אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גמר ליגת האלופות - כנראה שיהיה כיף צילום: רויטרס

גמר ליגת האלופות - כנראה שיהיה כיף

11 הערות על העפלתה של ליברפול לגמר ליגת האלופות נגד ריאל מדריד

03.05.2018, 07:49 | אוריאל דסקל

1. ראלף רנגניק, המנהל הספורטיבי של RB לייפציג ויורגן קלופ, המאמן של ליברפול, הם חברים כבר שנים. שניהם היו אאוטסיידרים בכדורגל הגרמני. הם חשבו אחרת, בצורה מדעית, על המשחק היפה. הם למדו מדעי הספורט ומתודות אימון ובמשך שנים, בגלל שלא היו שחקנים גדולים, לא קיבלו צ'אנס כמאמנים במועדונים שאינם מועדונים קטנים ועניים בליגות הנמוכות.

קראו עוד בכלכליסט

שניהם גם אחראים לשתי אקסיומות שעליהן מבוסס הכדורגל הגרמני החדש - ובעצם הכדורגל כולו. רנגניק, אחרי שחקר את הנושא על פני שנים, טען: "הסיכוי הכי גבוה לשער מגיע עשר שניות לאחר שזכית בכדור. הסיכוי הכי גבוה לזכייה בכדור מחדש מגיע שמונה שניות לאחר שאיבדת אותו. צריך לחשוב על המספרים הללו ולהבין מה הם אומרים".

קלופ חשב ומצא שבגלל הנתונים של רנגניק, "גגנפרסינג זה הפליימייקר הכי טוב שלך כי הוא מייצר לך 10-20 הזדמנויות במשחק". גגנפרסינג - בתרגום חופשי - זה "לחץ נגדי". לחץ שבא אחרי אובדן כדור בהתקפה. כדי לשחק את השיטה הזו צריך שחקנים מתואמים שרצים במהירות לכיוון אחד ומוסכם. דוחפים לאותו מקום בצורה קולקטיבית. יודעים לאבד כדור ולהחזיר אותו אליהם - ולעשות זאת במהירות.

מאמן ליברפול יורגן קלופ. היה אאוטסיידר, עכשיו הוא בגמר ליגת האלופות, צילום: רויטרס מאמן ליברפול יורגן קלופ. היה אאוטסיידר, עכשיו הוא בגמר ליגת האלופות | צילום: רויטרס מאמן ליברפול יורגן קלופ. היה אאוטסיידר, עכשיו הוא בגמר ליגת האלופות, צילום: רויטרס

2. אחרי ההצלחות של בורוסיה דורטמונד, באיירן מינכן ונבחרת גרמניה, השיטה הזו הגיעה לכל מקום באירופה. אבל תפסה ממש טוב בליברפול - שאגב, כבר בשנות השבעים-שמונים השתמשה בשיטה שנקרא "hounding" (רדיפה, ציד) - סוג של לחץ (פרימיטיבי מאוד, אבל יותר מכל קבוצה אחרת). והעונה, אחרי התאמות רבות שעשה קלופ בשנתיים האחרונות, כולם מבינים מה זה אומר ש"הגגנפרסינג הוא הפליימייקר הטוב ביותר". ליברפול מגיעה להזדמנויות רבות וכובשת המון. בעיקר באירופה.

3. ליברפול היא הראשונה שכובשת 46 שערים בקמפיין אירופי אחד (כולל מוקדמות). והכי מהירה בהיסטוריה שכובשת 40 שערים בקמפיין ליגת אלופות אחד (לא כולל מוקדמות) - ב-12 משחקים. חוד החנית - מוחמד סלאח, רוברטו פירמינו וסדיו מאנה כבשו 29 שערים - הכי הרבה של שלישייה קדמית בהיסטוריה של ליגת האלופות. הם שברו את השיא של כריסטיאנו רונלדו-גארת' בייל-קרים בנזמה שכבשו 28 שערים ב-2013/14. העונה בליגת האלופות רק ריאל מדריד (30 שערים) כבשה יותר מסלאח-פירמינו-מאנה (שלושת השחקנים מאחוריי כריסטיאנו רונלדו בטבלת הכובשים המצטיינים העונה בליגת האלופות).

