03 | אמיתי גזית

תנועות ההתיישבות הגישו הבוקר עתירה לבג"ץ ובה דרשו לבטל את הוראת השעה לקידום בנייה במתחמים מועדפים לדיור, ובמיוחד את הסעיף המקנה לקבינט הדיור את הסמכות להכריז על קרקע בבעלות מדינה שהוחכרה כקרקע מועדפת לדיור, לשנות את ייעודה בהליך מואץ ולבנות עליה אלפי דירות.

קראו עוד בכלכליסט

הוראת השעה שנולדה באוגוסט 2014 כמענה למשבר הדיור מבקשת לאפשר למדינה להשיב לידיה קרקעות שהוחכרו למושבים ושימשו אותם לחקלאות, כדי לשנות את ייעודן לקדם עליהן תוכניות בנייה למגורים. התוכניות מקודמות בהליך מואץ בוותמ"ל (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור) הנשלטת על ידי משרד האוצר. תוקפה היה ארבע שנים, אך לפני כחודש ועדת הפנים ואיכות הסביבה אישרה את בקשתו של שר האוצר משה כחלון להאריך את תוקפה בשנה נוספת. את ההחלטה הזו מבקשים בתנועות ההתיישבות לבטל.

לטענתם מדובר במהלך לא חוקתי משום שהוא גורם להפליית המושבים ושולל את זכותם להביע עמדתם לפני שמתקבלת החלטה על שינוי ייעוד הקרקע. בנוסף נטען כי המושבים מאבדים את זהותם, שכן כמות הקרקעות המיועדות לאיבוד חקלאי מצטמצם. "חוק הוותמ"ל המעניק לממשלה, וליתר דיוק, קבינט הדיור, סמכות רבת עוצמה שאין לה אח ורע בעולם המערבי", נכתב בעתירה. "הפקעת הקרקע החקלאית באופן מאסיבי מביאה לפגיעה חמורה בזכויות יסוד של החוכרים, ובמושבים ובקיבוצים שמופקעים מהם מרבית הקרקעות החקלאיות שלהם, גורם הדבר בפועל לחיסולם כישוב חקלאי, דבר שעלול להביא להרס מוחלט וחיסול של ההתיישבות העובדת בישראל".

קרקע חקלאית (ארכיון), צילום: נמרוד גליקמן קרקע חקלאית (ארכיון) | צילום: נמרוד גליקמן קרקע חקלאית (ארכיון), צילום: נמרוד גליקמן

על דרך קבלת ההחלטות בקבינט הדיור נכתב כי מדובר "בהליך נטול שקיפות, נטול פרמטרים לגבי זהותה ונחיצותה של הקרקע ומבלי שמלוא העובדות הרלוונטיות בנוגע להכרזה (הפקעה) יוצגו בפני השרים המחליטים".

את העתירה הגישו במשותף תנועת המושבים בישראל, התנועה הקיבוצית, הקיבוץ הדתי, ועמותת אדמתי על ידי עו"ד גד טיכו וישי שידלובסקי-אור ממשרד כספי ושות'.

מזכ״ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור אמר עם הגשת העתירה כי, "חוק הוותמ"ל הוא חוק אלים ולא ראוי ומהווה כלי דורסני אשר פוגע בשטחים החקלאיים ובשטחים הפתוחים המהווים ריאה הירוקה".

מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר: "במירוץ המבוהל להישגים פוליטיים לכאורה, מחריבים את כל תכנון המדינה לטווח הארוך. המהלך הזה חייב להעצר".

עו"ד עמית יפרח היועמ״ש ויו"ר אגף קרקעות בתנועת המושבים אמר: "אנו לא נגד בנייה ולא נגד תכנון דירות שיקלו על מצוקת הדיור, אך לאור המלאי שכבר קיים והצהרות האוצר על ירידת מחירים ראוי כי בתחנה זו המדינה תחזור לתכנון שפוי ובמוסדות התכנון הרגילים, מבחינתנו ראוי לתת הגנה מוגברת לקרקע החקלאית ולשטחים הפתוחים בכל הליך תכנוני חיוני ככל שיהיה ועל כך אנו נאבק".

