אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העוקץ הפייסבוקי: צוקרברג מציע לך כסף, לא תיקח? צילום: אי פי איי

דו"ח טכנולוגי

העוקץ הפייסבוקי: צוקרברג מציע לך כסף, לא תיקח?

הנהלת פייסבוק לא מצליחה לזהות עוקץ ניגרי קלאסי - מה שמעיד על יכולותיה בתחום המלחמה בפרופילים פיקטיביים, דרישות העבודה במחסני אמזון עולות בחיי אדם, משחקי מחשב מוגדרים כפעילות הימורים בלתי חוקית והסלולרי של טראמפ הופך לשיעור באירוניה

26.04.2018, 13:13 | יוסי גורביץ
שלום אני להיות נסיך של פייסבוק 

קבוצה של משתמשים בפייסבוק הופתעו לגלות בשנים האחרונות שמארק צוקרברג או סגניתו שריל סנדברג פנו אליהם אישית בפייסבוק, והודיעו להם שהם זכו בלוטו של החברה. את ההמשך אתם כבר מכירים לבד: כדי לקבל את סכום הזכיה, מארק או שריל היו מבקשים שתשלח להם כרטיסי מתנה של אייטיונס בכמה מאות דולרים. עוקץ ניגרי קלאסי.

בדיקה של הניו יורק טיימס מעלה שהיו 205 פרופילים מזויפים כאלה בפייסבוק ואינסטגרם, וש-51 מהם לפחות היו חשבונות עוקץ: נוכלים שהיו משתמשים במוניטין של צוקרברג וסנדברג כדי להונות משתמשים.

לא, הוא עדיין לא נכנס לתחום הלוטו, צילום: בלומברג לא, הוא עדיין לא נכנס לתחום הלוטו | צילום: בלומברג לא, הוא עדיין לא נכנס לתחום הלוטו, צילום: בלומברג

כמובן, זה היה יכול לעבוד רק על משתמשים לא מודעים, כי אף אדם שיודע מיהו מארק צוקרברג האמיתי לא היה קונה ממנו מכונית משומשת, על אחת כמה וכמה לא זכיה בלוטו. מזימות ניגריות מגיעות תריסר בשנקל, כך שזה לא באמת מפתיע.

מה שאכן מעורר תהיה הוא העובדה שפייסבוק לא היתה מודעת לשימוש הנלוז הזה שנעשה בשמם של בכיריה. היא גילתה את הנושא רק כאשר הניו יורק טיימס פנה אליה עם רשימה. תוך זמן קצר כל החשבונות הללו נמחקו. הפרשה מביכה במיוחד לאור העובדה שלפני חודש הדגיש צוקרברג בפני הקונגרס שפייסבוק מנהלת מלחמת חורמה כנגד חשבונות מזויפים, שהם לדבריו הבסיס למכת הפייק ניוז.

כמה ברצינות לוקחת פייסבוק את המאבק שלה במשתמשים מזויפים? לאור העובדה שאפשר היה לחקות כך את המנכ"ל שלה, כנראה לא יותר מדי.

מי מוביל את תריסר המזוהמים?

המועצה הלאומית לבטיחות ובריאות בעבודה של ארה"ב פרסמה אתמול (ד') דו"ח שעוסק בחברות שמסכנות את חיי עובדיהן. שתי החברות שמובילות את מה שהמועצה מכנה "תריסר המזוהמים" הן אמזון וטסלה.

מדי יום, אומרת המשנה ליו"ר המועצה, יש עובדים שלא חוזרים הביתה בגלל אסונות שניתן היה למנוע; הדו"ח הנוכחי של הארגון מציין חברות שקיבלו התראות על סכנות ספציפיות, התעלמו מהן ובכך גרמו למוות או פציעה.

ג ג'ף בזוס | צילום: איי אף פי ג

שבעה עובדים במחסני אמזון מתו בתאונות בחמש השנים האחרונות; שלושה מההרוגים מתו בתקופה של חמישה שבועות בשנה שעברה. בכך היא מובילה את הרשימה. המועצה לא היססה להצביע על כך שבזוס הוא האיש העשיר בעולם כרגע, וש"עושרו העצום נשען, במידה ניכרת, על מודל עסקי שמכתיב קצב עבודה בלתי פוסק ומעקב מתמשך של העובדים". הדו"ח מציין עוד שחלק ניכר מכוח העבודה של אמזון מועסק בפועל על ידי חברות כוח אדם, וכתוצאה מכך כאשר יש תאונות עם נפגעים קשה יותר לעמוד על נתיב האחריות.

