אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בזכות חידוד: יותר חברות ישראליות יקבלו עדיפות במכרזים ממשלתיים צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

בזכות חידוד: יותר חברות ישראליות יקבלו עדיפות במכרזים ממשלתיים

שר הכלכלה ושר האוצר הבהירו את התקנות הנותנות עדיפות לחברות ישראליות במכרזים ממשלתיים, באופן שייקל עליהן להוכיח שהמוצר מוגדר "ישראלי". כך יותר חברות מקומיות ייהנו מהחוק המאפשר לזכות במכרז גם במחיר גבוה ב־15% משל חברה זרה

30.04.2018, 08:20 | אדריאן פילוט

שר הכלכלה אלי כהן ושר האוצר משה כחלון אישרו בסוף השבוע שינויים מהותיים בתקנות מקור להעדפת תוצרת הארץ במסגרת חוק חובת מכרזים, מהלך שעשוי להסיט מיליארדי שקלים לתעשייה הישראלית, כך נודע ל"כלכליסט". השינויים אושרו אחרי שנים של עמימות, פניות לבתי משפט ותלונות מצד התעשיינים.

התקנות קבעו כי לצורך מכרז מוצר יוגדר כישראלי אם הוא הופק מאדמת ישראל; או אם חומר גלם מיובא אך עבר שינוי מהותי בארץ, ומחירו של הרכיב הישראלי אינו פחות מ־35% ממחיר המוצר הסופי.

קראו עוד בכלכליסט

לפי התקנות החדשות, ארבעה כללים מגדירים מוצר כחול־לבן, ומספיק לעמוד באחד מהם: מוצר שמופק מאדמת ישראל, כגון מינרל; מוצר שמיוצר מחומרי גלם ישראליים; המוצר מורכב מחומרי גלם לא ישראליים, אבל נעשו בארץ פעולות שהופכות אותו למוצר אחר, לפי הגדרות המכס (למשל עץ מטורקיה שהפך בארץ לכיסא); חומרי הגלם לא ישראליים, אך אחרי שינו מהותי על ידי תעשיין ישראלי המוצר משנה את הגדרת התת־מוצר, לפי הגדרות המכס, ושיעור מרכיב חומר הגלם המיובא לא עולה על מחצית מהמחיר המוצע במכרז.

אלי כהן שר הכלכלה , צילום: עמית שעל אלי כהן שר הכלכלה | צילום: עמית שעל אלי כהן שר הכלכלה , צילום: עמית שעל

התקנות החדשות הן תוצר של מסקנות של ועדה בינמשרדית, שהורכבה מנציגים ממינהל הרכש באוצר, מינהל המכס והמע"מ ברשות המסים ומינהל תעשיות במשרד הכלכלה, שעבדה שנתיים לגיבוש הכללים החדשים. לצד הוועדה, פעלו צוותים של התאחדות התעשיינים.

תקנות המקור מעניקות לחברות ישראליות העדפה של עד 15% במכרזים ממשלתיים, כלומר הן יזכו במכרז גם אם מחיר המוצר שלהן גבוה ב־15% מזה של החברות הזרות. אלא שעד כה היצרנים המקומיים התקשו להוכיח שהם עומדים בדרישות המקור, שכן התקנות הקובעות אם מוצר הוא ישראלי לא היו בהירות דיין. כמו כן "טרמפיסטים" המייבאים מוצרים כמעט מוגמרים ניסו לקבל את ההטבה במכרזים.

במשרד הכלכלה מסבירים כי השינוי הזה ייתן ודאות ובהירות, הן לתעשייה אך גם לממשלה שעד כה נאלצה להתמודד עם כללים עמומים ומקרים שהיו מגיעים עד בג''ץ. השינויים הללו עשוי להסיט מיליארדי שקלים לתעשייה הישראלית, שכן תקנות המקור בחוק חובת המכרזים חלות על כל מכרז ממשלתי, משרדי ממשלה, חברות ממשלתיות ותאגידים ציבוריים, שהם הקניין הגדול ביותר במשק. ההשפעה המיידית של השינוי צפויה לחול תחילה על מכרזים ציבוריים, והגופים הכפופים לתקנות העדפת תוצרת הארץ, אך במשרד הכלכלה מצפים כי גם משרדים, גופי ממשלה ושלטון נוספים, הנדרשים להבחין בין סחורה מקומית לסחורה מיובאת, יאמצו את הכללים החדשים.

תגיות