עו"ד מיכי דרורי מנהל המחלקה המשפטית בתנועה הקיבוצית: "הנזק שהוותמ"ל גורם הוא רחב וחמור, לא רק לישובים שלנו ולשטחים החקלאיים, אלא גם לערים עצמן ולאותם אזרחים שיאלצו לגור במתחמים הבעייתיים שיוצר הוותמ"ל. אנו רוצים לשים על השולחן גם את התופעה של הפגיעה הרוחבית בישובים שלנו ובחבריהם, בזכויותיהם ארוכות השנים ובקניין שלהם. במסגרת זו מוגשת העתירה. אנו מרגישים שאנחנו חייבים להשמיע את קולנו ואנו מצטרפים ומעודדים את המאבק של הישובים והחברים בשטח כי ההליכים המשפטיים לבדם אין בהם די".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
רוב הדירות בקיבוצים לא ראויות למגורים
הקשת המזרחית ואכולי קנאה ושטופי מוח. למה לא הלכתם לחיות בקיבוץ? פתאום הנדלן מעורר בכם קנאה? אז תדעו לכם שלא כל הנוצץ זהב. סבי ואימי וגם אני גרנו בדירות שלא הייתם רוצים לגור בהם. גם הדירה שאני גרה בה לא ראויה למגורים כי האדמה זזה והיסודות לא חזקים. הכל מלא סדקים. אימי גרה בדירה פצפונת והדירה בכלל לא שלה. אז תפסיקו להסיט נגד הקיבוצים שלבנים שלהם אין ירושה כמו לכם שתקבלו את הדירה של סבא וסבתא או של הוריכם ביום מן הימים. וגם כסף לרוב הקיבוצניקים אין. הם היו טפשים שלא דאגו לעצמם בזמן.
קיבוצניקית לשעבר  |  30.04.19
7.
חוצפה של מושבניקים - ממלח הארץ למלכי הנדלן
לא ייאמן - מלח הארץ. גם פה בתגובות. שוב הסיפורים קורעי הלב על סבא וסבתא שירו עליהם ערבים והמדינה גזלה להם את הפרנסה. הרי היום על כל נחלה מותר לכם לבנות 3 בתים נפרדים שעם כל ההקלות יכולים להגיע למעל 200 מטר כל אחד. כל חקלאי לשעבר הסס את כל המחסנים לדירות לא מורשות, שלא לדבר על כל ההקלות מהמינהל. עכשיו בואו ניקח זוג מרוקאים שנזרקו במדבר ירוחם דימונה וכו. גם עליהם ירו גם אותם גנבו וגם אותם לא היו צריכים שהמפעל נסגר. ומי ייקח אותם בגיל 60???? אף אחד לא נתן להם זכות לעוד שלוש דירות שיכון...
החזון איש  |  25.04.18
5.
ככה זה אצל היהודים
צרות עין ושנאת חינם! אורי וצנחן נכה שסבא וסבתא שלי עזבו את העיר ובאו לכפר למושב בקו התפר מאות מטרים מהערבים ללמוד ולעסוק בחקלאות חטפו אש ברמה יומית , עשו חקלאות ובנו את ארץ ישראל במו ידיהם , העבירו את עבודת החקלאות להורים שלי שקרעו את התחת וכל זמן היו בחובות . ושה שביום בהיר אחד הממשלה החליטה לרסק את החקלאות בארץ ולייבא מחו"ל והשאירו את הוריי עם חובות , בלי יכולת להתפרנס בכבוד כי מי ייקח אנשים בני 60 ללא השכלה לעבודה נורמאלית עם סככות שוממות. לא מגיע להם להזדקן בכבוד?
דורון  |  25.04.18
4.
גזל, מחיקת ההיסטוריה וסילוף עובדות
למגיבים 2 ו 3 שכנראה נעדרו משיעורי היסטוריה. בשנות העשרים והשלושים הגיעו לכאן אנשים אמיצים וציונים אשר לא קיבלו מתנות אלא רכשו בכספם ובכספי תרומות וכן גם בעזרת המדינה קרקעות שהיו ביצות מוקפות בישובים ערבים. האנשים האלה הקימו ישובים חקלאות משגשגת שהיוותה מקור להכנסה ובסיס לביו-חקלאות של ימינו, שמרו על אדמות המדינה, נילחמו בפורעים, הקימו מפעלים שעד היום משגשגים והשביחו את הקרקעות. לא קיבלו מתנות ולא לקחו מאף אחד וודאי וודאי לא אוכלי חינם.
ניר  |  25.04.18
לכל התגובות