אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירון התרופות החדש יביא להוזלות של עד 20% לחולים צילום: אמיל סלמן, הארץ

בלעדי לכלכליסט

מחירון התרופות החדש יביא להוזלות של עד 20% לחולים

שינויים בחישוב מחירון התרופות, שבאמצעותו המדינה מתמקחת עם היצרנים, צפויים לחסוך למדינה כ־200 מיליון שקל בשנה. שרי האוצר והבריאות יחתמו על הצו בימים הקרובים. הצרכנים ירגישו את ההוזלה לקראת סוף השנה, בעיקר בתרופות יקרות

30.04.2018, 07:04 | ספי קרופסקי

שינוי בשיטת החישוב של מחירון התרופות צפוי להוזיל את מחירן של חלק מהתרופות שבסל בשיעור של עד 20%. מי שישלם את המחיר הוא היצרנים, שייאלצו להסכים למכור את התרופות למדינה במחירים נמוכים יותר. הרפורמה היא תוצאה של עבודה שנערכה בוועדת המחירים שבמשרד האוצר בשיתוף גורמי מקצוע במשרד הבריאות, וצפויה לחסוך למדינה בין 150 ל־200 מיליון שקל בשנה.

שר האוצר משה כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו, המשמש כשר הבריאות בפועל, אמורים לחתום על הצו בימים הקרובים, והירידה במחירים תורגש לקראת סוף השנה. עיקר ההוזלה תחול בתרופות היקרות ביותר כגון תרופות ביולוגיות מתקדמות.

קראו עוד בכלכליסט

סגן שר הבריאות ליצמן, צילום: עמית שאבי סגן שר הבריאות ליצמן | צילום: עמית שאבי סגן שר הבריאות ליצמן, צילום: עמית שאבי

מחירון התרופות שמגבשת המדינה בכל שנה משמש כנקודת פתיחה במגעים שהיא מנהלת עם חברות התרופות. המדינה רוכשת את התרופות לקופות החולים במרוכז, מה שהופך אותה לקניין חזק שמסוגל להציב תנאים לחברות התרופות. במגעים שוועדות המשנה של ועדת הסל מנהלות עם היצרנים במהלך השנה המחירים לעתים יורדים עוד יותר.

השיטה לקביעת מחירון התרופות שאומצה בישראל ב־2001 מבוססת על מודל המכונה "המודל ההולנדי", שכן הוא נסמך בחלקו על המחירים בהולנד. לפי שיטה זו, משרד הבריאות קובע את מחירה של כל תרופה בישראל לפי המחיר הנמוך מבין שניים: מחירה בהולנד; או מחירה הממוצע ב־4 מדינות אירופיות (בלגיה, ספרד, הונגריה וצרפת).

אנשי המקצוע במשרד הבריאות מסבירים ששיטה זו מעבירה את מרכז הכובד מהיצרן לצרכן, בכך שהיא קובעת מראש מחיר סביר ונורמטיבי לתרופות, על סמך המחירים הנהוגים במדינות דומות לישראל (בהתאם לנתוני התוצר, מבנה מערכת הבריאות, מאפייני האוכלוסייה והקרבה גיאוגרפית לישראל).

מי שכמובן צפויות להתנגד למהלך הן חברות התרופות, שהמחירים המוזלים שהמדינה תדרוש מהן להסכים להם יגרעו מהכנסותיהן.

לאחרונה, בתום סבב הדיונים האחרון של ועדת סל התרופות, השמיע יו"ר הוועדה מנכ"ל איכילוב פרופ' רוני גמזו דברים חריפים נגד חברות התרופות ונגד הנסיקה במחירים שנקבו בהן במסגרת המגעים שניהלו מול המדינה.

בראיון ל"כלכליסט" אמר גמזו, בין השאר, כי "המחירים האלה חזיריים בהינתן רווחי הענק של החברות. הדילמה של ועדת סל התרופות היא לא רק איזו טכנולוגיה להכניס, אלא גם באיזה מחיר. ללא רגולציה מגבילה נהיה במדרון חלקלק שאין לו גבולות. אנחנו בישראל לא נהיה אדישים לכל תג מחיר”.

נראה שלקחי עבודת הוועדה שבראשה עמד פרופ' גמזו חלחלו למשרדי האוצר והבריאות, ומקבלים כעת ביטוי ראשון בדמות הבשינוי במנגנון תמחור התרופות.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
שר הבריאות
שלום לכל הקוראים ..לפני כמה שנים הייתה שרת הבריאות יעל גרמן משהו זוכר את השם הזה ?עשתה משהו למערכת הגיע יעקב ליצמן בחור חרדי לקח להיות שר שלפניו לא היה אחד שרצה לקחת את המשרד הזה אין יום שליצמן לא עושה שינוים במשרד דואג לכלל כל יום רפורמות חדשות (רפואת שינים )(דואג לגיל המבוגר של האוכלוסה) הציבור צריך להגיד תודה גדולה לבחור הזה..........
דוד  |  30.04.18
3.
אני כעקרון בעד. חבל אבל שלא מכירים שם את הסיפור עם הפריץ והסוס
אם ממש לא יהיה משתלם למכור לישראל תרופות חדישות ויקרות הן פשוט לא תימכרנה כאן ומי שיצטרך אותן נגזר עליו לקנות תרופות מסוכנות באינטרנט או לקנות תרופות נורא יקרות בחו"ל. אז אין שחור ולבן. צריך משהו באמצע. יופי דפקנו את חברות התרופות ייייהההההה. אבל אין תרופות. אז מה עשינו?
משה  |  30.04.18
לכל התגובות