4. גם שיאים היסטורים של ליברפול בדרך להישבר. העונה ליברפול של קלופ כבשה כבר 130 שערים - 2.4 למשחק. שיא המועדון נקבע ב-1985/86 כאשר הקבוצה של קני דלגליש, איאן ראש, יאן מולבי, סטיב ניקול ואחרים - כבשה 138 שערים בעונה (2.2 שערים למשחק). לליברפול של העונה יש עוד זמן לשבור את השיא הזה. אולי בגמר נגד ריאל מדריד.

5. אגב, כדי לשים את זה בהקשר של ליברפול של השנים האחרונות, ב-2011/12 ליברפול כבשה 47 שערי פרמיירליג. העונה, כאמור, כבשה 46 ב-14 משחקים בליגת האלופות (והמוקדמות).

מוחמד סלאח. החוד של חוד החנית של ליברפול, צילום: איי פי אי מוחמד סלאח. החוד של חוד החנית של ליברפול | צילום: איי פי אי מוחמד סלאח. החוד של חוד החנית של ליברפול, צילום: איי פי אי

6. פירמינו, סלאח ומאנה מקבלים הרבה קרדיט - אבל העבודה של ג'ורדן הנדרסון, ג'יימס מילנר וז'ורז'ינו ויינאלדום בקישור בעצם סייעה לשלישייה הקדמית לכבוש את השערים שהיתה צריכה. אמנם האנגלים לא הצטיינו אמש, אבל שלישיית הקישור חטפה 10 כדורים (מול שלושה של רומא), וקטעה את הזרימה של רומא, בעיקר בתחילת המשחק. הם גם תיקלו יותר מהקשרים המרכזיים של רומא, הרחיקו יותר כדורים ומתחו את הקישור וההגנה של רומא. את השער השני - החשוב ביותר במפגש, כבש ויינאלדום. למרות שליברפול הפסידה 4-2, הקישור של ליברפול הוכיח שוב כי הלב של הקבוצה - גם כזו שמשחקת מרחבה לרחבה - זה הקישור.

7. לזכותה של רומא ייאמר שגם היא קבוצה כובשת. ב-7 משחקים העונה ניצחה בהפרש של שלושה שערים לפחות. חמישה מהם בבית. במדיה משחק אדין דז'קו, שכבש העונה 8 שערים - הכי הרבה שמישהו כובש עבור קבוצה איטלקית בליגת האלופות מאז שסמואל אטו כבש 8 במדי אינטר ב-2010/11. ו-6 שערים זה הכי הרבה שערים שקבוצה מבקיעה על פני שני מפגשים בצ'מפיונס ליג שמהן היא יוצאת מופסדת. כמו כן, אף פעם לא נכבשו יותר מ-10 שערים בשני חצאי גמר ליגת האלופות. ליברפול ורומא כבשו יחדיו 13 - והשוו את שיא השערים למפגש נוק-אאוט של באיירן מינכן נגד ספורטינג ליסבון ב-2008.

שחקני רומא חוגגים אחרי הניצחון על ברצלונה. הפעם זה לא עבד, צילום: רויטרס שחקני רומא חוגגים אחרי הניצחון על ברצלונה. הפעם זה לא עבד | צילום: רויטרס שחקני רומא חוגגים אחרי הניצחון על ברצלונה. הפעם זה לא עבד, צילום: רויטרס

8. אבל רומא לא באמת הצליחה במשימה שלה - לנצח את ליברפול 0-3 ולעלות בזכות 2 שערי ניחומים כשליברפול הורידה את הרגל מהגז באנפילד. היא לא הצליחה בעיקר בגלל שתי טעויות שבאופן ישיר הובילו לשערים של ליברפול, שגרמו לרומא לרדוף בצורה נואשת כמעט לאורך המשחק כולו (פעם ראשונה שקבוצה עושה שתי טעויות קריטיות כאלו במשחק נוק-אאוט אחד בליגת האלופות מאז ששחקני בורוסיה דורטמונד עשו זאת לאחר שניסו לרצוח את שחקני הקבוצה בפיגוע על רקע פיננסי). גם ליברפול ספגה מטעות - השער העצמי של ג'יימס מילנר. זה היה השער העצמי ה-18 העונה בליגת האלופות - הכי הרבה בכל הזמנים.

