אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האחים נקש יבנו גגות סולאריים בתמורה לשעבוד ההכנסות צילום: אוראל כהן

האחים נקש יבנו גגות סולאריים בתמורה לשעבוד ההכנסות

ל"כלכליסט" נודע שבעלי ארקיע הקימו חברה שתציע מימון מלא להקמת מערכות אנרגיה סולארית על גגות. בתמורה יעבירו אליהם בעלי הגג את ההכנסות ממכירת החשמל למשך 8 שנים. בשלב הראשון יתמקד המיזם במבני ציבור ומבנים מסחריים

25.04.2018, 08:02 | ליאור גוטמן

הכרזת משרד האנרגיה בנובמבר על פתיחת כלל הגגות בישראל להקמת מערכות סולאריות מושכת שחקנים חדשים לשוק ייצור החשמל.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע שהאחים יוסף, רפי ואבי נקש, בעלי חברת התעופה ארקיע, פפו ספנות ורשת מלונות אורכידאה, הקימו בשבועות האחרונים חברה חדשה שתנסה להשתלב בתחום הקמת מערכות האנרגיה הסולארית הביתיות והמסחריות. החברה תקרא "פפו חשמל חינם", והיא תעבוד במקביל ל"פפו ספנות", "פפו תיירות" ו־"פפו פיתוח והשקעות" – החברה שמתמקדת בעסקי הנדל"ן של שלושת האחים.

בראש החברה יעמוד שרון פרץ, שישמש מנכ"ל משותף עם דוד שוורצמן, נציגם אל האחים נקש. לפרץ ניסיון רב בתחום והוא פעל ופועל בהקמת מערכות סולריות תחת חברת ב.ד.ט.ח שהקימה על גגות בעשור האחרון מערכות סולאריות עם יכולת הפקה של קרוב ל־20 מגה־וואט. החברה זו עובדת במודל "מונה נטו", כלומר, היזם מתקזז מול חברת החשמל על היקף הייצור, כאשר הוא מוכר לרשת מצד אחד וקונה חשמל מצד שני, והקיזוז הסופי מונע ממנו תשלום חודשי.

מימין: אבי, יוסף ורפי נקש. מנוע צמיחה חדש, צילום: טל שחר מימין: אבי, יוסף ורפי נקש. מנוע צמיחה חדש | צילום: טל שחר מימין: אבי, יוסף ורפי נקש. מנוע צמיחה חדש, צילום: טל שחר

בשיחה עם "כלכליסט" הסביר מנכ"ל החברה שרון פרץ שהמודל העסקי של פפו חשמל חינם הוא לממן באופן מלא כל מערכת מסחרית או פרטית בטווח תפוקה של כ־700 קילוואט־שעה. התנאי הוא התחייבות מצד הלקוח לשעבד את כלל ההכנסות ממכירת חשמל ל־"פפו חשמל חינם" לאורך 7 עד 8 שנים, בהתאם לגודל המערכת הסולארית. במידה ומדובר במערכת גדולה עם יכולת הפקה של הספק של מגה־וואט או יותר, אזי השעבוד הוא ל־4 שנים. בתום התקופה יתחלקו ההכנסות ממכירת החשמל באופן שווה בין החברה לבין בעל המערכת.

להערכת אנשי פפו חשמל חינם העלות להקמת המערכות הסולאריות ינוע סביב 7,500 שקל לכל קילוואט שעה שהמערכת תהיה מסוגלת להפיק. ההגיון העסקי מאחורי המיזם של האחים נקש נסמך על ההנחיה לפיה חברת החשמל תתחייב לרכוש כל חשמל ממקור מתחדש הנכנס לרשת לתקופה של 25 שנה. כלומר, לאחר שעבוד ההכנסות מהמערכת לפפו חשמל חינם ב־8 השנים הראשונות לפעולתה, יובטחו ללקוח עוד 17 שנה של הכנסות שיגיעו ישירות אליו. יתרון אחר מבחינת הלקוח הוא שהטיפול בבירוקרטיה מול רשות החשמל, כמו פתיחת תיק כספק חשמל והתחייבות לעבוד מול חברת החשמל, תיעשה בידי החברה של האחים נקש, ואילו הוא יחתום על חוזה מולם.

עם זאת, למרות החלטת משרד האנרגיה מנובמבר, לא ברור עד כמה שוק האנרגיה הסולארית פתוח לקליטת מאות או אלפי מערכות חדשות בעשור הקרוב. אף שבתחילה המשרד התכוון לרצף את כלל הגגות במדינה בפאנלים סולאריים, תוכנית שאפתנית זו נגוזה לאחר שהתברר שכל בניין משותף דורש אישור של כלל הדיירים להקמת מערכת סולארית.

לפני כחודש פרסמה רשות החשמל את ההסדרה הסופית בנושא הפקת אנרגיה סולארית ממתקנים על גגות, עם הבטחה לשלם 45 עד 48 אגורות לקילוואט לשעה לבעלי המערכות. מדובר בתעריף גבוה ביחס לעלות ייצור החשמל של חברת החשמל, שעומד על כ־27 אגורות לקילוואט לשעה נטו.

פרץ הסביר שפפו חשמל חינם לא תעבוד בשלב הראשון מול בעלי גגות פרטיים אלא מול בעלי מבנים מסחריים ומבני ציבור.

התחום הסולארי עשוי להתברר כמנוע צמיחה חדש לעסקי האחים נקש, שצברו הון שנאמד במיליארדי שקלים בעיקר מהקמת חברת הג'ינסים ג'ורדאש בארה"ב, שהחלה את חייה בחנות קטנה בניו יורק בסוף שנות השישים. בישראל פעילים האחים מאז שנות השמונים והם הבעלים של חברת התעופה ארקיע, רשת מלונות אורכידאה וכן שורה של עסקי נדל"ן. לפני כשש שנים זכו האחים במכרז הממשלתי לתפעול נמל אילת ל־15 שנה.

תגיות