חברת הטכנולוגיה השניה שמוזכרת בדו"ח היא טסלה, שאפופת שערוריות בשבועות האחרונים לאחר שהסתבר שהיא דיווחה על מספר נפגעים במפעלים שלה שהיה נמוך משמעותית ממספר הפצועים בפועל. המועצה מצאה ששיעור הפציעות במפעלי טסלה היה גבוה ב-31% מהשיעור בכלל תעשיית הרכב, וששיעור הפציעות החמורות במפעלי טסלה היה גבוה מהשיעור המקביל ב-83%.

שמן על גלגלי המהפכה.

Loot Boxes? אלה הימורים בלתי חוקיים

רשות המשחקים הבלגית הודיעה לשורה של משחקי מחשב - ביניהם Overwatch, FIFA ו-Counter Strike Go - שהצורה שבה הם מתנהלים כעת הופכת אותם להימורים בלתי חוקיים, ושהם נדרשים לשנות את ההתנהלות הזו לפני תביעה.

הסיבה למהומה: Loot Boxes. לא מעט משחקים לאחרונה מדרבנים גיימרים לשים עוד קצת כסף על המשחק, ובתמורה הם יקבלו גישה לקופסאות עמוסות שלל שיתנו להם יתרון על פני שחקנים אחרים. תאמרו: מדובר בהרחבת DLC לגיטימית, כמעט כל משחק עושה את זה. שחק Rome Total War, שים עוד כמה זלוטס ותוכל לקבל את סוס הקרב של אלכסנדר מוקדון, שיבעט את האויבים שלך לעזאזל. רק אל תתן לבנדיטים אפגנים לתפוס אותו (אל תשאלו, סיפור ארוך).

דמות מהמשחק Overwatch, צילום: IGN דמות מהמשחק Overwatch | צילום: IGN דמות מהמשחק Overwatch, צילום: IGN

לא, אומרת רשות המשחקים הבלגית. יש הבדל. כשאתה קונה את ההרחבה שמאפשרת לך לקבל את שוט הקרב של אטילה ההוני, אתה יודע בדיוק מה אתה מקבל. יש כאן החלטה מושכלת. הקופסאות הללו הן רנדומליות. כלומר, אתה משלם, אתה יודע שתקבל משהו ושהוא יהיה חריג, אבל לא יודע מה תקבל. כתוצאה מכך, יש פיתוי פסיכולוגי של השחקן לשים עוד כסף בתקווה לקבל משהו נדיר שבנדירים, כמו פטיש הכסף של מקסוול, שיש לו פלוס 67 נגד תאבי בצע. שים כסף, משוך בידית: אולי הפעם זה יעבוד.

החוק על הפעלת משחקי הימורים בבלגיה מאפשר כליאה עד חמש שנים, ואם אתה מציע את ההימורים לקטינים, אנחנו מדברים על עשר שנים. ברשות אמרו שהם מבינים שהמצב כאן לא פשוט, ושיתכן שהחברות לא הבינו שהן מבצעות עבירה על החוק, ועל כן הן מציעות להן לדבר איתה בהקדם.

קצרצרים

1. האירוניה שתתה אתמול בקבוק שלם של אקונומיקה ואושפזה במצב קשה, לאחר שהתברר שדונלד טראמפ - שבנה את הקמפיין שלו על המיילים הלא מאובטחים של הילרי קלינטון - מתעקש להשתמש בסמארטפון לא מאובטח לשיחות ומסרונים. לטראמפ יש טלפון רשמי, שטובי השושואיסטים של ארה"ב עבדו כדי לוודא שאי אפשר יהיה להאזין לו, אבל הוא מעדיף את הסמארטפון הרגיל שלו. הדמוקרטים בארה"ב הקימו קול זעקה גדולה ומרה, אבל לא נראה שמישהו מקשיב, כי איזה ראפר כתב משהו בטוויטר.

