אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממזומן ועד ביטקוין: כמה כסף יש בעולם? צילום: שאטרסטוק

פודקאסט כלכליסט

ממזומן ועד ביטקוין: כמה כסף יש בעולם?

האם יש כמות שטרות ומטבעות אבסולוטית, למי מותר להדפיס כסף וכמה, מה החלק של המטבעות הווירטואלים בעוגה השלמה ולמה עדיין מסתובבים לנו מטבעות בין הידיים. פודקאסט מנועי הכסף פרק 12

26.04.2018, 15:45 | שי סלינס

כמה כסף יש בעולם, כמה מתוך כל זה מזומן, כמה במטבעות ולמה בכלל הוא קיים. התשובות לשאלות אלו, כפי שבטח ניחשם, אינן פשוטות ותלויות במידה רבה בהגדרות.

כסף, הבא לידי ביטוי בסוגים שונים של נכסים פיננסיים, מוחזק כאמצעי חליפין. לכן, כאשר רוצים להגדיר את הכמות המצרפית יש צורך להעריך את מידת הנזילות של הנכסים הפיננסיים השונים. המושג נזילות מתייחס למידה בה ניתן למכור את הנכס בהתראה קצרה ובמחיר השווה או הקרוב מאוד למחיר השוק. ועל כן, הקושי המרכזי במדידת כמות הכסף נובע מההגדרה של מה זה בעצם כסף.

האזינו לפרק 12 של פודקאסט מנועי הכסף עם אורי גרינפלד הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות:

החלוקה הכללית ביותר בעולם הפיננסי של כמות הכסף נמדדדת על ידי "המובן הצר" ו"המובן הרחב" של הכסף. המובן הצר כולל בתוכו את המטבעות, את שטרות הנייר שבארנק שלנו או בכספות הבנק ואת הכסף אשר נמצא בחשבונות החיסכון בבנק (ללא ריביות). בחישוב כל המרכיבים האלו מגיעים לסכום של 31 טריליון דולר. שזה 31 אלף מיליארד דולר, או במספרים - 31,000,000,000,000. 

במובן הרחב יותר של הכסף, הכולל בתוכו את "המובן הצר", ניתן למצוא את החיסכונות צוברות הריבית שלנו, הכסף אשר נמצא בשוק ההון וכל פיקדונות ארוכי המועד. בסך הכל כמות הכסף "במובן הרחב" מגיעה לסכום שנע בין 95-90 טריליון דולר. מתוך סכום זה אגב, כ-70 טריליון דולר מושקע בשוקי ההון ברחבי העולם.

עם זאת, ההגדרות היום מעט שונות ונהוג גם להשתמש במונחים רחבים יותר למדידת כמות הכסף. הכמות במובן הרחב ביותר הקיימת היום כוללת גם את המטבעות הוירטואליים, את שווי המתכות היקרות הכוללות את הזהב והכסף וגם את הנגזרים הפיננסים (Derivatives). כאשר משקללים את כל אלו מגיעים לסכום אסטרונומי של קוואדריליון דולר. כן, 1,000,000,000,000,000 דולר.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

מדידת הכסף בעולם

הסוגיה הקשורה בכמות הכסף עלתה לדיונים בארה"ב עוד בתחילת שנות ה-80. אז החליט הבנק המרכזי האמריקאי, הפד, לקבוע הגדרות למדידת כמות הכסף. הפד חילק את כמות הכסף לשלושה חלקים - M2, M1, ו-M3.

M1 הוגדר כמזומן בידי הציבור ופיקדונות עו"ש, ללא עו"ש נושא ריבית. M2 הוגדר כ-M1 ועוד עו"ש אשר נושאים ריבית ופיקדונות לא צמודים למדד בטווח של עד שנה. ואילו M3 הוגדר ככמות המצרפית של M2, M1 ופיקדונות צמודי מדד ופיקדונות נקובים במט"ח עד שנה.

