אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחלצים את קבלני מחיר למשתכן בפריפריה: גם משפרי דיור יקבלו מענק

בלעדי לכלכליסט

מחלצים את קבלני מחיר למשתכן בפריפריה: גם משפרי דיור יקבלו מענק

לפי ההחלטה, המדינה תעניק למשפרי הדיור מענק רכישה בהיקף של עד 60 אלף שקל אם יבחרו לרכוש דירה באחד הפרויקטים המשווקים במסגרת היוזמה

03.05.2018, 06:54 | נמרוד בוסו

חודשים ספורים לאחר שהוחלט לצרף את משפרי הדיור לתוכנית מחיר למשתכן, קבינט הדיור בראשות שר האוצר משה כחלון צפוי לקבל בשבוע הבא החלטה המיטיבה משמעותית את תנאי הרכישה שלהם במסגרתה.

לפי ההחלטה, המדינה תעניק למשפרי הדיור מענק רכישה בהיקף של עד 60 אלף שקל אם יבחרו לרכוש דירה באחד הפרויקטים המשווקים במסגרת היוזמה. מדובר בהטבה שלה היו זכאים עד כה רק רוכשי דירה ראשונה, וכעת הוגדל מעגל הזכאים להטבה גם למשפרי הדיור.

הסיבה למהלך היא ככל הנראה קושי גובר והולך של יזמי מחיר למשתכן בפריפריה לשווק את הדירות המוזלות לקהל הזכאים.

לפי גורם בענף הבנייה ששוחח עם "כלכליסט", הקושי בא לידי ביטוי בכך שקבלנים טרם הצליחו למכור את כל הדירות המוזלות בפרויקטים שמצויים כבר בשלבי בנייה מתקדמים. לדבריו, במקרים מסויימים אף נותרו רבע ושליש מכלל הדירות על המדף.

"השוק של הזכאים רוכשי הדירה הראשונה מוצה", אמר. "נראה שכעת הממשלה מבקשת לפתוח את רכישת הדירות לקהלים נוספים".

תנאי מחיר למשתכן קובעים כי רוכשי הדירות בתוכנית יקבלו הנחה של לפחות 200 אלף שקל במחיר הדירה הסופי לעומת מחירי השוק. מענק הרכישה לרוכשי דירות במחיר למשתכן בפריפריה ניתן משום ששווי הקרקע הנמוך, שבאזורים מסוימים מתקרב לאפס, אינו מאפשר למדינה לייצר את ההנחה הזאת. לכן הוחלט כי באזורים שבהם שווי הקרקע נמוך מ־100 אלף שקל ליחידת דיור יינתן מענק רכישה של 40 אלף שקל לרוכשים. באזורים שבהם שווי הקרקע נמוך מ־50 אלף שקל תינתן הנחה מקסימלית בגובה 60 אלף שקל.

המענק הזה ניתן, בין היתר, בדימונה, בירוחם, במעלות ובשדרות. המענק הנמוך יותר, בן 40 אלף שקל, ניתן בחריש, בעפולה, בעכו ובנתיבות.

אלא שבחודשים האחרונים מתברר כי למרות ההטבה, הביקוש לדירות מחיר למשתכן בפריפריה מוגבל. הדבר בא לידי ביטוי בין היתר בתוצאותיה של ההגרלה הגדולה הרביעית והאחרונה שהתקיימה בחודש מרץ, שבה זכו 4,896 איש לרכוש דירה מוזלת בתוכנית. אף שבהגרלה זו הוצעו 6,615 דירות, 1,719 דירות נותרו ללא זוכים - רובן המכריע של ביישובי הפריפריה. בנהריה, בקריית ים ובנתיבות, למשל, מספר הנרשמים להגרלות היה נמוך ב־800 ממספר הדירות שהוצעו בהן.

לצד הקושי לשווק את הדירות לזכאים, התרבו לאחרונה גם כשלונות מכרזי קרקעות המדינה ליזמים במסגרת היוזמה. רק לפני שבוע נסגר מכרז לשיווק קרקע לבניית 380 דירות מוזלות בדימונה ללא מציעים, ולפני חודש נסגרו ללא מציעים מכרזים בקרית שמונה ואילת. במשרד האוצר וברשות מקרקעי ישראל מבינים כי כל עוד יתקשו היזמים למכור את דירות הפרויקטים המוזלים לזכאים, גם למכרזי שיווק קרקעות נוספות במסגרת היוזמה יהיו סיכויים נמוכים להצליח.

יש לציין כי רק בחודש פברואר האחרון אישרה מועצת מקרקעי ישראל את השתתפותם של משפרי הדיור בחלק מצומצם של מכרזי מחיר למשתכן - בעיקר באזורי עדיפות לאומית ולאורך קו העימות. ההגרלות הראשונות למשפרי דיור התקיימו ביישובים ירוחם, מעלות־תרשיחא, קריית ביאליק וקריית מוצקין. כעת, יוכלו המשפרים לזכות גם במענק אם ירכשו בפרוייקט המוזל.

לא נמסרה תגובה ממשרד האוצר עד למועד סגירת הגיליון.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
בסרטים המצוירים אפשר לרוץ באוויר כל עוד לא מסתכלים למטה ורואים שאין ביקוש....
מי שלא הבין איזה בועת מחירים מטורפת יש פה, הכל פירמידה דמיונית. במחיר מוזל אפילו אין ביקוש, אז מה יעשו כל בעלי הדירות הריקות בפריפריה? מתישהו יתפכחו ויתחילו למכור, והמחיר יהיה בנפילה חופשית
המחירים יתרסקו  |  03.05.18
1.
כל הכבוד לשרים גלאנט וכחלון, ואיומי התאחדות הקבלנים, הפסיקו! עכשיו הם שותקים!
הם עושים סוף לניפוח המחירים. הם הצילו קבלנים מפשיטת רגל מושכלת, הם קנו 1000 דירות לא מכורות בהנחה של 20% מחירי השוק! הם פשוט הצילו אותם ולכן הם שותקים, שותקים כמו דג כי הם מבינים שאי אפשר לעשות פיפי במים
ישראל  |  03.05.18