אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רובו-בוס: התוכנה שתעזור לך לנהל את העובדים החדשים צילום: גטי אימג'ס

דו"ח טכנולוגי

רובו-בוס: התוכנה שתעזור לך לנהל את העובדים החדשים

חברות בארה"ב תחילות להעדיף תוכנות ייעוץ לניהול כ"א על פני מנהלים אנושיים מנוסים, מדוע בינה מלאכותית לא יכולה להחליף מומחי סייבר, איך כבשה צרפת את France.com וספר ילדים חדש מלמד מה זה בלוקצ'יין

30.04.2018, 11:32 | יוסי גורביץ
העובדים שלך מבואסים, ארגן להם יום גיבוש

לא קל להיות מנהל, ואתגרי הניהול יכולים להגיע לפעמים בבת אחת - למשל, כשמדובר בסטארט-אפ של חמישה עובדים שמגייס כסף ושוכר בבת אחת 20 עובדים נוספים. מנכ"לים בארה"ב מנסים למצוא פיתרון זול יותר מלשכור מנהלים מנוסים, כמו שימוש בתוכנות ייעוץ למנהלים.

למשל יישום בשם Butterfly, שמחובר לכלי התקשורת הארגוניים למיניהם - מייל, צ'ט, טרלו וכו' - ומייעץ למנהל על בסיס דברים שכתבו עובדיו. למשל, לשאול אותם מה רמת הלחץ שלהם והאם הם צריכים יום חופש, לחיצת יד אמיצה או חיבוקי. אישית, אם הייתי עובד והמנהל שלי היה שואל אותי שלוש פעמים ביום האם אני לחוץ, הייתי נכנס לחרדות. האם הוא חושב שאני לא עומד בלחץ? האם אני מראה סימני התפרקות? רגע, האם אני מתפרק? אולי הוא חושב שאני מתפרק כי הוא לא סובל אותי?

מי רוצה רובו-בוס?, צילום: גטי אימג מי רוצה רובו-בוס? | צילום: גטי אימג'ס מי רוצה רובו-בוס?, צילום: גטי אימג

אבל בארה"ב זה כמסתמן מקובל, אז התוכנה מדריכה את המנהל לשאול שאלות על מצב הלחץ של העובדים, ובמידה ורמת הלחץ הקבוצתית עולה, מציעה למנהל דרכים להרגיע את הצוות. כמו יום גיבוש. אולי זו המיזנטרופיות שלי, אבל אם AI היה מכריז שאני צריך לצאת ליום גיבוש, סביר להניח שהייתי רואה בזה פעולה עוינת, נסיון ראשון של המכונות להכחיד את המין האנושי.

תומכי ה-AI טוענים שהוא עובר על התקשורת הכלל-משרדית ומזהה לחצים ובעיות לפני שהם מתפתחים, כמו גם אי יעילות. אני יכול לקנות זיהוי של אי יעילות, אבל אם אתה צריך מחשב שיזהה עבורך את המתחים במשרד שלך, אתה כנראה לא ממש טוב ביחסי אנוש.

וכמובן, יש את הצד האורווליאני:  המחשב יודע מה אתה עושה כל הזמן, מבקש ממך בנימוס להציב לעצמך יעדי משימה, ואז עוקב אחרי הביצוע. אם אתה לא עומד ביעדים, הוא ינזוף בך. בנימוס, כמובן. במקביל, הוא יפיץ את המידע לשאר הארגון. היצרנים מציינים בעליצות שהרבה אנשים חוששים ממצב של "אח גדול", אבל שבינתיים יש כבר ראשי צוותים שקובעים פגישות הסברים עם עובדים לאחר שמחשב מצא שהם לא עומדים ביעדים. תענוג.

האם AI תוכל לסייע למלחמה בהאקרים?

אולי, אבל לא בעתיד הנראה; כרגע, התבונה המלאכותית היא ברמה תבונית של עכבר. כן, היא מסוגלת לעשות את המתבקש מחוקרי אבטחה ולעבור על אלפי תקיפות סייבר שבוצעו בעבר ולברר אם משהו דומה לזה מתרחש במערכת של הלקוח. מערכות אוטומטיות כאלה כבר קיימות וחברות אבטחה משתמשות בהן בשיטתיות. הבעיה היא false positives: כמות התשובות שנראות כמו התקפה אבל בפועל נובעות מגליצ'ים במערכת, בעיות תפעול ועוד אינספור גורמים אחרים שקיימים בכל רשת ארגונית גדולה. אנשי אבטחת מידע בארגונים עוברים על מאות כאלה ביום תוך כדי קללות נמרצות.

כדי להילחם בהאקרים צריך מוח אנושי, צילום: The Independent כדי להילחם בהאקרים צריך מוח אנושי | צילום: The Independent כדי להילחם בהאקרים צריך מוח אנושי, צילום: The Independent

כל AI שיתוכנן על פי המידע הקיים, יכיל בהכרח גם את ה-false positives, מה שתיאורטית יוכל לפתור את הבעיה. השאלה היא אם אפשר לאמן אותו לזהות התראת false positive ולהתעלם ממנה. כנראה שכן, אבל זה ייקח זמן. השאלה האמיתית מסובכת יותר: האם הוא יוכל לזהות התקפות שאדם לא יזהה? האם הוא יהיה מסוגל לבצע את הקפיצה הלוגית שבני אדם עושים כל הזמן, ולומר "מה שאני רואה פה מתחבר עם מה שאני שראיתי שם, וזה מצביע על התקפה שעוד לא ראינו כמוה"? כאמור, יש לה יכולת שדומה לשל עכבר - בעל חיים שעדיין לא הצלחנו לאמן לזיהוי מתקפות סייבר.