9. ניתן לראות הרבה תלונות על איכות ההגנות (הרבה טעויות ושערים עצמאיים כאמור) אבל להגנתם של שחקני ההגנה בסגנון המשחק שמבוסס על ספרינטים ולחץ, ממש, אבל ממש ממש ממש קשה לעשות הגנה מסונכרנת. העונה בליגת האלופות רצים יותר ספרינטים פר משחק מאשר אי פעם. הכדור נע במהירויות הכי גבוהות אי פעם. הכול הרבה יותר מהיר. זו גם הסיבה שיש יותר ויותר טעויות שיפוט. כמעט בלתי אפשרי לעין האנושית לראות את הכול. בגלל זה השופטים והטורניר חייבים סיוע טלוויזיוני. אופ"א מתנגדת לכך.

10. ליברפול היא הקבוצה האנגלית הראשונה שמגיעה לגמר ליגת האלופות בשש השנים האחרונות. זו בצורת מביכה עבור הליגה העשירה בעולם, שברחבי עולם הכדורגל מכנים "ה-NBA של הכדורגל". הסיבות לכישלון האנגלי בליגת האלופות בשש השנים האחרונות (בין 2004/05- 2008/09 שש מעשר הפינאליסטיות היו אנגליות - 4 קבוצות שונות) הן רבות: תקופות מעבר בקבוצות הגדולות, עלייה לגדולה פיננסית של 'סופר-קלאבס' אירופים לצד רגולציית הפייר פליי הפיננסי, תחרות חזקה מדי בגזרה המקומית (שפוגעת בהמשכיות של אותן קבוצות בתחרות) ועומס רב מדי על שחקני הפרמיירליג, שמוכח במחקרים שמראים כי שחקני הקבוצות האנגליות פצועים יותר מאשר שחקני ליגות אחרות בחודשים האחרונים של העונה.

ייתכן שההעפלה של ליברפול לגמר ליגת האלופות מסמלת את סוף הבצורת האנגלית בליגת האלופות (וזה לא מפתיע שליברפול, עם 8 גמרי גביע האלופות - יותר מכל קבוצה אנגלית - עושה זאת): ל-6 הקבוצות הבכירות באנגליה יש הרבה כסף. כנראה שמהעונה הבאה - בזכות הכנסות מזכויות שידור - מבין הסופרקלאבס, רק לברצלונה וריאל מדריד תהיה הכנסה שנתית גדולה יותר מאשר לאנגליות הבכירות. זה אומר שהאנגליות יכולות להביא את המאמנים הכי טובים והשחקנים הכי טובים ולהשקיע הרבה באקדמיות ובאנשי מקצוע, טכנולוגיה רפואית, מעטפת מקצועית וכל הג'אז הזה. אולי הפרמיירליג לא יכולה לחזור להיות הכוח הדומיננטי שהיתה בעשור הקודם, אבל זו ממש לא תהיה הפתעה שקבוצות אנגליות יהיו חברות קבע בחצאי גמר ליגת האלופות מדי שנה.

11. בקיצור, ריאל מדריד נגד ליברפול בגמר. גמר קלאסי בניחוח אייטיז (פעם אחרונה שנפגשו בגמר היתה ב-1981). יורגן קלופ נגד זינאדין זידאן. מוחמד סלאח נגד כריסטיאנו רונלדו. הקבוצה האנגלית הכי מוצלחת באירופה נגד הקבוצה הספרדית הכי מוצלחת באירופה. 26.5.2018 - קייב, אוקראינה. כנראה שיהיה כיף.

תגיות