דונלד טראמפ, צילום: איי אף פי דונלד טראמפ | צילום: איי אף פי דונלד טראמפ, צילום: איי אף פי

2. פייסבוק העלתה סרטון אומלל, שבו היא אומרת למשתמשים שהיא יודעת שהחוויה שלהם נדפקה עד העצם, ושפעם היה טוב יותר ואיכשהו הכל נדפק ואין לה מושג איך זה קרה אבל היא עובדת על זה. אולי הקטע הנורא בסרטון, מבחינתי, הוא הרגע שבו הקריין אומר (0:29 בערך) שברכות יום הולדת מהבוס שלך ומדוד שלך "גרמו לנו לחוש פחות בודדים". הנחת היסוד המשתמעת היא שאנשים היו בודדים ואומללים עד שבאה פייסבוק וגאלה אותם, זמנית לפחות. הבדידות היא מצב קבוע, ופייסבוק יכולה להקל עליו קצת. אולי תיכנס אלינו עוד קצת? ולא משנה שאנחנו עושים עליך ניסויים פסיכולוגיים בהחרפת הבדידות שלך. ולא משנה שאנחנו יוצרים לך תא תהודה שמשמש בעיקר כדי שתשמע קולות שדומים לך. ולא משנה שמחקרים הראו ששימוש בפייסבוק מגביר את הבדידות. אתם מבינים, אנחנו לא תאגיד דורסני, אנחנו כאן כדי להחזיק לכם את היד בלילה הארוך והקר. ואה, כן, אין לנו מושג איך הכל השתבש. באמת שאין לנו. זה לא שבנינו את כל זה כדי לאסוף את המידע שלכם ולמכור אותו. כל מה שרצינו הוא להקל על הבדידות. לא ברור מה גרוע יותר: אם מארק צוקרברג משקר בציניות למשתמשים שלו, או שהוא באמת מאמין בזה.

3. בבריטניה המשתמשים כבר מתחילים להפיק לקחים: רגולטור התקשורת של הממלכה המנוטרת מצא שבשנה האחרונה, שיעור הבריטים הבוגרים שמשתמשים בפייסבוק ככלי מרכזי במדיה החברתית או לצורכי מסרונים ירד מ-80% ל-70%. אלה נתוני 2017, והם לא כוללים את הסקנדלים של 2018 - שבבריטניה, מולדתה של קיימברידג' אנליטיקה, צפויים להיות חריפים לאור מעורבותה של קיימברידג', ובהשלכה גם פייסבוק, בקמפיין הברקזיט. מה שפחות מעודד פה הוא שאנשים אומרים שהם נוטשים את פייסבוק לטובת ווטסאפ - עוד זרוע של פייסבוק. אחרים מדווחים על שימוש עולה באינסטגרם, זרוע נוספת של פייסבוק. המסקנה המתבקשת, וצריך יהיה לבחון אותה עוד שנה, היא שהמותג של פייסבוק אמנם הורעל, אבל המשתמשים עדיין לא מודעים לכך שמדובר באותה החברה ששולטת גם בווטסאפ ואינסטגרם.

4. תורה של מיקרוסופט: התביעה בברזיל מבקשת מבית המשפט צו כנגד החברה בשל נהלי ההתקנה של מערכת ההפעלה ווינדוס 10. לדברי התביעה, במהלך ההתקנה אוספת החברה מידע רב על המשתמש, ועושה זאת מבלי לבקש את הסכמתו המודעת - דבר שמהווה עבירה על פי החוקים בברזיל. ברירת המחדל של ווינדוס 10, כך התביעה, מאפשרת למיקרוסופט לאסוף את היסטוריית הגלישה של המשתמש, את תוכן המיילים שלו ואת מיקומו. רגולטורים באירופה כבר הביעו אי נחת מהאספקט הזה של מערכת ההפעלה, אבל ברזיל היא הראשונה שנוקטת צעד ממשי בנושא. במיקרוסופט נמנעו מתגובה.

5. איראן מתמרצת את נתיניה לעזוב את כל אפליקציות המסרונים שלהם ולעבור לאפליקציה רשמית של המשטר, סורואוש (Soroush) שמה. כדי לשכנע את ההמונים הספקנים בצדק, המנהיג העליון של המדינה השיעית היחידה בעולם, האייטולה חמינאי, הודיע שהוא סוגר את חשבון הטלגרם שלו. האפליקציה משכה תשומת לב בשל אמוג'י של אישה בלבוש מסורתי שמחזיקה שלט "מוות לאמריקה", כנראה האמוג'י הראשון מסוגו בעולם. אבל לאלו מאיתנו שעסוקים במילים ולא בסמלים, האפליקציה הזו מהווה עוד צעד בנסיונה של איראן לנתק את תושביה מהרשת.

תגיות