לגבי ישראל, במסגרת המעקב אחר התפתחות כמות הכסף, משתמש בנק ישראל בנתונים של מצרפי הכסף בהגדרות השונות – מצרף הכסף הרחב ורכיביו ובנוסף M1 ו-M2 כפי שהוסבר לעיל. בנוסף, בעקבות הצטרפותה של ישראל ל-OECD ערכה החטיבה למידע ולסטטיסטיקה של בנק ישראל התאמה להגדרות החישוב המצרפי הכסף בישראל להגדרות הבינלאומיות, כך שכמות הכסף בקרנות כספיות התווספה לכמות הכסף במובן הרחב.

איך יראה העתיד

אין ספק שעולם הכסף יעבור מהפיכה אשר תשנה את פניו כאשר לא נעביר כספים מאחד לשני באופן דומה להיום. למעשה אנחנו בעיצומה של מהפכה כזו כבר עכשיו והדוגמה הטובה שקיימת היא הסופר החדש של אמזון בסיאטל. לקוחות אשר נכנסים לסופר נדרשים לסרוק את הקוד הדיגיטלי שמופיע באפליקציית אמזון Go בסמארטפון ומאותו רגע הם במעקב. הלקוחות יכולים לקחת מוצרים מהמדפים ופשוט לצאת מהחנות. והתשלום? זה כבר יקרה בצורה אוטומטית כאשר הכסף יעבור מחשבון הבנק לזה של אמזון.

עם זאת, למרות היתרונות הברורים והאינטרס הבולט של המדינות לעבור לשיטת תשלומים כזו שתצמצם בצורה משמעותית את ההון השחור - קיימות מספר בעיות. מלבד העניין האתי של שמירה על פרטיות, חשוב לזכור את אותם מגזרים שמעדיפים באופן מסורתי להשתמש במזומן, ולאו דווקא לצורך העלמת מס או סחר במוצרים לא חוקיים. קיימות אוכלוסיות שלמות שהמזומן הופך את חייהם לקלים יותר, למשל קשישים וכבדי ראייה. ובכל זאת, היקף ההון השחור בישראל, למשל, מוערך ביותר מ-20% מהתוצר, לפי ועדת לוקר לצמצום השימוש במזומן שמסקנותיה פורסמו ב-2014. באמזון למשל, דאגו שלא להשתמש כלל בטכנולוגיית זיהוי פנים, והתבססו על מזהים אחרים בנראותם של הקונים עבור האלגוריתם.

la casa de papel , צילום: נטפליקס la casa de papel | צילום: נטפליקס la casa de papel , צילום: נטפליקס

 

ומה אצלנו?

אחרי שלל דחיות ולאחר שעבר שינויים רבים, אושר במרץ האחרון במליאת הכנסת החוק לצמצום השימוש במזומן, שייכנס לתוקף בתחילת השנה הבאה. על פי החוק, יוגבל השימוש במזומן בעסקאות שסכומן עולה על 11 אלף שקל. במקרה שמדובר בתשלום למי שאינו מוגדר כעוסק, כגון במכירת רכב בין שני אנשים פרטיים, יוגבל השימוש במזומן מסכום של 50 אלף שקל.

מי שפעל במיוחד להחלת שינויים בחוק הוא יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני מיהדות התורה, שעוד טרם החלו הדיונים בוועדת החוקה של הכנסת, התנגד לקיומם שם ודרש להיות מעורב באמצעות הקמת ועדה משותפת ביחד עם ועדת הכספים כדי "להשגיח מקרוב" על ההחלטות. לא סוד הוא שבקרב המגזר החרדי והערבי השימוש במזומן נפוץ במיוחד, מה שהעלה חששות כבדים בנוגע להחלטות שיתקבלו.

ומה לגבי המטבעות הווירטואליים? אז זהו, שחלקן מהעוגה השלמה של הכסף קטן מאוד. מזערי. כמות הכסף בכל שוק המטבעות הווירטואליים מוערכת בכ-100 מיליארד דולר - שזה 0.0001% מכמות הכסף בעולם במובן הרחב ביותר.

תגיות