האם הוא יהיה מסוגל לבצע תקיפת סייבר בעצמו? בוודאי: בוטים עושים את זה כל הזמן ולא יהיה מסובך מדי לבנות AI שיוכל לבנות בוט בעצמו. האם הוא יוכל לבנות בוט שאף אחד לא יזהה כבוט? לא בעתיד הקרוב, גם כאן צריך יכולות שאינן זמינות. האם הוא יהיה מסוגל לזהות פירצת zero-day, כלומר חור אבטחה שטרם תועד? לא בלי יכולת לחשיבה יצירתית, דבר שאף AI עדיין לא השיג.

קצרצרים

1. ממשלת צרפת שומרת על גינונים קיסריים מסוימים, והכוחות של פקידיה הם מהנרחבים ביותר בעולם. אבל נראה שהיא קצת הגזימה: במרץ האחרון תפסה הממשלה את הדומיין france.com שיזם צרפתי החזיק בו מאז 1994. בניגוד למקרים אחרים, שבהם הממשלה מגרשת אדם שהשתלט על דומיין ולא עושה בו דבר אלא מחכה עד שיציעו לו סכום גדול, היזם - ז'אן-נואל פרידמן - עשה שימוש נרחב באתר, במיוחד בהפצת ידיעות על צרפת לתיירים, ואף נהנה בעבר משיתוף פעולה של סוכנויות ממשלתיות בצרפת. עכשיו פרידמן תובע את הממשלה על תפיסת הדומיין, כשהוא מציין שהממשלה הצהירה בעבר שאין לה זכויות על השם France ושהיא לא עשתה כל נסיון למשא ומתן מולו.

נשיא צרפת, עמנואל מקרון, צילום: רויטרס נשיא צרפת, עמנואל מקרון | צילום: רויטרס נשיא צרפת, עמנואל מקרון, צילום: רויטרס

2. המושג "יופי" מופיע במקום החמישי ברשימת המושגים שאנשים מחפשים בפינטרסט, אבל המשתמשים מתלוננים בעקביות שכאשר הם מחפשים יופי, הם לא מוצאים תמונות שמזכירות את גוון העור שלהם - אולי אידיאל היופי הנורדי הוא שנתן את אותותיו בפינטרסט. בתגובה, החברה החלה כשלב נסיוני לאפשר למשתמשים לעבוד עם AI שיסווג את החיפוש "יופי" בהתאם לגוון עור מסוים. המיזם בשלבי התחלה אבל בפינטרסט אומרים שהם מקווים שהוא יאפשר למשתמשים למצוא יותר גיוון בתמונות. זעם נרשם ברדיט ובפורצ'אן ושמרנים מקוננים על קריסת התרבות המערבית שתתרחש ממש אוטוטו, כמו ב-300 השנים האחרונות.

    

3. משטרת הולנד פשטה על אתר בשם Anon-1B, שמחזיק בתואר המפוקפק של המוביל העולמי בתחום פורנו הנקמה, החרימה את השרתים, זרעה מלח באופן ספייס ועצרה שלושה חשודים. פורנו נקמה, נזכיר, הוא מצב שבו גבר נזרק על ידי בת הזוג שלו וכנקמה מפרסם תמונות עירום שלה או תמונות שלה מקיימת יחסי מין. במקרה שלנו, המפעיל של האתר התמחה בגניבת תמונות מחשבונות ענן של נשים. לדברי המשטרה, האתר היה חלק מקנוניה נרחבת שכללה גברים בשלל מדינות שקשרו קשר לאסוף מידע על מאות מהקורבנות, חלק ניכר מהן קטינות. סביר להניח שחלק ניכר מהחלאות, שנמצאים מחוץ להישג ידה של המשטרה ההולנדית, יתארגנו מחדש; אבל המשטרה הודיעה שהיא תעדכן את כל הקורבנות.

4. תשמור האלה ותציל: לוזר בלוקצ'יין כלשהו כתב ספר ילדים על בלוקצ'יין. כן, ספר ילדים. הגיבור נקרא בלוקי והוא מחפש את מקומו בבלוקצ'יין, ונאלץ להתמודד עם מפלצות בדמות פער זמנים (lag) מטורף, שערי מטבע עם יציבות של זימבאבואה ועוד. המדור ראה הרבה דברים משונים בעשר השנים האחרונות, אבל זה כנראה הראשון שגורם לו לחפש את העראק לפני עשר בבוקר. דבר אחד שחסר בספר: פרק בו המונים נוהרים לקנות מטבעות קריפטו למרות שאין להם מושג מה זה, אבל הבטיחו להם שיש שם המון כסף.

תגיות